| Robotzzzi a întrebat:

Salut.Mi-am strans niste banii si vreau sa cumpar o masina pe numele mamei mele ca sa nu platesc atat la asigurare dar problema e ca parintii mei vor sa divorteze anul asta.Cum fac ca masina sa nu se considere bun personal la divort si sa nu se inparta?
Va rog ajutati-ma care stiti!

4 răspunsuri:
| Eu2208 a răspuns:

Cumpara masina dupa divort!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Am impresia ca nu ai gandit ce ai scris.
Daca masina este bun personal nu intra in categoria bunurilor partajabile la divort, in aceasta categorie intra doar bunurile proprietate comuna a sotilor, dobandite pe perioada casatoriei.
Ar fi bine ca masina sa fie bun proprietate personala a mamei tale. Doneaza-i banii pentru cumpararea masinii numai mamei si atunci aceasta va fi considerata proprietate personala si nu va intra la partaj.

| Robotzzzi explică (pentru Ioandelasal):

Si cum pot sa-i donez banii? Am fost si la avocat, notar si toata lumea mea zis ca nu exista nici o solutie... Unde trebuie sa merg si ce trebuie sa-i spun sa fac?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Robotzzzi):

Depinde de suma.
Daca suma este pana la 25.000 lei se considera dar manual si, pentru a exista o proba, o poti face printr-un inscris sub semnatura privata, respectiv incheiat intre tine si mama si semnat de amandoi, fara alte formalitati.
Daca este peste 25.000 lei atunci donatia se face printr-un act autentic, la un notar public.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 1.011.Forma donaţiei
  (1) Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.
  (2) Nu sunt supuse dispoziţiei alin. (1) donaţiile indirecte, cele deghizate şi darurile manuale.
  (3) Bunurile mobile care constituie obiectul donaţiei trebuie enumerate şi evaluate într-un înscris, chiar sub semnătură privată, sub sancţiunea nulităţii absolute a donaţiei.
  (4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Darul manual se încheie valabil prin acordul de voinţe al părţilor, însoţit de tradiţiunea bunului."
In ambele cazuri tu trebuie sa ai peste 18 ani.