| tataeebun a întrebat:

Salut,stiu ca pentru drept trebuie sa stiu perfect Codul Civil si Penal(legea nu o "malformezi" dupa cum te duce pe tine capul), dar stiti cumva despre Codurile de Procedura Civila si Penala....trebuiesc invatate cuvant cu cuvant sau, pur si simplu trebuie sa stii sa explici prin cuvinte proprii? Doresc un raspuns de la un profesionist... daca o fi vreunul care a facut dreptul si sta pe TPUlaughing

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In mod normal trebuie sa cunosti bine toate prevederile codurilor de procedura, mai ales in profesia de judecator si avocat. Nu este nevoie sa le cunosti cuvant cu cuvant, doar le ai la indemana si oricand poti verifica. Nu-ti cere nimeni sa le explici cu cuvinte proprii ci in termeni juridici, atat la examene, cat si in profesie.

6 răspunsuri:
| JohnnyBi a răspuns:

La admitere la inm, inppa (barou), materiile sunt: civil, procedura, penal, procedura + alte materii anexe (organizarea profesiei de avocat, dr familiei, comercial parca a fost anul asta la inm). la licenta la drept dai cele 4 materii, civil, procedura, penal, procedura (nu mai zic procedura civila si penale peste tot, intelegi ideea).
daca stii penal (codul) si nu stii aplicarea codului (procedura) ce faci? sa zicem ca ai de facut o plangere penala pentru viol (deci stii codul penal, art privind violul cred ca e pe la 196-197) si nu stii UNDE se face plangerea, sau ce trebuie ea sa contina, sau unde se judeca respectivul caz (chestii pe care le inveti in procedura). sau la civil (aici nu ma descurc prea bine, m-a batut 4 ani de facultate civilul in cap): te-ai certat cu fratele tau, vrei sa iesi din indiviziune cu mostenirea (deci stii succesiunile, drepturile si obligatiile, civil) si nu stii unde sa te duci cu problema ta, carui organ trebuie sa te adresezi, ce taxe de timbru sunt, cum se aplica (procedura civila + o parte din fiscal) ce faci?
in anul 1 de facultate aflii ca civilul este fundatia dreptului (ca o comparatie, reprezinta viata omului) iar penalul este ca un perete al casei pe care o construiesti (tine doar de o parte a firii unui om, sa zicem o trasatura de personalitate). atunci procedurile sunt ceilalti pereti ai casei tale. in procedura inveti cum se desfasoara procedura de judecata, cum se striga dosarele, in ce ordine, in ce importanta (sa zicem in penal ca incepi sa strigi dosarele care sunt in apel sau recurs, cand mai intai se striga amanarile, pe urma dosarele cu arestati preventiv, adica cei adusi in fata instantei cu catuse pe maini). ma rog, aici este si o parte din regulamentul de ordine interna. daca nu stii procedura, nu stii ca anumite categorii de persoane (avocati, judecatori, ambasadori, senatori, etc) sunt judecati de catre gradele mai inalte ale ierarhiei justiei (nu o sa vezi senator acuzat pentru x fapta, judecandu-se la judecatorie).
sper ca ai inteles importanta codurilor de procedura, chiar daca exemplele sa zicem nu sunt tocmai in limbaj juridic.

| tataeebun explică (pentru Ioandelasal):

Exact,nu m-am exprimat eu corect, nu prin termenii mei de "primata"luati de acasalaughing)ci prin termeni juridici, dar ma gandeam ca e ciudat sa inveti cuv cu cuv la proceduri

| tataeebun explică (pentru JohnnyBi):

Multumesc pentru raspunsul amplu, dar eu stiam ca trebuie sa stii procedurile foarte bine, dar ma interesa daca trebuie sa le reproduci precum o poezie de-a lui Eminescu, sau precum o lege din Codul Civil/Penal.laughing)

| JohnnyBi a răspuns (pentru tataeebun):

Precum un articol, nu lege, din cod. ma rog, nu trebuie neaparat sa reproduci ca papagalul, trebuie sa stii continutul

| tataeebun explică (pentru JohnnyBi):

Aha,da articol, nu am rutina limbajului juridiclaughing)asta imi trebuia sa aud, pentru ca nu am o memorie extraordinara si in 3 ani de zile ramasi de facultate trebuie sa fii al naibii de ambitios sa reusesti sa inveti ca papagalu cele 4 carti+cred ca mai sunt si multe altelelaughingcare trebuiesc "explorate".Cat despre cursuri, acelea stiu ca trebuie invatate logic altfel esti pierdut!(trecute prin filtrul gandirii)

| JohnnyBi a răspuns (pentru tataeebun):

Limbajul juridic il castigi citind, mult, si pe domeniu. dreptul nu trebuie sa il inveti ca papagalul, toate sunt logice si se intrepatrund, deci trebuie sa le inveti logic. ca papagalul trebuie sa stii unele articole din coduri, daca tii neaparat sa fii papagal intr-un fel. daca nu intelegi institutiile, degeaba le stii pe dinafara