anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut TPU, am si eu o intrebare pentru cine stie amanuntit despre ce este vorba, ce "putere" are un maresal in cadrul armatei (ma refer aici ca el detine toata puterea Legislativa, Executiva si Judecatoareasca? ca Ion Antonescu spre exemplu sau ca Hitler? Sau este limitat doar la puterea armatei? Intreb pentru ca nu vad logica in acordarea acestui "grad" daca are aceleasi drepturi ca un general spre exemplu etc. si da, nu am stat sa citesc constitutia sa aflu despre ce este vorba de asta am intrebat aici), din cate am inteles, statutul de "maresal al Romaniei" este acordat generalilor sau maresalilor de presedintele Romaniei in "timp de razboi", Legea nr.80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare din Ministerul Apărării. Va multumesc!

16 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Un militar al Armatei Romane, indiferent de grad, chiar maresal fiind, nu are nici o putere legislativa sau judecatoreasca, are numai puterea executiva data de functia pe care o detine in cadrul armatei, putand da ordine in conformitate cu legile Romaniei si atributiile sale. Peste el sunt, cel putin, Presedintele Romaniei si Ministrul Apararii Nationale.
Atributiile si drepturile unui maresal de acum sunt cu mult mai mici decat ale celor doi pomeniti de tine, avand in vedere ca acestia au fost si sefii supremi ai unor state totalitare la acea vreme, putand impune orice vroiau.

| Hahahaihui a răspuns:

Mareșal este diminutiv de la Mare Șalău, adică mare pește?, jmecher de jmecher cu femei la produs boss

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da pentru realizari deosebite in timp de razboi doar presedintele da acea distinctie de maresal.
Uite aici un ghid cu gradele militare explicate frumos :
https://www.youtube.com/watch?v=h3lQAbagHHQ&t

| Hahahaihui a răspuns (pentru Hahahaihui):

Dar să ținem cont de faptul ca mai există și rechinul alb și balena ucigașă cei cu funcția de a trafica cu cocaină (rechinul alb) și cel ce taie, spânzură și belește pl cu patentul fiind (balena ucigașă) și mai e și mă-sa lu'Uzzi de la Bug care îi trage de urechi și le vorbește de anturaj.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Antonescu era seful guvernului, care, fiind vreme de razboi, si-a luat puteri sporite. Asta deoarece era ca si acum: galceava intre partide, care se certau tot timpul si nu ajungeau sa decida. Ori in caz de razboi sunt necesare decizii rapide, care nu sufera amanare. Regele era foarte tanar si in jurul lui se formase o clica din persoane de interese diferite, numai pentru tara nu.
Gradul de maresal este unul singur. Maresalii (acolo unde sunt mai multi, cum erau in URSS sau sunt in Rusia) sunt intitulati ca maresali ai tarii respective. Romania a avut 8 maresali, din care doar 3 aveau cariera militara. Ceilalti au ajuns maresali mai mult cu titluri onorifice, precum Oprea, din subofiter de intendenta in gradul cel mai mare de general al Romaniei.
Legea 80 prevede acordrea gadului de maresal (al Romaniei) pe timp de razboi pentru a se asigura conducerea armatei, ministrul apararii fiind civil. Noi nu avem atata armata, incat sa avem mai mult de un maresal.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Am uitat sa raspund la o intrebare. Nu, un maresal conduce doar armata. Antonescu a dat lovitura de stat si a preluat puterea in Romania.

| Andrei007007 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Am inteles, cred ca presedintele Romaniei care este si "conducatorul suprem al armatei" poate renunta la acest rol in favoarea "maresalului", pe care-l alege dintre amirali sau generali activi in functie sau (in rezerva, nu stiu asta). Acum sa ne gandim logic, daca ar fi razboi maine, un politician de rand, nu cred ca are suficiente "skilluri" militare incat sa coordoneze armata suficient de bine astfel incat sa fie pierderi minime si cred ca renuntarea la acel rol de "conducator suprem al armatei" in favoarea unui maresal ar fi solutia perfecta.

| Andrei007007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Multumesc de ghid

| Andrei007007 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Am inteles acum, am raspuns pentru "Ioandelasal", in care am specificat ca presedintele poate renunta la titlul de "conducatorul suprem al armatei" in favoarea maresalului ce este ales dintre generalii sau amiralii activi in functie sau in rezerva, cred ca la asta se refera functia de maresal in "vremurile" noastre.

| Andrei007007 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Multumesc frumos pentru explicatii, acum m-am lamurit ce este cu aceasta functie de maresal, eu credeam ca are putere mai mare, ca fiind vreme de razboi exact cum ai spus si tu trebuie sa fie luate decizii rapide iar ca maresal sa poti lua anumite decizii si in legislativ sau judecatoresc.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Andrei007007):

Presedintele nu poate renunta la titlul de conducator suprem al armatei, deoarece este o prevedere constitutionala si ar trebui modificata Constitutia, ceea ce nu se poate face in timp de razboi.

| Zuzu1991 a răspuns:

NU poti sa pui o intrebare generala si apoi sa spui "ca Hitler"
ala avea toate puterile alea si putea face, ce vrea

| sierra1 a răspuns:

și mareșalul ăla, din cadrul armatei, unde să fie?

| Andrei007007 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Eu din ce am aflat pe internet cam asta se intampla cand presedintele alege un maresal, practic renunta la titlul de conducator suprem al armatei (adica nu mai ia el decizii privind tacticile etc. pe timp de razboi).

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Andrei007007):

Asa este, nu Presedintele se ocupa de tactica, pentru aceasta este Statul Major General si ceilalti sefi ai armatei, dar are un cuvant decisiv privind strategia si nu pierde titlul de conducator suprem.

| Andrei007007 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Da, atunci nu stiu care mai este rolul maresalului in acest context, probabil este un titlu decorativ sau are foarte putine sarcini sau este peste toti laughing Sti cum e, vom trai si vom vedea laughing