In contractul de munca incheiat intre tine si firma angajatoare este un paragraf care stabileste dreptul tau la un numar de zile de concediu, stabilit intre voi la angajare.
Contractul de munca este valabil de la data semnarii si este oficial de la data inregistrarii.
Din acel moment sunt obligatorii toate clauzele contractuale, precum si prevederile din Codul Muncii.
Daca timp de un an ai lucrat si nu ti-au dat concediu, cel mai bine sa scrii o cerere (in dublu exemplar) si sa dai la firma pentru inregistrare. Daca se refuza, le poti trimite prin posta. Un exemplar din cerere trebuie sa-ti ramana cu numarul si data inregistrarii.
In cerere arati ca n-ai beneficiat de concediul de odihna prevazu in contractul tou de munca si soliciti angajatorul sa indice perioada in care vei putea sa-ti iei concediul platit.
Firma va trebui sa-ti raspunda in termen de 30 zile, favorabil.
Daca nu primesti raspunsul in doua luni (luand in calcul si "viteza" postei si gradul mare de ocupare a personalului putin care sa raspuna), atunci te adresezi la fortele de munca, impreuna cu adresa inregistrata /expediata la angajator.
Din acest moment se vorface verificari si daca se confirma cele spuse de tine, atunci angajatorul primeste o amenda mai mare decat banii tai de concediu, iar tu tot va trebui sa mergi in concediul cu plata restant.
Iti depui cererea scrisa si sunt obligati sa ti-l ofere sau sa raspunda.
Daca nu trebuie sa ti-l plateasca.
Daca nu ii poti reclama ca nu vor sa faca asta.
Reclamație scrisă la ITM. Dar, este cu două tăișuri! După concediu, la o anumită perioadă de timp te poți trezi concediat, doar ca să se răzbune pentru reclamație!
Sa-ti plateasca zilele de concediu pe care le ai. Dar vei munci in continuare.