Daca locuiesti mai mult de 12 zile intr-o luna in acel apartament, trebuie sa platesti cheltuielile de intretinere aferente. Este normal sa declari tu, in termen de 5 zile de la mutare, daca nu o faci, adiminstratorul poate corecta omisiunea ta. Te poate scoate de la consum, daca nu mai locuiesti in acel apartament. Dat fiind ca inteleg ac tu ai omis sa il informezi despre mutarea ta in termenul legal, atunci probabil va dura macar o luna intreaga in care sa nu stai deloc acolo pana sa se convinga ca esti cinstit si nu incerci sa furi (si ca omisiunea de a-l anunta la inceput a fost o eroare nevinovata). Nu e poate corect, dar pana la urma, tu aveai obligatia de a-l anunta si nu ai facut-o.
In cartea de imobil te poate trece doar cand ai viza de flotant sau domiciliu stabil acolo. In 15 zile dupa aplicarea vizei pe buletin, esti obligat sa prezinti o copie administratorului si el sa te treaca in cartea de imobil.
Daca locuiesti fara forme legale acolo, platesti, desigur, consumul, dar nu poti fi trecut in cartea de imobil (ceea ce nu iti provoaca probleme, dar te pune intr-o situatie delicata in fata vecinilor si a administratorului si te face sa suporti multe mici abuzuri din partea lor fara sa comentezi)
Redau din OUG nr. 97/2005: Art. 38
"(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărţii de imobil.
(4) Responsabilul cărții de imobil are obligația să înscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliază sau au reședința în imobilul respectiv și să o prezinte, la cerere, polițiștilor sau lucrătorilor serviciilor publice comunitare de evidența a persoanelor."
Deci, Administratorul are obligatia de a inscrie in registru numai persoanele care au domiciliul sau resedinta.
Redau din legea asociatiei de proprietari, Legea nr. 230/2007:
"Art. 47
Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura. "
Deci cheltuielile sunt impartite si pe numarul de locatari. de aceea trebuie sa se stie cati sunt. Tot conform legii, dupa 15 zile de stat intr-o locuita acesta este introdus la calcul platii cheltuielilor.
De înștiințat am înștiințat-o din prima zi în care am decis să locuiesc acolo, indirect prin prietena mea, care este proprietarul apartamentului.
Nu mă deranjează că plătesc, că într-un fel fac buy-back la bani că prietena mea e femeie de servici în bloc, mă deranjează atitudinea administratorului în relația administrator-locatar(cu mine), acesta având un limbaj și comportament inadecvat față de mine ca locatar(cu sau fără rezidență încă), și ca măsură de siguranță ca să mă asigur că își încetează abuzurile de putere să devin legal locatar în bloc.
Nu-i nici o problema! Eu fac intretinerea la blocul meu si de asta stiu.