Iti poti lua chiar si un Labrador, cu tine, la antrenamentele de judo. in rest : sanctiunile pot fi chiar inchisoare cativa ani, in functie de cate zile de ingrijiri medicale o sa aiba nevoie acela atacat de cainele tau.
Din cate stiu eu, un caine de talie mare, mai ales Cane Corso are mare nevoie de o curte spatioasa unde poate "isi face de cap". Nu e indicat sa il scoti in parc sau undeva cum multi oameni prin preajma mai ales daca esti dresat pentru paza si protectie. Cat despre sanctiuni, o sa te coste ceva daca "monstrul" tau musca pe cineva. Politia te amendeaza chiar daca locuiesti la curte si nu ai pe poarta o pancarda pe care scrie "caine rau". Sper ca te-am ajutat, Bafta!
Nu il enerva cand e mic sau nu.i da carne cu sange, invata.l cu hrana pentru caini, dar daca e agresiv cand o sa fie mare, pune.i o botnita sau intreaba un specialist ce ar trebui sa faci. Sper ca te.am ajutat!
Deci sa înțeleg ca indiferent dacă sunt atacat și câinele răbufnește in apărarea mea nu exista prezumție de nevinovăție? Îl voi duce la dresaj imediat după achiziție, nu vreau dresaj agresiv sau cu electroșocuri, vreau sa fie prietenos deoarece dețin un depozit de lemne și in curte intra mulți clienți, vreau sa se adapteze cu oamenii cât mai bine și ii voi face un program de socializare, dar ca orice câine este loial și știm cu toții dacă ești atacat și ai câinele aproape ca te va ajuta, tocmai de aceea întreb dacă exista o prezumție de nevinovăție in acest caz
Să zicem că cineva doar
Îți face vânt pe stradă fără să te bată și câinele sare pe el făcându-l praf și rănindu-l grav ești bun de amendă la poliție.
Totuși este animal niciodată nu ști ce are în cap chiar și dresat.
El nu trebuie să acționeze pripit din orice bruscare a unei persoane fie aceasta în glumă.
S-au ar putea fugii copii pe lângă tine stradă țipând, urlând, bătându-se etc si câinele intervine eronat iar o să ai probleme cu poliția dacă nu este dresat foarte bine.
Dresajul trebuie să fie foarte bun astfel o să ai probleme cu poliția dacă câinele nu este dresat suficient de bine ca să analizeze gradul de pericol și intervine în mod eronat.
Dresajul şi antrenamentul câinilor prevăzuţi la art. 1 sunt permise numai în centre speciale sau în alte locuri autorizate, stabilite prin hotărâre de către consiliile comunale, orăşeneşti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2)Dresorii care activează în centrele speciale trebuie să facă dovada pregătirii şi atestării lor profesionale şi vor fi autorizaţi din 3 în 3 ani de o comisie formată din câte un reprezentant al Asociaţiei Chinologice Române, Ministerului de Interne şi Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare. Autorizaţia va fi vizată anual. Sunt permise dresajul şi antrenamentul câinilor prevăzuţi la art. 1 de către deţinător, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor răspunderilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi actualizată prin:
Legea 60/2003 - pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi din 11 martie 2003, Monitorul Oficial 183/2003;
Regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi este reglementat, in momentul de fata, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului care a fost republicata in Monitorul Oficial
Acest act normativ grupeaza cainii periculosi dupa cum urmeaza:
categoria I: cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor (cainii proveniti din incrucisarea raselor);
categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Codul civil stabileste ca proprietarii sunt raspunzatori de prejudiciile cauzate de animale, chiar si in cazul in care acestea au scapat de sub paza lor. Astfel, persoanele care detin caini de lupta si de atac sunt obligate, conform OUG nr. 55/2002, sa incheie asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de acestia.
Insa polita de asigurare nu este necesara doar pentru acoperirea pagubelor produse de cainii de lupta si de atac, deoarece existenta acesteia trebuie dovedita si atunci cand proprietarii sunt nevoiti sa informeze politia despre faptul ca detin astfel de animale.