Ai vazut unde,pe Facebook sau pe tik tok poate . Poti pleca singur,dar trebuie sa anunti din timp,aia o sa aiba grija de tine,adica o sa ai un insotitor,sau stewardesele o sa aiba grija de tine,unde ajungi,trebuie sa vina cineva sa te ia,cineva ce trebuie sa spui companiei de zbor.,nume,ce relatie aveti etc.
Referitor la acte alea iti trebuie,compania de zbor nu afiseaza,ori sa zica da mergi cu acte fara acte,aia nu-i treaba lor,este treaba celor de la frontiera,aia care te controleaza la bagaje la acte in aeroport.
Compa ia de zbor este de la poarta unde pleaca avionu si avion, aia e tot ce fac aia de la Wizz air ori alta companie.
Deci ai nevoie de procura din partea parintilor, plus ceva informatii, asta tu trebuie sa intrebi daca trebuie si acolo hirtie facuta, cine te asteapta in partea ailanta, ori trebuie doara sa spuni verbal.
Daca esti minor nu poti pleca in strainatate fara declaratia notariala autentificata, data de ambii parinti, prin care isi dau acordul sa pleci si indica un insotitor major, fara aceasta nu te lasa sa iesi din tara.
Insotitor poate fi si personalul de bord de pe avion. Vezi ca unele companii aviatice au acest serviciu gratuit iar altele cu plata.
Ai văzut greșit, e vorba că se pot imbarca in avion neînsoțiți de părinți, dar nu poți părăsi țara fara acte de la ambii părinți
Poți, ar numai în România.
Pentru a ieși din țară, ai nevoie de declarații notariale de la ambii părinți și de un însoțitor major.
Da, se poate numai cu Procura Notariala semnata de ambii parinti si data unui insotitor de bord!
Copilul trebuind sa aiba pasaport sau carte de identitate ca sa poata calatorii.
Din pacate, fara acte nu calatoreste nimeni, fiindca este ilegal.
Pe site-ul lor zice:"Persoanele care au îndeplinit 14 ani pot călători singure". Deci?
Se pare ca ai citit sau retinut doar aceasta fraza.
Conform L.248/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
ART. 30.(1)Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
a)minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi călătoreşte în străinătate însoţit de ambii părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceştia;
b)minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
c)minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi care călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;
d)minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi care călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, precum şi datele de identitate a însoţitorului respectiv.
(2)În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului.
(5)Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.
ART. 31.(1)În situaţia în care organele poliţiei de frontieră constată ca nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe călătoria acestuia. Dacă minorul nu este însoţit de cel puţin unul dintre părinţi, vor proceda la informarea imediată a acestora, punându-le în vedere să îl preia de îndată ce este posibil. În cazul în care nu este posibilă informarea părinţilor, organele poliţiei de frontieră vor anunţa de îndată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care va iniţia procedura aplicabilă minorilor neînsoţiţi, potrivit legii."
Asa-i ca nu pot calatori singuri minorii?