| DjSteelSex a întrebat:

Ai mei divorțează, după divorț eu cu sora mea la cine o sa rămânem? Decid părintii sau este o lege? Eu am 15 ani si sora mea 10. Eu pot fi audiat la divorț, dar tot vreau sa stiu dacă este lege sau nu în privința asta!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

De exista o lege care sa prevada expres un anumit parinte.
Stabilirea domiciliului minorilor se face de catre instanta de judecata, care judeca aceasta, tinand seama de toate probele de la dosar, inclusiv cererea parintilor (nu se va stabili domiciliul la cel care nu cere), solicitarea minorilor si ancheta psiho-sociala.
Celalalt parinte va fi obligat la pensie de intretinere.
Conform Codului civil, citez:
„ART. 92.Domiciliul minorului şi al celui pus sub interdicţie judecătorească
(1)Domiciliul minorului care nu a dobândit capacitate deplină de exerciţiu în condiţiile prevăzute de lege este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte în mod statornic.
(2)În cazul în care părinţii au domicilii separate şi nu se înţeleg la care dintre ei va avea domiciliul copilul, instanţa de tutelă, ascultându-i pe părinţi, precum şi pe copil, dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani, va decide ţinând seama de interesele copilului. Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, minorul este prezumat că are domiciliul la părintele la care locuieşte în mod statornic.
(3) Prin excepţie, în situaţiile prevăzute de lege, domiciliul minorului
poate fi la bunici, la alte rude ori persoane de încredere, cu consimţământul acestora. De asemenea, domiciliul minorului poate fi şi la o instituţie de ocrotire.
ART. 396.Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori  
(1)Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.
(2) Dispoziţiile art. 264 sunt aplicabile.  
ART. 400. Locuinţa copilului după divorţ  
(1)În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2)Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3)În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa."

8 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Veti fi audiati separat. Adica fara parinti. Doar voi si judecatorul. Acolo veti spune ce anume doriti. Sunteti minori.

| Edwards2017 a răspuns:

Nu exista nicio lege care să prevadă acest aspect. Părinții tăi vor prezenta alaturi de avocați un rechizitoriu prin care să diferențieze condițiile de trai oferite de fiecare. Totul rămâne la aprecierea judecătorului.

| Lioana a răspuns:

Judecatorul este cel care decide cu cine vor sta copiii, in functie, de optiunea copiilor care sunt audiati separat si de conditiile de trai ale parintilor. Primeaza alegerea copiilor dar conteaza si optiunea parintilor. De exemplu degeaba alegi tu sa stai cu tata daca tata nu vrea sa ia in custodie.

| viperra a răspuns:

Salut! Parintii mei au divortat cand aveam 10 ani iar acum am 15. Legea decide unde stai in functie de cum sunt conditiile, cineva va veni la tatal tau acasa sa vada cat de bune sunt conditiile daca ai sta la el si apoi la mama ta.Normal ca te va lasa la casa in care e mai curat, care e mai mare si are conditii mai bune.In al doilea rand, da, va va audia pe amandoi, nu are de ce sa audieze doar unul dintre copii.In principiu, toti stau la mamele lor, asta doar daca ele nu stau intr-un grajd fara apa si alte resurse. laughing
Daca vrei mai multe detalii, hai in privat.Succes! happy

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru Edwards2017):

Daca nu te pricepi de ce raspunzi? Ia citeste raspunsul lui Ioandelasal carre este jurist!

| Edwards2017 a răspuns (pentru Salontanul):

Cu tot respectul va rog sa reanalizate cele menționate de domnul avocat și veți identifica cu siguranță aceleași elemente menționate de mine. O seara frumoasa!

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru Edwards2017):

Si eu va rog sa vedeti ca Ioandelasal zice ca este o lege si se numeste Cod Civil care stipuleaza expres ca judecatorul hotaraste dar tinand cont de probele de la dosar. Deci, este scris undeva, intr-o lege nu-i lasat la voia intamplarii. Si va mai spun ceva. Eu nu ma joc cu asa ceva. Am o varsta inaintta si nu-mi permit sa ma joc cu legea si cu sanatatea omului. Pe la tehnica IT mai gresesc. Cu viata unui om nu te joci!

| Edwards2017 a răspuns (pentru Salontanul):

Stimate domn, nu ne înțelegem
Copilul întrebă dacă există vreo lege care să il plaseze obligatoriu unuia din părinți. Este normal că judecătorul are putere de decizie, tocmai ce discutam de un rechizitoriu. Fiți mai atent la întrebări și analizați mai amplu aspectele pe care le vizează, acest lucru valabil și pentru răspunsuri.