| HanszmR a întrebat:

Salut. Ieri am aflat ca un tip si-a pus o camera de supraveghere la bucatarie doar ca sa vada cine parcheaza pe locul lui. Este legal asa ceva? Daca nu, ce se poate face?

22 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este legal, nici o lege nu interzice sa-si supravegheze locul de parcare.

| IceRope a răspuns:

Da, este legal dacă a făcut-o legal. Nu mai parca pe locul omului, ca un nesimțit. Fiindcă a plătit taxă pentru parcare pentru el, nu pentru tine.

| gabicoo a răspuns:

Nu mai parca pe locul lui! Simplu!

| johnnny123 a răspuns:

Dacă este locul LUI, care e problema ta că și-l supraveghează?

| Lioana a răspuns:

Foarte legal. Bucataria lui, parcarea lui. Tu esti cel cu ilegalitatile daca parchezi acolo.

Bula
| Bula a răspuns:

Ce poti face?
Aduni banii, sa-i platesti parcarea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Foarte mulți și-au pus camere pe bloc în dreptul geamurilor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Majoritatea au puse camere la geamul de la bucătărie indiferent la ce etaj locuiesc.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, este legal.

Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns:

Eu nu as fi pus camera,iar daca cineva ar parca pe locul meu, daca este platit de mine, atunci ii tai toate cauciucurile, fara sa fiu vazut de nimeni laughing asa poate se invata aia sa nu m ai parcheze.

Omu poate sa puna camera unde doreste la casa lui, aptm lui.Ce chestii de gradinita va roade pe unia laughing ai auzit ca si-a pus x camera, Y cea mai facut?
Ce va mai place birfa laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru relian):

Vine poliția.

| Simpatic a răspuns:

Tipilor nu stiu daca cunoasteti normele GDPR, dar nu orice meltean a se citi marlete care si-a pus o camera la bloc, pe scara blocului, afara, in parcare, pe bucatarie, pe geam etc respecta normele GDPR.
Atata timp cat nu stim ce face cu acele imagini, unde le uploadeaza eu zic ca nu are voie sa filmeze! Si o sa va explic si de ce in randurile ce urmeaza.
Daca acele filmari denigreaza in vreun fel pe cineva, daca intra in contradictoriu cu normele intimitatii personale, daca incalca grav datele cu caracter personal atunci nu este legal.
Va dau si un exemplu de ce google maps prin imaginile din satelit blureaza numerele de inamtriculare si fetele oamenilor? v-ati raspuns singuri cat de legala este uploadarea pe orice fel de site a unei imagini sau video continand numere de inmatriculare sau fete ale unor persoane.
In cazul de fata ca si in cazul multor marlani care au camere de astea la bloc, din cate stiu eu este nevoie de aprobarea Asociatiei de Locatari, probabil trebuie sa existe si ceva documentatie in acest sens.

Filip390 pentru o mai buna lamurire daca se poate sau nu se poate, nu ar strica sa trimiti un email autoritatii competente din Romania ce are urmatoarele date de contact : https://www.dataprotection.ro/? page=contact&lang=ro
In email daca justifici ce si cum iti poate aduce denigrare acea camera de luat vederi, daca filmarile acelea sunt urcate cine stie pe ce grupuri de FB de ex. cu rolul de a denigra, rade, umili, face publice numere de inmatriculare, atunci aceasta autoritate il v-a obliga pe marletele care a montat iligal in opinia mea aceasta camera sa o dea jos.
Cu mentiunea ca pentru ocuparea locului de parcare exista lege, ea se aplica de catre Politia Locala, iar locul de parcare altul decat cel al persoanelor cu handicap, are un interval de cateva ore (mentionat in hotarari ale consiliilor locale) in care orice persoana poate parca pe acel loc PLATIT doar in intervalul orar mentionat! Desi nu exista justificare pentru a monta o camera de luat vederi pentru a arata ca cineva iti parcheaza pe locul tau personal, atata timp cat aceasta constituie contraventie si se sanctioneaza de politia locala.
In incheiere reamintesc ca aceste filmari nu trebuie sa aiba scopul de a arata cu degetul pe cineva, daca aceste filmari apar pe internet, persoana in cauza poate fi trimisa in judecata daca a adus vreun prejudiciu fie si de imagine unei terte persoane filmate.
Pam-pam, e plin de avocati pe aici dar niciunul nu cunoaste legea si mai ales cutumele morale si etice.
Ia legatura cu cei de la https://www.dataprotection.ro si te vor lamuri ei.

