După 5 ani. Astfel, undeva în arhive să păstrează condamnarea. Dar cazierul, notificarea oficială care se prezintă celor care cer informații, se golește, nu apare nimic în ea. Asta se realizează automat. Sunt însă crime care nu se prescriu niciodată. De ce se păstrează totuși undeva date despre condamnarea ta ( asta din câte știu eu, sper să nu greșesc, cineva să mă corecteze, dacă știe mai bine). Ai fost condamnat, ai ispășit pedeapsa. Am mai trecut 5 ani. Cazeirul tău este acum curat. Dar dacă faci din nou o crimă, infracțiune gravă, justiția nu ține cont de cazierul tău acum curat. Pentru ea ești un recidivist și te tratează ca atare.
După 5 ani. Astfel, undeva în arhive să păstrează condamnarea. Dar cazierul, notificarea oficială care se prezintă celor care cer informații, se golește, nu apare nimic în ea. Asta se realizează automat. Sunt însă crime care nu se prescriu niciodată. De ce se păstrează totuși undeva date despre condamnarea ta ( asta din câte știu eu, sper să nu greșesc, cineva să mă corecteze, dacă știe mai bine). Ai fost condamnat, ai ispășit pedeapsa. Am mai trecut 5 ani. Cazierul tău este acum curat. Dar dacă faci din nou o crimă, infracțiune gravă, justiția nu ține cont de cazierul tău acum curat. Pentru ea ești un recidivist și te tratează ca atare.
Au trecut 2 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal;
5 ani?
Dupa un an de la data cand se termina condamnarea cu suspendare. Radierea din cazier se face automat, nu trebuie sa faci nimic. Exista posibilitatea sa ceri readierea mai devreme, dar sunt niste proceduri pe care trebuie sa le faci, si nu e sigur ca este aprobata radierea.
Radierea inscrierii din cazierul judiciar se face daca intervine reabilitarea de drept sau judecatoreasca, dupa caz sau au trecut 2 ani de la hotararea judecatoreasca de amanare a aplicarii pedepsei.
Conform Codului penal, citez:
"ART. 165.Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune."
Conform L.290/2004, rep. in 2009, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 15.(1) Persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
b) a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;
h) au trecut 2 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal;"