| gIiiIolil a întrebat:

Vreau sa ma retrag de la religie, dar directoarea imi spune ca religia face parte din trunchiul comun al materiilor si ca nu ma pot retrage. Am verificat legislatia, Legea Educatiei art. 18 in care mentioneaza ca in mod normal ar trebui sa ma pot retrage oricand vreau. Ma puteti ajuta cumva?

14 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Pune-o pe directoarea să se informeze, nu să ocupe scaunul degeaba, şi să nu încerce să te mintă şi să te manipuleze, ca să rămâi în continuare la orele lor de îndoctrinare ortodoxă.

Dacă ai sub 18 ani, vei fi nevoit să implici părinţii, dacă eşti major, rezolvi şi singur.
Scrie o cerere, semneaz-o şi pune-i-o pe masă! Va fi obligată să ţi-o accepte.

| StefanKogut a răspuns:

Arata-i si directoarei documentul unde scrie asta, eventual subliniaza ceea ce te intereseaza, in cazul in care nu este de acord cu opinia ta cere o mediere, daca nu ti-o acorda si nu organizeaza medierea, fa-i o sesizare la Inspectoratul Scolar local, daca nici asa nu merge da scoala si pe ea personal in judecata pentru abuz. Eventual poti sa-i spui si ei ce ai de gand sa faci daca nu iti rezolva dorinta ca sa-i fie si ei clar ca nu glumesti si ca nu e o toana de-a ta.

| BlueWarrior a răspuns:

Te poti retrage, eu nu mai fac religie de 4 ani

suntserios
| suntserios a răspuns:

Te duci frumos cu parintii si cu cererea scrisa, nu ii place ii mai duci si o televziune pe cap

| Lawliet14 a răspuns:

Nu te poti retrage decat daca semneaza un parinte, dar te faci de ras. N-am auzit de nimeni care s-a retras.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform L.1/2011 a educatiei nationale, citez:
"ART.18.(1) Planurile-cadru ale învãţãmântului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplinã şcolarã, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numãrul lor, li se asigurã dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisã a elevului major, respectiv a pãrinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sã nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolarã se încheie fãrã disciplina Religie. În mod similar se procedeazã şi pentru elevul cãruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la aceastã disciplinã."
Faci o cerere scrisa, semnata si de parinti daca ai sub 18 ani, o depui la secretariat si nu mai trebuie sa faci orele de religie. Este obligatoriu ca directorul sa respecte legea.

| Radu284 a răspuns (pentru Lawliet14):

De ce te-ai face de ras?

| Lawliet14 a răspuns (pentru Radu284):

Esti intr-un colectiv, ce ar fi ca altii sa nu participe si la alte materii? Pana la urma si pe la bio inveti de teoria lui CD.

Nu te duci la scoala sa inveti pentru un colectiv, te duci sa inveti pentru tine. Daca ai optiunea sa nu inveti despre un subiect, si nu iti place acel subiect, atunci de ce sa nu renunti al el? Ce, esti o oaie care trebuie sa se ia dupa turma?

Nu ai nicio optiune, cat timp nu exista materii la alegere in scoala si liceu iar eu unul nici nu as fi bagat-o la "optional". Mi se pare o nedreptate fata de ceilalti. Te duci la ora de religie, daca nu-ti place inghiti. Cum inghite si altul cand invata la bio despre CD. Nu m-as mira sa fii individualist si oaia neagra a clasei, mereu gigi-contra. Ai optiunea sa renunti si la scoala.

| doctorandus a răspuns (pentru Lawliet14):

Orele de religie sunt pentru credinciosii unei anumite religii. Daca nu e credincios nu are voie sa-l tina la ore de invatamant al altei religii decat a sa. Asa zice legea, iar unde-i lege nu-i tocmeala. Stiintele sunt cunoastere obiectiva, se predau fapte obiective, astea nu-s optionale. In schimb credintele religioase sunt subiective, adica depind de ce religie ai, daca-ti schimbi religia iti schimbi si credintele religioase, de aceea religia nu reprezinta cunoastere obiectiva.

Nu conteaza ce ti se pare tie. Poate sa ti se para o nedreptate, dar opinia ta nu conteaza chiar asa mult. Daca tu vrei sa inveti orice iti baga astia pe gat, fa asta, nu e problema mea. Dar nu mai spune tu ce cred altii despre anumiti oameni, pentru ca nu toti sunt ca tine.

Si da, normal ca sunt invidualist, si in principiu spun ce gandesc. Nu sunt oaia neagra a clasei, pentru ca am terminat scoala de mult timp. Dar tu in mod sigur ca esti 'oaia alba' a clasei, care te conformezi cu tot ce ti se spune, pentru ca iti este frica sa iesi in evidenta.

Nu mi-e frica sa ies in evidenta dar nu mi se pare corect ca restul colegilor sa faca mai multe ore cat timp nu exista materii la alegere ca la americani sau altii. Eu sunt pentru unitate intr-un colectiv. Legea insa ii permite.

Si ceilalti colegi au optiunea sa renunte la orele de religie, deci nu vad ce este incorect.