| danut2323231231 a întrebat:

Salut TPU. Ca minor pot merge in mall la un magazin (altex spre exemplu) sa cumpar ceva? Mai pe scurt as putea merge la altex in mall sa cumpar un mouse, fara a fi insotit de un adult?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca ai peste 14 ani poti cumpara de unul singur un obiect de valoare redusa, cum este si mouse-ul.

9 răspunsuri:
| mi25 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Pun intrebarea chiar pe bune: unde prevede ca trebuie sa ai 14 ani sa cumperi ceva din Altex sau alte asemenea magazine? Daca nu ai inca 14 ani nu poti sa cumperi obiecte de vaoare care au garantie si se intocmeste factura, deoarece pentru intocmirea acesteia majoritatea magazinelor cer documentul de identitate.

| mi25 a răspuns:

Nu sta nimeni la usa sa te opreasca, iar la casa, daca ai bani nu te intreaba nimeni cati ani ai.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru mi25):

In Codul civil, citez:
"ART.41.Capacitatea de exerciţiu restrânsã
(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsã.
(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsã se încheie de cãtre acesta, cu încuviinţarea pãrinţilor sau, dupã caz, a tutorelui, iar în cazurile prevãzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelã. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi datã, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.
(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsã poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciazã, precum şi acte de dispoziţie de micã valoare, cu caracter curent şi care se executã la data încheierii lor."

| mi25 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Confunzi marfa cu ambalajul.
Aceasta prevedere se refera cu adevarat la acte, adica vorba impuscatei: docoment.
La punctul trei se refera la actiuni de administrare a unor bunuri. Cumpararea este altceva. Dupa tine, un copil de 10 ani nu-si poate cumpara o ciocolata dintr-un supermarket.
Dupa tine un copil de nu are dreptul sa-si gestioneze leptopul.
La punctul 2 se prevede clar: actele juridice. Ori cumpararea din magazin a unui produs nu este act juridic decat atunci cand la cumparare se incheie documente juridice, asa cum este garantia. Nici factura nu este act juridic, ea este un act comercial.

| mi25 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Si cred ca am gresit si eu, ca este prima data cand ma confrunt cu o astfel de "speta". Nici garantia nu este act juridic, deoarece nu este un act incheiat intre parti, ci un act ce insoteste un produs.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru mi25):

Esti atat de destept si priceput in legislatie ca nici macar n-ai mai citit complet alin.3.
Ce inseamna dupa tine acte de dispozitie?

| mi25 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Domnule, stiu ca ai studii juridice, dar cu "actul la dispozitie" asociat problemei noastre ai dat-o in bara. Actul de dispozitie poate fi incheiat doar de proprietarul bunului. Ori aici era vorba daca un minor poate cumpara produse dintr-un magazin sau supemarket
Si ti-as mai recomanda sa nu mai citezi din legislatie fara sa o explici, deoarece nu toata lumea cunoaste termenii juridici. Ar trebui doar sa explici si sa spui unde scrie sau sa citezi strict la problema.
Dar este alegerea ta si nu te poate obliga nimeni la un mod de raspuns.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru mi25):

Si banii nu sunt bunuri si proprietate a minorului?
Citez din legislatie, desi la aceasta postare n-a fost cazul pana mi-ai cerut tu, pentru ca utilizatorul ce a intrebat sa vada ca nu raspund din burta, asa cum fac multi si raspund total sau partial gresit.
Si, pe viitor, nu-mi raspunde mie, daca ai un raspuns mai bun decat al meu da-l utilizatorului care a pus intrebarea.

| mi25 a răspuns (pentru Ioandelasal):

1. Eu nu ti-am raspuns tie, eu mi-am spus parerea asupra ce ai postat, asa ca nu puteam sa-i spun celui care a intrebat.
2. Banii de cumparaturi pot sa nu fie ai minorului, ci a parintilor sau ai altcuiva. Pentru banii cu care se fac cumparaturi nu se fac acte de dispozitie sau acte juridice, decat in cazuri prevazute de lege. In rst se intocmesc documente fiscale de vanzare: bonuri, chitante, facturi insotite de primele doua. Mai sunt documentele care se intocmesc atunci cand plata se face prin virament etc.