Daca era sa va dea amenda va anutatu pe loc, va faceau probabil un proces verbal. Colectarea datelor are mai mult un scop de preventie, in cazul in care se reclama probleme prin zona intr-un interval de timp relativ apropiat de cel in care v-au colectat datele sunteti posibili suspecti.
Odata ce ai 18 normal ca vrei primi amenda. Nu stiu du-te in cluburi unde ai voie sa fie muzica la maxim cu putinta. Dar nu mai fa prostia asta de a face galagie pana la 1-2 noaptea. Fi rezonabil, gandeste-te ca altii se trezesc pe la 4 dimineata ca sa se duca la munca, daca nu ma crezi, am o prietena care lucreaza la posta si se trezeste zilnic la 4, iar sora-mea la fel ca sa mearga la brutarie.
Nu e nimic de data asta, stai liniștit. Dacă era amendă, îți făcea proces verbal. Ei au scris datele voastre ca să aibă un cerc de suspecți, în caz că se întâmplă ceva în zonă. Să zicem că la 1.30 v-au luat datele, și la 2 e o bătaie sau un viol la 2 străzi distanță. Primul gând în mintea lor e "Dacă or fi ăia care la 1.30 erau la scară? Avem nume și adresă, ia hai pe la ei să vedem dacă știu ceva. Eventual să luăm și niște amprente".
Și e normal să fie așa.
Da, ai toate sansele sa primesti amenda, odata ce exista deja reclamatie pentru galagie in timpul orelor interzise.
Amenzile nu se mai dau demult pe loc, aceea iti va veni prin posta, ca noaptea pe strada nu sta nimeni sa mai scrie procese verbale si amenzi.
Legea obligă agentul constatator să încheie la fața locului un proces verbal, în cazul în care se constată o contravenție. Procesul verbal trebuie semnat față verso atât de agentul constatator cât și de contravenient. În cazul în care contravenientul refuză sau este în imposibilitatea de a semna procesul verbal, agentul constatator are obligația de a consemna declarația unui martor care să confirme imposibilitatea semnăturii contravenientului. Martorul nu poate fi un alt agent constatator.
Nu mai este nevoie de proces verbal dat in mana, fiindca exista reclamant, cel care a sunat in noapte sa faca reclamatia telefonica.
Acum depinde daca reclamantul care a sunat si facut reclamatia telefonica noaptea, merge dimineata la Politie sa depuna reclamatia scrisa. In functie de acela se intocmeste procesul verbal si se trimite amenda la cei care a facut galagie in noapte.
Nu stiu cum procedeaza politia locala. Politia "adevarata" ori iti da amenda pe loc, ori iti trimite o invitatie la politie peste cateva zile, iti pune niste intrebari, dai o declaratie sau iti da direct proces verbal cu avertisment/amenda.
De obicei primesti un avertisment pentru prima abatere de genul asta.
Astia de la locala sunt mai... Altfel. Nu au acces la baza de date de la evidenta populatiei, te pot invita la ei dar nu stiu in ce masura te pot lua de acasa, de exemplu.
Eu nu cred ca mai poti pati ceva, daca nu te-au amendat pe loc.
Nu primesti nimic. In schimb daca s-a intamplat ca cineva sa produca infractiuni in seara respectiva si in zona aia, automat vei fi unul dintre persoane suspecte.
Dacă vecinul face reclamație iar agentul vine la fața locului și constată că într-adevăr reclamația este legitimă, agentul constatator are obligația să încheie proces verbal. Nu poate să amâne pentru că e noapte, sau plouă, sau nu sunt condiții. Dacă e întuneric sau nopate sau whatever, și procesul verbal nu se poate întocmi, are obligația să îl conducă pe contravenient la secție și să întocmească acolo proces verbal. Nu are logică ce spui tu. Legea e clară, nu lasă la latitudinea agentului dacă face proces verbal sau nu în funcție de cum consideră el. Agentul poate să comită abuzuri dacă nu e obligat să încheie proces verbal. Poate lua o serie de buletin și trimite amendă cuiva care poate e nevinovat, iar el își face planul lunar. Știu foarte bine, pentru că am pățit exact același lucru când eram student. Cineva a scris cu cretă pe ușa unui amfiteatru din facultate "M… și numele decanului". Decanul a vazut, a chemat sectoristul, ăla s-a plimbat puțin prin clădire în căutarea făptașului, și m-a văzut pe mine că lipeam cu scoci pe ușa altei săli o coală prin care anunțam colegii care urmau să vină că s-a mutat cursul cu 2 ore mai târziu. Pentru cap de cretă asta constituia vandalism. Mi-a luat datele din buletin și am primit acasă amendă pentru vandalism. M-am prezentat la secție să mă plâng ca nu e adevărat, idiotul chiar era acolo, și mi-a spus cu nonșalanță că doar pe mine m-a găsit, deci eu sunt vinovatul, doar nu stă el să alerge prin toată Politehnica după adevăratul autor. Norocul meu a fost ca a apărut comandantul de secție, i-am explicat tot, și tablagiul s-a făcut verde albastru. Mi-a dat avertisment pentru că un proces verbal fusese deja întocmit și înregistrat, și trebuia soluționată speța.
Ulterior s-a schimbat legea. Ordonanța de Guvern 2/2001 prevede exact ce am spus în primul mesaj, tocmai pentru a preveni ambiguități și situații ca a mea, când gaborul poate face procese verbale fictive.
Tot ce am scris în primul mesaj se regăsește în lege. Ce ai spus tu, se aseamănă perfect cu legea veche și cu ce am pățit personal.
Nu va luati dupa Violleta2022 deoarece este in afara problemei. Ea da raspunsuri doar pentru ca nu are ce face la varsta ei. Majoritatea raspunsurilor ei sunt lipsite de baza legala sau de argumente.
Orice proces verbal de sanctionare care nu este intocmit in conformitate cu prevederile Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor se poate ataca in instanta. Ori aici nu sunt respectate prevederile pentru aplicarea sanctiunii.
LisaJulie întreabă: