| DonEduardo a întrebat:

Salut TPU. Prin anii 1800, in Europa de Vest, exista clasa de mijloc?

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Sigur ca da. Este vorba de mica burghezie, burghezia care mai apoi s-a dezvoltat si au deveni ceea ce intelegem astazi prin burghezie (oameni bogati).

6 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Nu, existau asupritori si asupriti, deci aia mai bogatasi care te muncea pana lesinai, si tu care erai muncit.

| cristi202 a răspuns (pentru Mosotti):

Eu cred ca gresesti. Daca eram eu unul din aia bogatasi? happy

| Mosotti a răspuns (pentru cristi202):

Pai si daca erai, nu era bine sa asupresti pe altii, ei sa o duca f greu si tu sa stai in lux pe munca lor.

| cristi202 a răspuns (pentru Mosotti):

Eu te cred ca nu era bine. Chiar nu era. Dar era o posibilitate. Si pentru mine chiar una uriasa. Strabunicii mei dinspre tata au avut in Timisoara fabrica, de nasturi ea, dar destul de mare din cate am inteles, dar le-au luat-o comunistii. De nu erau comunistii, azi poate nu eram proletar, ci un mic burghez happy. Poate ca e mai bine, pentru mine, ca au venit comunistii la putere, nu? Asa cel putin nu asupresc pe nimeni. laughing

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Dar nu ziceai tu ca fericirea nu sta in bani, si ai descoperit-o atunci intr-un an cand chiar ai fost sarac?

| Mosotti a răspuns (pentru cristi202):

Pai pentru tine era bine sa fi fost burghez ca o duceai bine.
Normal ca era asupreala, ca nu ai cum sa faci avere fara sa iei de la altii, oricat ai munci.
Hai sa zic, iei triplu fata de altul, dar nu asa mult.
Ca daca te pun sa-ti produci singur in fabrica aia ce vrei, sau sa contribui singur la produsul sau produsele care aduc profitul, sa vad ce faci? O sa iei, dar nu foarte mult.

Sau lucri cu 10 insi la acel produs, dar impartiti profitul toti, ca toti ati muncit, dar nu asa unu ia grosul profitului, si ce ramane se imparte la cei 9, desi tot am muncit la fel de mult in ramura noastra.

Deci comunistii au luat averile nemuncite de fapt, de ex prin munca cinstita nu aveai cum sa ai 3 blocuri sa le inchiriezi.
Le-ai facut tot pe munca altuia.
Chiar daca investesti sa zic 1000 euro si eu 100, dupa ce muncim amandoi la produsul aducator de profit, iti iei tu investitia inapoi, eu 100 aia inapoi, si restul impartim jumate jumate.
Asa ca in felul asta nici unul nu are cum sa devina extrem de bogat, dar toti o vor duce bine pe munca lor.

Si tu daca iei "aaa pai stai ca eu am stat noptile, mi-am batut capu, stres, etc", pai okey, si ingineru ala care-ti poriecteaza tie blocu care-l vinzi, si ala are stres si asa mai departe. Doar ca inginerului ii dai un rahat si tu iei milioanele din profitul ala, desi real tu n-ai muncit de 100 ori mai mult fata de ceilalti, ca sa iei de 100 ori mai mult.
Sau daca tu muncesti mai multe ore, am zis, iei dublu sau triplu, e okey, dar nu mai mult.

Deci cam asta este.