| Chevalie12 a întrebat:

Salut,

Recent am plecat de la chirie iar proprietarul nu ma mai lasa sa intru in apartament ca sa imi iau bunurile pe motiv ca doreste sa ii cumpar anumite bunuri uzate din casa (o masa de bucatarie) inainte sa mi le dea inapoi.


Proprietarul mai are in posesia lui o garantie in valoare de 450 euro pe care nu vrea sa o mai dea inapoi pe motiv ca am plecat mai devreme de 30 de zile (cum este mentionat in contract, dar nicaieri in contract nu mentioneaza faptul ca nu va inapoia chiria in cazul in care nu anunt ca plec cu 30 de zile inainte), tind sa mentionez ca inainte sa plec am achitat chiria pe o intreaga luna, legal puteam sa mai stau acolo si luna asta insa proprietarul a schimbat butucul de la usa.

Ce pot face?

Răspuns Apreciat de Editori
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Contractul de inchierere trebuie incheiat in trei exemplare. Un exemplar ramana le tine, un exemplar revine proprietarului, una agentiei. Ai gresit cand ai acceptat asa ceva. Cu contract sau fara, lucrurile le poti recupera. Am mai sustinut asta si sustin : nu exista nicio lege ca el sa faca asa ceva. Poti sa il suni sa ii transmiti asta. Si roaga-l sa faca totul civilizat. Daca il obliga Politia, pe langa cei 450 euro pe care nu mai vrea sa iti dea, va trebui sa mai puna cateva sute de lei ca isi achite amenda.

Cand am avut eu probleme, Politia a inpartit o amenda de 4500 lei proprietarului si inca cateva amenzi de 500 lei prietenilor lui pe care i-a adus sa faca scandal intr-un loc in care nici nu isi aveau dreptul. Bine, acum depinde si de politist. In cazul meu a fost urata treaba pentru ca nu aveam nici contract, proprietarul nu recunostea ca am locuit acolo, si-a mai adus si "garzi de corp" prieteni de pahar si faceau pe nebunii. Dar am avut legea care a tinut cu mine.

15 răspunsuri:
| Chevalie12 explică:

Mentionez ca bunurile sunt de o valoare semnificativa : gantere (100RON), masa de bucatarie proprie (400RON), aparat foto (2000RON).

| Freya1 a răspuns (pentru Chevalie12):

Pai daca sunt bunurile tale propri si personale poti sa depui o plangere la politie deoarece nu are voie.Bun sa zicem ca nu iti da garantia ceia ce din nou nu stiu cat e de corect poate daca nu stai anul sau perioada intreaga nu ti-o mai restituie dar daca ai spus ca ai vrut sa stai dar a schimbat butucul e clar ca a vrut sa te faca sa pleci mai repede un pic sa nu iti mai dea bani ce din nou poti dovedi si spune politiei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Reclamatie la Politie. Nu exista nicio lege ca proprietarul sa iti pune sechestru pe lucruri. Sau pur si simplu mergi acolo si cum nu mai ai acces, poti suna direct la 112. Proprietarul risca o amenda de il va ustura la buzunar. Am patit si eu. Si nu aveam nici contract, iar proprietarul smecher. Am sunat la 112, iar in 3 ore plecam cu lucrurile mele. Nu inainte ca Politia sa imparta cateva amenzi proprietarului si la acei cativa smecheri pe care i-a adus sa ma bata.

Iar garantia o poti recupera in tribunal. Sau o parte din ea.

Nu te lasa calcat in picioare.

| Chevalie12 explică (pentru Freya1):

Pe contract nu stipuleaza ca trebuie sa stau 1 an ca sa imi dea garantia inapoi.

Proprietarul a zis ca a fost facut pe 'vorbe'.

De asemeni, proprietarul nu vrea sa imi inchida contractul de chirie. Mentionez ca am facut contractul printr-o agentie imobiliara.

| Chevalie12 explică (pentru Chevalie12):

Proprietarul a zis ca a fost facuta pe 'vorbe' intelegerea ca daca plec sub 1 an nu mai imi da garantia inapoi.

Insa ce scrie pe contract e complet diferit.

^ O mica rectificare.

| Violleta2022 a răspuns:

Mergi al agentia imobiliara cu care ai facut contractul si cere-le socoteala!
Daca nu vor sa rezolve cazul tau, mergi al protectia consumatorului si deschide caz pentru agentia respectiva si propietarul care ti-a sechestrat lucurile.
Sa ai pregatite la indemana contractul semnat de toate partile si toate chitantele cu care ai platit chiria si depozitul.

| Chevalie12 explică (pentru Violleta2022):

Proprietarul nu ne-a dat chitante pentru nimic.

| Chevalie12 explică (pentru Violleta2022):

Si in plus, contractul se afla la el, nu la mine.

| Chevalie12 explică (pentru Violleta2022):

Pe contract scrie doar ca s-a achitat garantia si chiria pe 1 luna.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Chevalie12):

Nu exista contract fara termeni de inchiriere, fara specificatii.
Eu ma refer la CONTRACT nu la chitanta!

Conform legii, TU trebuie sa ai 1 copie a acelui contract, ca si propietarul sau Agentia prin care s-a facut inchirierea.
Mergi al Agentie si solicita o copie a acelui contract.

| Violleta2022 a răspuns:

Inca ceva: daca propietarul nu ti-a dat chitante pentru nici o plata de chirie, cum dovedesti in fata legii ca ai platit chiria?
I-ai transferat bani in cont? S-au i-ai dat bani in mana?

Daca nu poti dovedii ca ai platit chiria, atunci este un caz pierdut, pe care nu ai cum sa-l contesti in fata legii si nu poti recupera nimic.

| Chevalie12 explică (pentru Violleta2022):

I-am dat banii in mana.

| Chevalie12 explică (pentru Violleta2022):

Dar am martori care pot atesta faptului astuia. Faptul ca am platit chiria, daca foloseste la ceva.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Chevalie12):

Dandu-i banii in mana ai facut un lucru pe jumatate, pe care nu-l poti dovedii, fiind cuvantul tau, impotriva cuvantului lui.
El paoet al fel de bine sa declare ca ti-a oprit lucuruile pentru ca nu i-ai platiy chiria si cum tu nu ai NICI o DOVADA ca ai platit-o, esti bun de plata.
Legal, propietarul are dreptate! Tu nu ai cum dovedii ca ai platit daca nu ai cerut chitanta de fiecare data cand i-ai dat banii.
Daca ai martori, pune-i sa scrie cate o declaratie cu ce au vazut, cand au vazut si cati bani ai dat, daca au fost de fata in moemntul acnd i-ai pkatit chiria propietarului.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului civil, citez:
"ART. 1.825.Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată  
(1)Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă."
Fata de aceste prevederi, daca ai plecat inainte de expirarea perioadei de inchiriere si nu l-ai notificat cu 60 de zile inainte, va trebui sa accepti plata chiriei pe aceasta perioada.
In ce priveste restituirea bunurilor personale si restituirea garantiei, va trebui sa-l dai in judecata pe cale civila, proprietarul avand dreptul sa retina din garantie doar suma necesara acoperirii chiriei pe 60 de zile.