anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut! Ma numesc Iulian și am 12 ani. De ceva timp, vreau sa ma mut la mama mea după ce am stat cu tatăl meu vreo 5 sau 6 ani. Tatăl meu, este jandarm, deci cunoaște legea destul de bine. El îmi zice ca nu se poate legal sa ma mut de la vârsta asta, zice ca tocmai de la 18 ani, dar eu sincer nu pot rezista nici pana la 13 ani. Mama mea, a zis ca e dispusa sa plătească oricâți bani și sa lupte ca să ma ia la ea. Tatăl meu, azi după ce am discutat din nou cu el, prietena lui (adică mama mea vitrega) a zis ca îmi interzice sa mai vorbesc cu mama mea. Tatăl meu a zis ca, oricând vrea, poate sa o șteargă pe mama mea din custodie, și sa nu o mai vad niciodată. Nu vreau sa accept asta! Deci, întrebarea mea este: Ma pot muta legal, la mama mea, de la 12 ani? Îmi e frica doar ca tatăl meu sa nu o șteargă pe mama mea din custodie comuna, imi e foarte frica sa o pierd! În fine, multumesc pentru ca ai citit și aștept un raspuns????

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fara acordul tatalui sau fara o hotarare judecatoreasca de stabilirea domiciliului la mama nu te poti muta la ea, atata timp cat esti minor.
Mama ta ar putea solicita in instanta stabilirea domiciliului la ea. Daca are conditii apropiate de cele ale tatalui si cu solicitarea ta ar putea sa obtina castig de cauza.

5 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Mulțumesc foarte mult! Dar tatăl meu ar putea, asa, pur și simplu ca vrea el, sa o scoată pe mama mea din custodie comuna? Îmi e foarte frica sa nu o pierd.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Nici aceasta nu se poate fara o hotarare judecatoreasca in acest sens si ar fi imposibil de obtinut in conditii normale.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Mulțumesc din suflht! Multa sănătate va doresc!

| al0o0o0 a răspuns:

In primul rand, te poti muta la mama ta legal la varsta asta, dar trebuie ca mama ta sa ceara in instanta acest lucru. Cel mau probabil ar avea castig de cauza atat timp cat participi si tu, iti exprimi dorinta de a te muta la ea si situatia cu tatal tau si mama ta vitrega si daca se dovedeste ca are conditiile necesare pentru a te intretine ceea ca dupa ce ai zis cred ca ar avea.
In al doilea rand, iti urez succes sa reusesti sa te muti la ea si sa fiti amandoi fericiti impreuna! Mi se rupe sufletul de fiecare data sa aud astfel de situatii si sper ca totul sa fie bine cat de curand posibil. Pana atunci, fii tare si tine-te bine pe picioare. Daca mai ai nevoie de ajutor vreodata nu ezita sa mai ceri ajutorul pe aceasta platforma sau sa-mi dai mesaj! O seara frumoasa iti doresc!

| CodrutElian1990 a răspuns:

Ttal tau nu poate sa te stearga din custodie, deoarece mama ta nu are custodia ta. De asemenea nu poate sa-ti interzica sa o mai vezi sau sa ai legaturi cu mama ta, decat daca acest lucru este hotarat de o instanta de judecata.
Mama ta poate face plangere la politie ca mama ta vitrega iti ia un drept stabilit de instanta si de legislatia in vigoare: de a avea legatura cu mama ta. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care mama ta poate sa ceara in instanta sa obtina custodia ta (adica sa stai cu ea). De asemenea comportamentul urat al mamei tale vitrege.
Daca tatal tau si mama vitrega se poarta urat cu tine, tu sau mama ta sa faca plangere si la protectia copilului.
Cu cat ai mai multe motive de comportament neadecvat fata de tine a acestora, mama ta are sanse sa obtina custodia ta.