anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

As dori si eu sa imi iau pensie alimentara de la tata, eu stau cu mama care ea nu are venit doar bunica din partea lui mama. Am aproape 18 ani implinesc 18 ani anul acesta in septembrie si eu am fost exmatriculat de la liceu am voie sa ma inscriu din septembrie inapoi cls a 11 a. Tata are salariul in jur de 2.000-2.500 lei, ce pensie alimentara mi-ar putea veni si ce acte imi trebuiesc si unde trebuie sa ma duc. Astept raspuns, Multumesc!

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu spui daca tatal si mama ta sunt divortati.
Daca sunt divortati ar fi trebui ca mama ta sa solicite pensie alimentara, de la data divortului, daca ai fost incredintat ei sau s-a stabilit domiciliul la ea. Tu poti solicita singur pensie alimentara doar de la majorat (de la 18 ani) si numai daca iti continui studiile si dupa aceasta. Daca esti singurul copil poti obtine pensie alimentara in cuantum de pana la 1/4 din salariul net al tatalui, daca acesta este de 2.000 lei atunci poti obtine maxim 500 lei, suma exacta o stabileste instanta de judecata.
Pensia alimentara se stabileste de instanta de judecata, prima fiind judecatoria de domiciliu. Trebuie o cerere de chemare in judecata, la care se anexeaza copii de pe certificatul de nastere, cartea de identitate si hotararea de divort.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Il poti da in judecata pe tatal tau pentru a primi penise alimentara. Poti primi pana la 18 ani indiferent de situatua ta scolara si apoi, pana la 25 de ani daca esti la scoala. Poti primi un sfert din venitul net al tatalui tau.

| Tudor_Adrian_1998 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Si ce costuri trebuie sa suport prin judecatorie?

| Tudor_Adrian_1998 a răspuns (pentru Brigaela):

Ce costuri suport prin judecatorie?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Tudor_Adrian_1998):

In principal va trebui sa platesti doar taxa judiciara de timbru, in suma de 20 de lei.
Daca vrei avocat va trebui sa-i platesti onorariul, dupa cum va veti intelege.
Prin hotarare tatal va fi obligat sa-ti plateasca si cheltuielile de judecata pe care le-ai facut (taxa de timbru si onorariul de avocat).