| kastrioti a întrebat:

Salut TPU, cum se procedeaza in cazul in care ambii parinti au decedat, noi fiind 4 frati/ Tatal i-a facut fratelui nostru rol pe casa pentru a-si simplifica impozitul pe venit, vreau sa stiu daca fratele pe baza acestui rol isi poate face act de proprietate.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Unul dintre voi sau toti mostenitorii mergeti la un notar public si solicitati deschiderea procedurii succesorale.
Deschiderea unui rol pentru impozit nu inseamna transmiterea dreptului de proprietate, aceasta se poate face doar printr-un contract autentificat la un notar public sau prin certificat de mostenitor.
Stii precis ca tatal cu fratele tau nu au incheiat un contract de donatie, contract de vanzare-cumparare, contract de intretinere, etc?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Inteleg ca tu nu cunosti legea dar de ce spui "noi"? Daca nu stii ceva nu raspunde!
Mai suntem cativa utilizatori care stim legea.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu m-am referit la dvs desigur, eu stiu ca dvs cunoasteti bine legea, dar nu toti stim cum stiti dvs. O zi frumoasa.

| kastrioti explică (pentru Ioandelasal):

Va multumesc pentru raspuns, dar la primarie mi-au spus ca dupa 2 ani de platit impozite poate intra in posesie, adica devine proprietar, este adevarat?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru kastrioti):

Posesia nu inseamna drept de proprietate.
Este adevarat ca ar mai putea obrine dreptul de proprietate prin uzucapiune dar aceasta se obtine numai dupa trecerea unei perioade mai mari de timp, respectiv 10 ani sau 5 ani, dupa caz.
In acest sens sunt prevederile Codului civil, citez:
"ART. 930. Uzucapiunea extratabulară
  (1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
  a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
  b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
  c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
  (2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
  ART. 931. Uzucapiunea tabulară
  (1) Drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.
  (2) Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie."