| Fck99 a întrebat:

parintii mei sunt divorati si eu am ramas cu mama, care a plecat de curand in afara. Tatal meu vrea sa ii faca rau spunand ca trebuia sa mearga la notar si nu la primarie sa dea declaratie ca raman in grija bunicilor. As vrea sa stiu daca ea chiar trebuia sa mearga la notar.

Răspuns Câştigător
| anonimg a răspuns:

Da, mama ta trebuia sa mearga la notar pentru ca bunicii tai sa fie reprezentati legali intr-un act ca tutori ai tai.
Notarul este reprezentantul legal unde se incheie actul. Primaria are nevoie de acel act de la notar.
Este foarte bine ca cineva are grija de tine; dar nu este suficient. Dar sunt cazuri in care este nevoie de act doveditor de la notar pentru bunicii tai. De exemplu, cand vrei sa te inscrii la o scoala, sau in toate cazurile unde este nevoie de semnat acte pentru tine, este nevoie de acte doveditoare ca cel care semneaza pentru tine te are in grija, si raspunde pentru tine.
Mama ta nu trebuia sa te lase bunicilor tai fara acte daca a plecat de langa tine pentru o vreme mai indelungata.
Tu nu tebuie sa te ingrijorzi de nimic. Daca tatal tau o va da in judecata pemama ta, mama ta va primi o amenda. Va fi nevoita sa se intoarca in tara si sa faca actele pentru ca bunicii tai sa devina tutorii tai legali. Dar aceste acte se pot face si din strainatate, fara ca mama ta sa vina in tara.
Tu deci nu trebuie sa te ingrijorezi de nimic. In ce ma priveste, nu-mi plac oamenii rai ca tatal tau, care cauta motive sa faca rau altora.
De asemeni nu-mi place nici de mama ta care a plecat in strainatate de parca s-ar duce in spatele casei sa culeaga dude. Ea stia ca este obligata sa faca acel act inainte sa plece, si nu l-a facut. Dar acestea sunt treburile lor.
Cred totusi ca mama a ta a fost la notar mai inainte sa mearga la primarie. Cine stie daca mama ta nu l-o fi mintit pe tatal tau, doar ca sa-i faca rau, sa-si bata joc de el... Sunt o multime de oameni care se urasc si isi fac rau unii altora.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu trebuia sa mearga la notar. Procedura in asemenea cazuri este prevazuta de L.272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, rep. in 2014, cu md. si compl. ulterioara, citez:
"ART. 104.(1) Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.
  (2) Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.
  (3) Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
  (4) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile şi tutorelui, precum şi în cazul în care ambii părinţi urmează să plece la muncă într-un alt stat.
  ART. 105.(1) Persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.
  (2) Serviciile publice de asistenţă socială organizate la nivelul municipiilor, oraşelor, comunelor asigură persoanelor desemnate consiliere şi informare cu privire la răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copilului pe o perioadă de 6 luni.
  (3) Instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an, către persoana desemnată potrivit art. 104 alin. (3).
  (4) Acordul persoanei căreia urmează să-i fie delegată autoritatea părintească se exprimă de către aceasta personal, în faţa instanţei.
  (5) La cerere se ataşează acte din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1).
  (6) Cererea se soluţionează în procedură necontencioasă, potrivit Codului de procedură civilă. Soluţionarea cererii de delegare a drepturilor şi îndatoririlor părinteşti se face în termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
  (7) Hotărârea va cuprinde menţionarea expresă a drepturilor şi îndatoririlor care se deleagă şi perioada pentru care are loc delegarea.
  (8) Pentru situaţia prevăzută la alin. (2), după ce instanţa hotărăşte delegarea drepturilor părinteşti, persoana în sarcina căreia cad îngrijirea şi creşterea copilului trebuie să urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul.
  (9) Instanţa de judecată va comunica o copie a hotărârii de delegare primarului de la domiciliul părinţilor sau tutorelui, precum şi primarului de la domiciliul persoanei căreia i se acordă delegarea autorităţii părinteşti."

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Declaratiile se fac la notar. Primaria n-are nici o treaba cu alea. Primaria (compartimentul pentru protectia copilului) ia act de o declaratie notariala dar nu are atributii in sensul de a elibera acte care sa consfinteasca vointa partilor.

| Fck99 explică (pentru anonimg):

Multumesc pentru raspuns, parintii mei nu vorbesc, e posibil ca mama sa fii fost la notar, dar tatal meu sa nu stie lucrul asta si sa vorbeasca aiurea.