| IamAurel a întrebat:

Salut! Bunica mea, în vârstă de 72 de ani, a ieșit la pensie pe caz de boală în 2004, după 20 de ani de muncă. Recent, a mers singură la casa de pensii pentru a întreba cum își poate obține pensia de salariată. Un reprezentant i-a răspuns pe un ton acuzator: "Ai 70 și ceva de ani, ce mai faci cu banii?"

Cum o pot ajuta în această situație? Mulțumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu trebuie tu s-o ajuti, avea dreptul de a i se transforma pensia de invaliditate in pensie pentru limita de varsta, de pe la 60 de ani, conform L.263/2010, citez:
"ART. 82.
(1)La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos."
Si sunt aproape sigur ca s-a facut transformarea, aceasta se face din oficiu.
Sigur ca functionarul a glumit cu bunica ta, desi este o gluma proasta si deplasata.  

4 răspunsuri:
| IamAurel explică (pentru Ioandelasal):

Nu a primit încă decizia finală pentru pensie. Te rog să-mi spui ce trebuie să facă în continuare, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze și ce documente sunt necesare. Mulțumesc mult pentru răspuns!

| IamAurel explică (pentru IamAurel):

Si isi poate primi pensia din trecut?

| IamAurel explică (pentru Ioandelasal):

Ti-as fi recunoscator, daca mi-ai raspunde si la cele doua intrebarii. multumesc

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru IamAurel):

O sa primeasca decizia de pensie, recalculata conform noii legi a pensiilor, in a doua jumatate a lunii acesteia, la fel ca toti pensionarii, incepand cu luna septembrie.
Nu o sa primeasca nimic pentru trecut, a primit pensia conform legii de pana acum.