| Sebz98 a întrebat:

am luat ieri o amenda pentru tulburarea linistii publice in valoare de 200 ron deşi nu o meritam. Am mai luat in trecut amenzi pe care le am achitat deoarece le meritam. De data asta pur si simplu nu vreau sa o platesc pentru ca nu mi se pare corect. Am 18 ani, nu lucrez, stau cu parintii, nu am niciun bun pe numele meu si as dori sa stiu ce se poate intampla daca nu platesc aceasta amenda de 200 ron? Multumesc si scuzati daca am gresit categoria.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca nu esti vinovat poti face plangere contraventionala, la judecatorie, in maximum 15 zile de la primirea amenzii.
Daca nu platesti amenda aceasta va fi trimisa la serviciul de impozite si taxe de la domiciliul tau si va fi luata cand te vei duce sa platesti un impozit. Daca nu esti platitor de impozite se va incerca executarea silita, in primul rand prin poprire pe salariu sau conturi din banci.
Daca nu ai bunuri executabile silit atunci se poate sesiza judecatoria, pentru transformarea amenzii in ore de munca in folosul comunitatii, conform OG nr.2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.39^1.(1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului.  
(4) Urmărirea punerii în executare a sentinţelor se realizează de către serviciul de executări civile de pe lângă judecătoria în a cărei rază s-a săvârşit contravenţia, în colaborare cu serviciile specializate din primării."

2 răspunsuri:
| Sebz98 explică (pentru Ioandelasal):

Deci practic o sa fac muncă in folosul comunitatii? Daca da cam in cat timp o sa se ia aceasta masura. Mersi!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Sebz98):

Nu se poate spune destul de precis, poate dura 6-8 luni sau chiar mai mult, depinde cat de repede se misca cei de la politie, primarie si instanta de judecata.