Mostenitori sunt sotia supravietuitoare (daca exista) si copiii, indiferent de numarul lor. Copiii inlatura de la mostenire pe oricine (in afara sotului supravietuitor) si mostenesc 3/4 din averea defunctului iar sotul supravietuitor 1/4. Asa fiind ai dreptul la mostenire tu si mama ta (daca era casatorita cu defunctul la data decesului). De asemenea are dreptul si o eventuala alta sotie a defunctului. Numai bine!
P.S. Era greu sa expui situatia completa, pentru a nu fi nevoit sa fac ipoteze?
Pai da dar el a stat cu parinti lui intr-un apartament si pe mine ma intereseaza daca am vreun drept la acel apartament
Nu spui cine a fost proprietarul/proprietarii apartamentului (tatal tau ori parintii acestuia) si daca mai traiesc parintii lui. Expune situatia exacta si in totalitate, eu n-am de unde o sti si o sa revin cu raspunsul.
1.apartamentul e pe numele parintilor lui.
2. tata decedat mai are o sora.
3.parinti inca traiesc.
altceva
Ai dreptul de a mosteni averea ramasa de la tatal tau dar nu apartamentul, deoarece nici el nu il mai poate mosteni.
Conform Codului civil au dreptul de a mosteni doar persoanele care exista in momentul deschiderii succesiunii ori, in cazul acesta, tatal tau a decedat inainte de decesul unuia dintre parinti si astfel nu mai poate mosteni o cota parte din apartament. Neputand mosteni el nu poti mosteni nici tu.
La Multi Ani!
Pai am inteles ca am 1/4 din acel apartament.
e adevarat?
apropo sotia lui(mama mea actuala)s-a recasatorit, conteaza?
Nu stiu cine ti-a spus dar nu este adevarat. Daca parintii tatalui ar fi decedat inainte de tatal tau ai fi avut dreptul la 1/2 de apartament, atat ar fi mostenit tatal tau dupa parintii lui si aceasta parte ti-ar fi revenit tie. Din pacate tatal tau a decedat inaintea parintilor lui asa ca nu poate mosteni, nefiind in viata. Nu are importanta ca mama ta s-a recasatorit.
Completez doar ca si daca nu mai esti pe numele lui, in cazul casatoriei deexemplu, tot copilul lui ramai deci ai toate drepturile enumerate de Ioandelasat.