Este legala cumpararea si nu-ti face nimic politia, daca nu-l folosesti, folosirea constituie contraventie, prevazuta si pedepsita de L.61/1991, republicata in anul 2011, citez:
"ART.3.Constituie contravenţie sãvârşirea oricãreia dintre urmãtoarele fapte, dacã nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sã fie considerate infracţiuni:
4) aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdãresc, dacã nu s-au produs vãtãmãri ale integritãţii corporale sau sãnãtãţii, ori pagube materiale;"
Amenda este de la 100 lei la 500 lei.
Daca s-a produs vreuna din urmarile indicate atunci fapta constituie infractiune, poate fi vatamare corporala.
Daca ai folosit spray-ul fiind in legitima aparare, fara a depasi limitele, atunci fapta nu va constitui infractiune.
Pai eu zic ca poti folosi spay-ul cu piper dar daca il folosesti politia te va intreba de unde il ai.aicea vor pica parinti tai de vina si vor primi o amenda. funda? am nevoie de ea
Minorii sub 14 ani nu raspund penal si nici contraventional, asa ca politia nu are ce-ti face. Eventual, daca l-ai folosit cu depasirea limitelor legitimei aparari, o sa fie sanctionat un parinte pentru lipsa de supraveghere. Numai bine!
Vad ca ti-a placut raspunsul meu si l-ai postat fara nici o modificare. Problema este ca nu prea se potriveste aici, era pentru unul care raspundea penal si contraventional. Moral era sa spui de unde l-ai luat.
Imi cer scuze! dar am cautat pe multe site-uri si nu gaseam nimic concret, ci mai mult contradictoriu, unii spneau ca si minorii au voie dar sa nu le foloseasca decat in cazuri de urgenta(insa nu si in mijloacele publice de transport)pentru ca spray-ul poate provoca pana si decesul la unele persoane si sa nu umbli cu el la vedere(sa il tii in mana cand mergi pe strada), iar altii ca daca esti controlat si este gasit asupra ta chiar daca nu l-ai folosit si il ti doar pentru autoaparare, fiind minor, la scoala risti sa fi exmatriculat, iar in cazul politiei risti o amenda.Nu gasisem nici un articol de lege care sa ma ajute sa dau un raspuns corect si nu eronat, iar apoi am cautat intrebarea si pe TPU si am gasit raspunsul ta.DAR NU A FOST CORECT SA IL IAU PUR SI SIMPLU, RECUNOSC!
Imi cer inca o data scuze!
Accept scuzele si te-am iertat. Esti o fata de treaba si chiar sunt uimit, dintre utilizatorii care mi-au reprodus raspunsurile, fara sa spuna de unde le-au luat, esti prima care recunoaste si-si cere scuze. O zi buna!