Cu legile si poliția din Romania, proba il că da. Decât să ajungi la proces, cu cheltuieli și nebunie, ieși mai ieftin cu ochelari noi. Dar înainte să-i dai banii sau ochelarii, spune-i așa. "Pentru mine nu e nici o problemă, am pus deoparte bani pentru încă 3-4 perechi. Dacă mai ai vreo problemă, spune-mi dinainte, sa pun deoparte și bani de dinți".
Dacă vecinul își va scoate certificat medico-legal pentru buza spartă și va face între timp plângere la poliție, sa vedem care va fi dus prima dată în judecată. Partea vătămată nu va avea nevoie nici de martori, nici de mari dovezi certificatul medico-legal ținând loc la toate. Lovirea sau alte violențe, cod penal. Poate sa aibă băiatul câți martori dorește dar în această situație putea sa cheme direct poliția fără a escalada în mai rău de atât. Dar așa e când te crezi "bazat", crezi că îți faci legea ta cu pumnul. Cum te scuzi în această situație? Ca ai fost provocat? Și eu am fost provocat de vecini la situații de gen, ca eu sa lovesc și apoi sa ma plimbe prin tribunale pentru bani. Dar uite ca nu am răspuns provocărilor, dar am făcut eu petiții și plângeri penale doar pentru a-i face sa tacă. Plângeri penale pentru ca am explicat eu ce se întâmplă, ei au încadrat la penal. Acum, datorită poliției, am liniște. Fără violente și pumni și picioare. Iar plângerile penale oricum le-am retras.
Frumos, invață copilul la prostii, sa își piardă timp prin tribunale sau umblat la poliție. Dar măcar spune-i ca și el poate fi tras la răspundere, nu doar cealaltă persoană.
Se pare ca el poarta vina pentru ceea ce scrie aici. Daca nu avea nimic de ascuns, nu stergea intrebarea.
Depinde de ce va stabili urmarirea penala, respectiv daca a fost sau nu legitima aparare din partea ta. Daca este nu va trebui sa-i platesti ochelarii.
Nu spui cum ai fost agresat.
Trebuie sa stii ca este legitima aparare doar daca respectivul te-a atacat primul si apararea este proportionala cu atacul, conform Codului penal, citez:
"ART.19. Legitima apărare
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii."
Dar poate îmi spui și tu mie in baza cărei legi poate aplica cele menționate de tine. Pentru ca cel care aberează cel mai mult aici ești fix tu. Il încurajezi sa ceara daune când el lovește cu pumnul. El al trebui sa plătească daune. De fapt sa își împartă daunele între ei, pentru ca vina este a amândurora.