| Maxims a întrebat:

Salut, TPU! Daca am executat o pedeapsa de 2 ani, cu executare, pentru vatamare corporala grava, in anii 2006-2008, iar pana in prezent, cazierul nu este reabilitat. Oare, as putea opta pentru permis auto, categoria "B"? Menționez, ca nu am condus niciodata fara permis.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu esti foarte clar, respectiv ai avut permis si ti-a fost anulat dupa condamnare sau infractiunea de vatamare a fost din alte cauze decat nerespectarea regulilor de circulatie.
Conform art.24, alin.(6) din OUG 195/2002 (Codul rutier), rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(6)Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1)."
Chiar si in aceste cazuri te poti prezenta daca a intervenit dupa o anumita perioada, citez:
ART. 116. (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a  rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
  a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
  b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;  
  d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
  (2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
  (2^1) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condiţiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 24 alin. (5^3), fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.
  (2^2) În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie.
  (3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical;  
  b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1)."

| Maxims explică (pentru Ioandelasal):

Am menționat ca nu am avut permis, nu am circulat cu fara permis, niciodata. Doar fapte de violenta, in acea perioada. Cazierul nu este reabilitat. Si daca nu este reabilitat, pot opta pentru permis categoria, B?

| ioana748 a răspuns:

HG1391-rauog195
Art. 33. – (1) Persoana care solicita examinarea în vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba vârsta de cel putin 16 ani împliniti, pentru subcategoriile A1 si B1;
b) sa aiba vârsta de cel putin 18 ani împliniti, pentru categoriile A, B, BE, C1, C1E si Tr;
c) sa aiba vârsta de cel putin 21 de ani împliniti, pentru categoriile C, CE, D, DE, Tb si Tv, precum si subcategoriile D1 si D1E;
d) sa fie apta din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicita examinarea;
e) sa nu fi fost condamnata, prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, tâlharie sau de furt al unui autovehicul;
f) în cazul în care a fost condamnata printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva, pentru una din infractiunile prevazute la lit. e) sa faca dovada ca îndeplineste conditiile prevazute de art.116 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata pentru prezentarea la examen în vederea obtinerii unui nou permis de conducere.
g) sa fie apta din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sat tramvaie pe drumurile publice.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Maxims):

Da, poti sustine examinarea pentru obtinerea permisului de conducere categoria B, bineinteles dupa ce-ai facut o scoala de conducere, de altfel ti-am spus asta la cealalta intrebare.

| Maxims explică (pentru ioana748):

Multumesc de raspuns. Insa, litera "e", ma blocheaza. Pe parte de rutiera, nu am probleme, ca nu am condus niciodata un autovehicul fara permis. Problema mea penala, se refera la o violenta fizica in acei ani, unde am executat o pedeapsa. Iar in cazier, in 2024, inca imi apar faptele. Ca urmare, nu s-a reabilitat, de drept. Probabil la cerere.

| ioana748 a răspuns (pentru Maxims):

Da, cred ca deocamdată nu poti lua permisul cu fapta respectivă in cazier.
Trebuie sa faci cerere de reabilitare, gasesti informații pe net.

| Maxims explică (pentru ioana748):

Cineva mai sus, mi-a zis ca pot linistit. Acum, care varianta mi-ar fi potrivita?

| ioana748 a răspuns (pentru Maxims):

La scoala de soferi o sa ti spuna.
Poti suna la o scoala, doua sa te interesezi.
De asemenea direct la DRPCIV.
Conform punctului,, e,, nu poti.
Si chiar daca cei de la scoala iti vor lua banii....la traseu polițistul va fi subiectiv cand va vedea cazierul cu fapta respectivă.
Adica, oricat de bun vei fi va lua in considerare inscrisul din cazier.
Dar nu cred ca treci de cei de la DRPCIV.
Daca reusesti sa nu mai ai inscrisuri in cazier este altceva.
Imi pare rau...

| Maxims explică (pentru ioana748):

Punctul "e" se refera strict la regimul de circulatie. Ceea ce nu corespunde cu faptele mele. O sa intreb direct la regia de permise si daca mă lasa, o sa fac o reabilitare. In ideea ca trebuie sa umflii avocații cu bani. O sa iau permisul si voi parasi țara definitiv. Legile sunt contra, nu in favoarea noastra. In fine. Mulțumesc si toate cele bune.

| ioana748 a răspuns (pentru Maxims):

Ai dreptate.
Toate cele bune si tie.