Dar inarmeaza-te cu nervi de otel daca vei reusi sau nu depinde doar de context!
Pe de alta parte vreau sa trag un semnal de alarma ca sunt destui terminati de astia care de cand a intrat china pe piata isi permit si ei o amarata de camera tip IP, sau alti "justitiari" care au camere DVR pe masini si nu au alta treaba decat sa faca pe moralizatorii pe internet cand ei au masini de 1000 de euro bucata, trec ITP-ul cu spaga (m-ai bine si-ar vedea de harburile lor sa fie intretinute) si conduc ca niste babe neatente, dar tocmai astia fac pe moralistii.

| relian a răspuns (pentru anonim_4396):

Serios vine politia in ce baza? Politia baiatule vine doara daca are ceva dovezi,fara dovada,o ia in barba,asta daca nu stiai. Poate sa vina si FBI si politia galactica,daca nimeni n-a vazut nimic,la revedere,te duci siti iei rapanul din parcare,ba mai platesti si amenda aia ce spui tu ca o da politia laughing
Faptul ca tu sau politia banuie ca eu as fi facut asa ceva,aia e doara banuiala,nu te acuza nimeni pe baza de banuiala,acuzatiile se fac pe baza de dovezi si martori.
Deci daca tu dai in cap unei alte persoane, ala cade jos, iei omu si il arunci peste gard la mine, deja eu is faptasul sau cum?
Serios? Poate ca eu pun pe altcineva sa iti taie caucuciurile, in timp ce toata ziua, poate si 2 zile ma deplasez in alta localitate la o ruda, ce face politia in cazu asta?
Tu cred ca visezi amice laughing

anonim_4396

Vine poliția unde ai locul de parcare.

| sierra1 a răspuns:

E perfect legal să-și pună cameră in bucătărie și să vadă ce-o vrea. Cu ce te deranjează?

| relian a răspuns (pentru anonim_4396):

Prostovane,tu cand citesti ceva pricepi? Din ce arati se pare ca nu pricepi decat in gura laughing
Mai citeste acolo si vezi ce spune, "dovedirea" deci trebuie sa dovedesti ma clocitule.
Asa ai venit si cu intrebarea de ce isi pune ala camera,in mintea ta de tantalau,ala nu ar avea voie, pentru ca nu vad rostu intrebarii, daca ai fi gindit normal sigur stiai ca omu are voie sa puna camera in, pe casa lui, este dreptul lui.

Asa vii si acum cu rahaturi, nici macar nu intelegi ce citesti.Hai dispari,nu mai veni cu altceva ca nu-s curios.
Cind cineva discuta cu tine,asa cum am facut eu,civilizat, iar unu clocit ca tine vine si jigneste, deja arati cine esti.

Daca ar fi fost legile dupa cum gindesti tu ai fi vazut oameni morti pe marginea drumlui, gata pe ala il banuiesc jos cu el, sau la puscarie cu el laughing esti jalnic amice, nu mai semnaliza.

anonim_4396

Te blochez ca să dispari din peisaj

| OldSoul a răspuns:

Ar trebui sa fie legal atat timp cat nu filmeaza pe proprietatea altei persoane. Daca filmeaza pe proprietatea altei persoane, atunci are nevoie de aprobarea acesteia.
Daca filmeaza pe spatiul public, nu este o problema.
Deci pana acum sa zicem ca totul este legal.
Problema este ce face cu filmarile respective happy
Daca le face publice undeva, mai apar alte reguli care trebuie luate in calcul.
Asadar, nu prea ai ce face impotriva lui.
Dar, daca locul de parcare nu este platit, sau rezervat de el, ai putea parca linistit acolo in continuare... Stiu ca sunt multi care considera ca un loc de parcare le apartine doar pentru ca parcheaza ei acolo "de o viata", cand, de fapt, locul de parcare e public.
Deci, daca vrei, poti parca acolo in continuare cu riscul sa te trezesti cu masina vandalizata laughing

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Din cate stiu eu, nu se pot monta camere de supraveghere orientate spre domeniul public, decat cu autorizatie.
Asta am gasit la o cautare pe gogu':
"Conform Legii 333/2003, persoanele fizice sau juridice care pot proiecta, instala, modifica si efectua operatiuni de intretinere a componentelor sistemelor de supraveghere si alarmare impotriva efractiei trebuie sa detina o licenta eliberata de Inspectoratul General al Politiei Romane."
"In ultimul rand, in cazul intampinarii reticentei si al unui eventual conflict intre tine si trecatorii nemultumiti ca au fost filmati, trebuie sa le oferi acestora toate explicatiile pe care le solicita, pentru a nu fi afectat in cazul in care acestia aleg, totusi, sa depuna o plangere impotriva ta la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP)."

Răspuns utilizator avertizat
| Yuoia a răspuns:

Cu ce te deranjeaza? Parchezi pe locul lui?