| 0RASPUNS0 a întrebat:

Salut TPU, dacă un polițist intră la mine în curte fără mandat pot sa dau în el?

Răspuns Câştigător
| Simpatic a răspuns:

Uite cineva care cunoaste legea desi nu este jurist consult ca unul din domnii de mai sus care desi este in domeniu nu cunoaste decat codul civil se parewinking stie dansul ca la el ma refer, genul de avocati respinsi la examen care acum generatiile mai tinere au pe la numerele de inmatriculare ale propriilor masini termeni juridici latini : JUS sau LEXwinking sunteti la fel de originali precum cocalarii care-si scriu cu litere de 1 metru pe gardul portii numele Dani Mocanu sau fratii Tate

In Romania legitima aparare exista dar lipseste cu desavarsire, de aceea aduc mereu cazul unei tari in care legitima aparare chiar exista si anume Statele Unite, desi si acolo pe baza acestei reglementari 'usoare' se comit multe abuzuri.
In ultima fraza ai spus totul, trebuie sa actionezi proportional cu atacatorul, asta duce la urmatoarea speta daca un agresor ma ataca cu toporul, eu nu-l pot impusca, in legitima aparare fiind, trebuie sa caut tot un topor..si cu asta am spus tot, zero barat legi in Romania, zero barati sunt cei care aplica legea adica magistratii/ judecatorii, zero barati toti din comisiile din Parlament care formuleaza legi ale Justitiei si de orice natura! si cu asta am spus totul.
Asta este legitima aparare in Romania, daca ma ataca 3 persoane eu le raspund cu pumnii nu cu un obiect contondent, altfel risc puscaria. Zi Romania si trage apa!

16 răspunsuri:
| Celcestietot a răspuns:

Nu, problemele se rezolva prin comunicare.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Depinde daca poti, dar daca dai in el si el iti va face plangere penala pentru ultraj.

| vlllaaddd a răspuns:

De ce ai vrea sa il bati frate laughing

| Simpatic a răspuns:

De ce ar intra la tine in curte un politist asa aiurea?
Poate e vecin cu tine il chemi sa beti un rachiu si dupa il pocnesti, pe motiv ca nu are mandat.

Exista o lege, nu caut acum, e ceva de genul ca politistul in caz de forta majora sa-i zicem asa, poate interveni fara mandat.

Daca nu ar fi asa, in SUA politia nu ar mai impusca infractori pe strada, pentru ca nu aveau mandat la ei.

Pericolul iminent necesita raspuns pe masura si imediat.

| mi25 a răspuns:

Nu, nu ai voie sa dai nici in el, nici in alta persoana care iti intra in curte, daca nu dovedeste ca este agresiv.
Depinde si pentru ce intra in curte. De exemplu daca observa ca savarsesti o infractiune, conform ultimilor reglementari, are dreptul sa intervina.
Daca politistul iti intra in curte tu ii pui in vedere sa-ti spuna de ce a intrat si daca nu a intrat cu un scop anume, ii pui in vedere sa paraseasca curtea. Daca nu este agresiv, dar nu vrea sa paraseasca curtea, suni la 112.
Legea nu te pedepseste daca asupra persoanei intrate in curte sau casa, folosesti forta echivalenta cu a agresorului.

| DeMicUnCălător a răspuns:

Dacă calcă pe proprietatea ta fără mandat. E ca și un infractor deghizat in polițist cu gănduri necurate.

| mi25 a răspuns (pentru Simpatic):

Confirm ce ai spus. Exista.

| doctorandus a răspuns:

Depinde: ca sa fie considerat politist trebuie sa aiba uniforma intacta. Deci nu geaca peste uniforma si nu adidasi in picioare. Daca a stricat uniforma, poate fi lejer considerat fals politist. Sau daca nu e in uniforma, trebuie sa se legitimeze. Altfel n-ai niciun motiv sa-l crezi pe cuvant de onoare ca e politist.

Altfel, da, in anumite situatii, de obicei urgente, Politia are voie sa intre fara mandat.

| mi25 a răspuns (pentru DeMicUnCălător):

Asa poti sa bati pe oricine intra in curte la tine, Sau sa-ti chemi vecinul pentru a discuta si tu iti aduci aminte de o rafuiala si sa-l iei la bataie.
Daca e infractor si nu se supune cererii tale (somatiei) sa paraseasca proprietatea ta (nu numai curtea), da, poti sa folosesti forta sa-l scoti afara de pe proprietate, dar mimai asa cum am spus, proportionala cu forta pe care o pune el.

| Simpatic a răspuns (pentru mi25):

S-a aplicat o singura data in Romania legitima aparare, cand ea a dus la moartea cuiva, iar aici chiar nu a fost pe drept, celebrul caz Iovan care ucide de fapt pe amantul lu' marea creatoare de moda pff am fost sarcastic cand am zis mare, fara ca acela sa il atace fara sa existe conflict fizic...o data au aplicat nenorocitii astia de magistrati legitima aparare si atunci au aplicat-o gresit sau voit cum zic gurile targului, o libertate cumparata cu bani multi!

E discutabila. Atata timp cat te ascunzi in casa unui om, iar acesta nu stie cine esti si ce ai asupra ta poti sa intri in panica. Dar este posibil ca el sa fi intrat la banuieli (poate chiar convingere) nu in panica.

| DeMicUnCălător a răspuns (pentru mi25):

Dacă poți dovedii că intenția vecinul a fost să te fure. da. Dar dacă totul indică că de fapt tu ești cel care a iscat si premeditat fapta. vei fi judecat si condamnat.

| mi25 a răspuns (pentru DeMicUnCălător):

Exact.

| Simpatic a răspuns (pentru mi25):

Te contrazic, doar pe acest caz, nu e deloc discutabil, asa zisul agresor in acest caz nu a existat, legitima aparare asa cum este ea legiferata la noi in tara (nu in SUA sau alte state!) spune sa aplici forta echivalenta cu atacul, nu spune ca daca ai prins un hot la furat sa il ucizi, aceasta din urma este cutuma din statul Texas care a existat cu mult inaintea legii americane a dreptului proprietatii, si anume incalcarea proprietatii duce la uciderea celui care o incalca, de aceea exista inca prin mijlocul pustiului la ei, garduri cu "No Trespassing"
La ei e diferit are legatura cu regimul armelor si Vestul Salbatic, au pastrat acele traditii care nu sunt deloc sanatoase si duc la grave abuzuri, zilnic oameni nevinovati sunt impuscati pe strada datorita acestor cutume devenite legi!

| Violleta2022 a răspuns:

Nu poti!
Polistitul poate sa vina si cu o simpla citatie, sau investigatie, deci nu dai in nimeni, ca risti puscarie!

Problema este foarte discutabila. Iovan l-a somat pe tip, dar acesta nu s-a supus. In orice caz au fost niste circumstanta pe care noi, cei de pe margine nu le cunoastem.