| Roberrt21 a întrebat:

Salut, cunosc o familie cu 5 copii( 4 minori) cei doi (parintii) nu au fost vreodata căsătoriți însă acum nu mai stau împreună si mama lor trebuie sa plateasca pensie alimentară (e drept sa plateasca daca nu au fost casatoriti si nici nu sunt divortati?). Si plus ea plătește 100 lei per copil, nu s-a calculat dupa venit si e doar o sumă pusă, am auzit ca tatăl copiilor are o hartie de la tribunal parca cum ca ea trebuie sa plateasca suma asta prin pensia alimentara. Mi se pare ca nu e chiar corect fata de ea, ce puteti sa imi ziceți e corect ce se intampla?

12 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu contează cum ți se pare ție, ci ce a hotărât judecătorul iar el a aplicat legea.

| Roberrt21 explică (pentru sadrian46):

Si care e acea lege de care spui tu?
Conform art.516 din codul civil spune asa ca doar astfel se poate acorda pensie alimentara : Intre sot si sotie;
Rude in linie dreapta;
Frati si surori;
Intre fosti soti.
Ei nici macar nu au fost căsătoriți

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca parintii stau cu tatal lor atunci este legal si corect ca mama sa fie obligata sa plateasca intretinerea copiilor (pensie alimentara). In mod normal ar trebui sa plateasca, pentru cei 4 minori, pana la jumatate din salariul net lunar.
Conform Codului civil, citez:
"ART.499. Obligaţia de întreţinere
(1) Tatãl şi mama sunt obligaţi, în solidar, sã dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învãţãtura şi pregãtirea sa profesionalã.
(2) Dacã minorul are un venit propriu care nu este îndestulãtor, pãrinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregãtirea sa profesionalã.
(3) Pãrinţii sunt obligaţi sã îl întreţinã pe copilul devenit major, dacã se aflã în continuarea studiilor, pânã la terminarea acestora, dar fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalitãţile executãrii, precum şi contribuţia fiecãruia dintre pãrinţi se stabilesc de instanţa de tutelã pe baza raportului de anchetã psihosocialã.
ART.529.Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmeazã a o plãti.
(2) Când întreţinerea este datoratã de pãrinte, ea se stabileşte pânã la o pãtrime din venitul sãu lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumãtate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreunã cu întreţinerea datoratã altor persoane, potrivit legii, nu poate depãşi jumãtate din venitul net lunar al celui obligat."

| Roberrt21 explică (pentru Ioandelasal):

Ok, dar daca tatăl lor lucrează si are un salariu de minim 21 mil/luna, ea mai e obligată? Se considera ca are un salariu cu care se poate întreține? Sau ar trebuie sa scada pensia data?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Roberrt21):

Nu are importanta cat castiga tatal, poate sa castige si zeci de mii de lei si 2.100 lei pe luna este un salariu destul de mic.
Mai reciteste prevederile legale pe care le-am citat.

| Roberrt21 explică (pentru Ioandelasal):

Cu alte cuvinte, pensia alimentara trebuie platita atunci cand o persoana nu isi respecta obligatia de intretinere fata de copilul minor sau alt membru al familiei, asa cum prevede legea. Totodata, instanta nu poate obliga la plata o persoana care nu are posibilitati materiale, la fel cum o persoana nu poate primi pensie alimentara daca dispune de mijloacele necesare pentru intretinere.
Suma de 2100 se poate numi o sumă decentă de a "supravietui", app, si concubina cu care trăiește tatăl lucreaz.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Roberrt21):

Art 499 cod civil.

| Andrei200202 a răspuns:

Obligatie morală față de ea nu are?

| Violleta2022 a răspuns:

Bineinteles ca este corect!
Parintele care nu are in grija copilasii, trebuie sa plateasca pensie alimentara la fiecare copil in parte, chiar daca este casatorit sau nu, chiar daca celalat parinte are servici sau nu.
Pensia alimentara nu are nimic de aface cu salariul celuilalt parinte, sau veniturile celui care are grija de copilasi. Nu se scade din salariul lui si nici nu se impoziteaza.

Este chiar foarte corect, fiind chiar foarte putin 100 lei de copil.
Daca se ajunge al Tribunal, i se recalculeaza si va trebuii sa plateasca mai mult.

In orice caz, eu vin si intreb: ce fel de mama este aceea care isi paraseste copii, lasandu-i in grija tatalui?
Una fara inima ori probabil vreo curva, pe care o incomodeaza copilasii in meseria ei, daca si-a parasit copilasii.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Roberrt21):

Da, asa este, ambii parinti trebuie sa contribuie la intretinerea copiilor. Si apoi suma de 2.100 lei este foarte mica, atunci cand mai ai 4 copii minori.

| Roberrt21 explică (pentru Violleta2022):

Copii au ramas la tatăl lor prin instanța

| Violleta2022 a răspuns (pentru Roberrt21):

Da, pentru ca mama este incapabila sa-i intretina sau ea a cerut sa-i dea in grija tatalui.
In cazul acesta, si mama trebuie sa contribuie la intretinerea lor, platind pensie alimentara.
Unde-i lege, nu-i tocmeala!
Nu vrea copii facuti de ea, plateste pe tata sau pe altul, sa-i creasca copilasii.