| YoChriss a întrebat:

Astazi am fost oprit de un echipaj de politie pentru ca circulam pe bicicleta pe un drum public unde bicicletele sunt interzise. Mi-au fost cerute datele personale: Numele si prenumele meu, adresa de domiciliu si prenumele parintilor. Politistul a notat toate datele pe o simpla agenda. El mi-a spus totusi ca am primit amenda in valoare de 500 de lei dar nu mi-a dat nimic sa semnez. Chiar daca ar fi fost un avertisment tot ar fi trebuit sa imi ceara sa semnez undeva si mi-ar fi lasa o hartie sau ceva document. Mie nu mi-a lasat nimic. Fara sa imi dea alte detalii s-a dus sa se urce in masina si am apucat sa-l intreb cum se procedeaza. In fine, cu un ton de om fara bun simt, mi-a spus ca o sa primesc acasa amenda. Mentionez ca el a dat doar un apel si a cerut sa se faca un proces verbal din cate am auzit, pentru ca ma luase la intrebari celalalt politist. Intrebarea este: Sa fi fost doar un avertisment si a vrut sa ma sperie, sau politistul nu m-a pus sa semnez nicaieri pentru ca am doar 15 ani? Unii prieteni de ai mei de aceeasi varsta care au primit avertismente au fost rugati sa semneze, si chestia asta ma deruteaza. Orice raspuns este foarte apreciat! Multumesc!

7 răspunsuri:
| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

E doar o tehnica a lor sa te sperie, nu exista amenda fara PV, nu se fac procesele verbala prin tel. Daca aveau de gand, carnetul de PV ei il au permanent asupra lor, nu pot lucra fara el, nu ies la lucru fara carnetul de PV. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iei aminte.

| Cedry2k8 a răspuns:

Au vrut sa te sperie ca sa te inveti minte. Nu mai circula pe autostrada cu bicicleta, ca te imprastie vreun bou pe acolo. Asfalt lin!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Si minorii peste 14 ani raspund contraventional, doar ca limitele minima si maxima ale amenzii se reduc la jumatate.
La avertisment nu este nevoie sa se incheie proces-verbal de contraventie.
Ca ai fost sau nu amendat o sa afli in cca 10 zile, daca vei primi acasa procesul-verbal.

| YoChriss explică (pentru Ioandelasal):

Dar la amenda este sau nu nevoie sa se incheie proces verbal? Sau se poate cere prin telefon incheierea unuia, asa cum a facut politistul? Si inca o intrebare: Limita minima si maxima a amenzii constau in totalul de plata, sau in ce? Multumesc!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru YoChriss):

Pentru amenda este obligatorie incheierea unui proces-verbal de contraventie. Nu este neaparat obligatoriu sa fie incheiat pe loc, se poate incheia si ulterior si sa-l trimita la domiciliul contravenientului.
De regula amenzile nu sunt in suma fixa, ci intre anumite limite, respectiv o limita minima si una maxima, de ex. de la 100 de lei la 500 lei si pentru minori limitele se reduc la jumatate, de la 50 lei la 250 lei.
In cazul tau concret amenda este de la 6 la 8 puncte amenda, in prezent de la 750 lei la 1.000 lei (un punct amenda este egal cu 10% din salariul minim pe tara, in prezent acesta este de 125 lei).
Fiind minor limitele amenzii sunt de la 375 lei la 500 lei si mai exista inlesnirea de a plati jumatate din minim in 48 de ore, asa ca va trebui sa platesti, daca vei fi amendat, doar 187, 50 lei, bineinteles daca platesti in 48 de ore.

| YoChriss explică (pentru Ioandelasal):

Daca platesc in 48 de ore de cand am fost oprit de politie sau daca platesc in 48 de ore dupa ce primesc amenda acasa se va injumatati?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru YoChriss):

Se plateste in 48 de ore de la primirea procesului-verbal de contraventie si numai jumatate din minimul amenzii, asa cum ti-am explicat la raspunsul anterior.