| LRS a întrebat:

Salut! Prietena mea a lucrat la un fast food, salariul net era de 2000 lei, dupa ce a plecat i s-a spus ca are 8 zile de concediu, urmand sa i le plateasca, plata fiind de 400 si ceva de lei, mi se pare mie sau este cam putin pentru 8 zile, si daca e, ce e de facut? Multumesc.

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Se calculeaza la salariul net, minim pe economie nu la ce a avut cand lucra. Asta este 1386 lei net pentru 20-21 zile lucratoare. Sa zicem ca sunt 20 zile. 1386:20=69,3 lei. 69, 3X8 zile= 554, 4 lei
Si daca ar fi considerat 21 de zile era 66 lei ori 8 zile tot erau 528 lei. Ceva nu-i in regula. Poate si-a luat o zi libera candva si o avea numai 7 zile! Se poate face plangere la ITM.

4 răspunsuri:
| LRS explică (pentru Salontanul):

Ea a avut in total 10 zile, si-a luat doar 2, deci au mai ramas 8, si nu inteleg cum de i-a iesit doar atat.

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru LRS):

Ti-am spus: plangere la ITM. Patronii fac asta cand un om pleaca de la ei. Niste jegosi care vor sa castige si un leu prin pacalire. Vai si amar!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului muncii, citez:
"ART.150.(1)Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2)Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu."
Tinand seama de cele prevazute poate sa-si calculeze singura indemnizatia pe cele 8 zile sau sa mearga la un contabil s-o calculeze si aceasta va fi indemnizatie bruta, din care se scade CAS, contributia la sanatate si impozitul pe salariu si ramane indemnizatia neta.
Daca suma primita de la angajator este mai mica decat cea calculata atunci poate reclama la ITM si apoi, daca nu se rezolva, sa dea angajatorul in judecata.

| LRS explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc frumos pentru raspuns!