Da, foarte simplu. Mama ta da un telefon la un executor judecatoresc si se programeaza. Executorul judecatoresc trebuie sa fie din circumscriptia Curtii de Apel unde isi are domiciliul mama ta. Dar cel mai bine este sa fie din localitatea unde locuieste sau din apropiere.
Cand este planificata primirea se infatiseaza la executorul judecatoresc cu hotararile judecatoresti. Poate plati ea taxa de executie sau cere ca aceasta sa fie retinuta din suma ce o va executa. In orice caz, taxa va fi suportata de cel care trebuia sa puna in executare sentinta judecatoreasca.
Unele acte ulterioare se pot trimite si prin posta.
Dar executorul ii va da indicatiile necesare.
Daca nu poate sa se planifice prin telefon, sa mearga personal.
Nu prea conteaza cine este executorul, deoarece modul de executare este acelasi la orice executor.
Executorul aplica legea, nu asculta de nimeni. Eu am executat doua primarii si o casa de pensii.
Daca executorul judecatoresc detine documentele emise de tribunal, va putea pune poprire pe conturile casei judetene de pensii.
Mama ta se va putea bucura si de pensia din urma care i-a fost oprita, de cand tribunalul i-a dat castig de cauza.
Exista si executori judecatoresti lenesi. La primul la care te duci il intrebi cat timp ii i-a sa rezolve situatia, si ce l-ar tine pe loc. Daca nu se incadreaza in timpul respectiv, te duci la alt executor.
Daca nu rezolvi situatia in tara, apelezi comisia europeana:
"Persoanele fizice care consideră că le-au fost încălcate drepturile omului de către UE, după epuizarea tuturor căilor de atac disponibile la nivel național, vor putea intenta o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Astfel se va introduce un mijloc de control judiciar suplimentar în ceea ce privește protecția drepturilor fundamentale în UE."
Sursa: https://e-justice.europa.eu/content_fundamental_rights-176-ro.do
(Tot in pagina de mai sus accesezi rubrica "Formulare dinamice").
Termenul de punere in executare a unei sentinte judecatoresti este de 30 de zile de la primirea hotararii in scris, daca in hotarare nu se stabileste alt termen. Atentie, ca daca nu au trecut 30 de zile de la primirea ultimei sentinte, Casa de pensii poate sa ceara in instanta taxa de executie ce i se retine.
Da, sunt si executori mai lenesi sau aglomerati, dar toti executorii trebuie sa respecte algoritmul actiunii de executare:
1. Executarea trebuie supusa aprobarii instantei de judecata.
2. Executorul someaza debitorul, pentru ca acesta sa faca plata conform hotararii judecatoresti.
3. Sa emita decizie de executare pentru:
a) retinerea sau plata sumei restante;
b) inroducerea in drepturile viitoare de pensie a prevederilor ultimei sentinte (a celei mai inalte instante).
Drepturile banesti se pot cere pentru trei ani in urma, incepand cu data introducerii primei actiuni in instanta. Atentie, nu de la data ultimei hotarari.
Daca nu se rezolva problema pe cale de executare judecatoreasca se poate face plangere penala in care mama se poate constitui in parte civila.
Doar dupa ce parcurgi toate instantele romanesti poti sa te adresezi la CEDO.
Cel mai bine este ca mama ta sa se adreseze directorului Casei de Pensii Publice din judet si sa-i spuna ca, daca nu respecta hotararile judecatoresti, o sa le faca plangere penala pentru aceasta, conform Codului penal, citez:
"ART.287.Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:
f) nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind stabilirea, plata, actualizarea şi recalcularea pensiilor;
...se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)-g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Avocata voastra ar trebui sa cunoasca procedura.
1. Investirea sentintei cu formulele "Definitiva" si "Executorie"
2. Cu sentinta investita se someaza paratul (Casa de Pensii, reprezentat prin director) sa puna in aplicare sentinta cu termen imediat.
3. Daca de la data investirii au trecut 30 zile si problema nu a fost solutionata, atunci se depune plangere penala impotriva paratului, pentru "Ne-executarea unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile".
Cu aceea ocazie va puteti constitui parti civivile vatamate si puteti solicita atat daune materiale, cat si morale.
1. Avocata isi termina misia dupa ce s-a dat sentinta definitiva. Pentru ca sa iti faca alt serviviu trebuie sa o platesti.
2. Nu trebuie sa investesti hotararea judecatoreasca cu formula executorie decat daca mergi la executor. Dar nu e rau si taxa de timbru judiciar este mica. Pentru Casa de Pensii nu trebuie, desi unele organisme cer, ca le este greu sa o faca ei. Asa mi-a cerut mie o primarie si le-am raspuns pritr-o intrebare: Nu va este rusine? De cand partea adversa trebuie sa va asigure sentinta judecatoreasca legalizata? Nu ati primit un exemplar din sentinta, pe care trebuie sa o puneti in aplicare? Daca va trebuie sentinta legalizata peteti sa v-o legalizati. In trei zile de la primirea scrisorii mele am primit si banii prevazuti in sentinta.
3. Pentru executarea unei sentinte procurorul te trimite la executorul judecatoresc. Desi ar trebui sa deschida si o cercetare penala, nu o fac, spunand ca nu se incadreaza in faptele penale prevazute de lege.
1. Avocata isi termina misiunea dupa finalizarea cazuui /etapei prevazute in delegatie /contract. In cazul definitivarii sentintei el va urmari si supraveghea punerea in aplicare.
2. Daca nu s-a pus in aplicare sentinta (maxim 30 zile), atunci o copie al sentintei investite se anexeaza la plangerea depusa la parchet, pentru "ne-executarea hotararii judecatoresti".
3. Executorul judecatoresc nu are cum sa intervina in problemele administrative al Casei de Pensii (moate doar sa le trimita o somatie si blocarea sumelor datorate din conturi).
Partea penala are cale separata.
1.Daca eu iti spun ca procurorul si apoi judecatorul m-au trimis la executor, ce zici? Doar dupa ce te adresezi executorului judiciar, cauza urmeaza sa ajunga la procuror, daca executorul nu o poate rezolva.
2. Avocatul se angajeaza doar pentru reprezentare in fata instantei, el nu urmareste punerea in aplicare a sentintei. Mai documenteaza-te. Poti sa-l angajezi si pentru alte lucruri, dar este separat de reprezentarea in instanta. Punerea in aplicare a unei sentinte face parte din ceea ce se defineste ca executare a acesteia. Ori instanta de judecata nu poate sa hotarasca cheltuielile pe care le face avocatul pe timpul executarii.
3. Judecata penala este separat de judecata civila.
a) nepunerea in executare a unei sentinte este cauza penala, dar procurorul nu dispune si nu cere punerea in aplicare a sentintei; el cere pedeapsa pentru fapta de nepunere in aplicare a sentintei.
b) pentru obtinerea drepturilor civile judecatorul dispune ca partea vatamata sa se adreseze unui executor judecatoresc, singurul care poate pune in aplicare, prin poprire, retinerea banilor.
4. Executorul judecatores are puteri depline pentru indeplinirea sarcinilor ce-i revin in orice institutie a statului, inclusiv in cele judecatoresti, deoarece actiunile lui sunt aprobate de un judecator. Nu vreau sa insirui ce poate face executorul.
In general, vorbim despre acelasi lucruri.
Problema este ca, in cazul de speta sentinta obliga Casa de Pensii sa faca o recalculare, ceea ce este o activitate si nu se masoara in bani (doar paguba creata de intarziere se poate monetiza). In acest caz, executorul nu poate face nimic (nu poate intra in birou cu un bici, sa forteze sa lucreze). Pe asta mizeaza organele administrative si nu numai). Angajatii vor putea fi sanctionati doar penal, findca intre colegi lucrurile se musamalizeaza in asemenea cazuri.
Daca nu pune in aplicare sentinta se poate pune poprire pe salariul directorului casei de pensii.
Nu se poate, daca in sentinta nu este cuprinsa valoare (baneasca).
Iar o sentinta de "obligare de a face" poate sa nu includa valoare.
Depinde ce cuprinde sentinta.
Documenteaza-te inainte despre ce poate dispune un executor si apoi mai discutam.
Multumesc frumos pentru timpul si atentia dvs.
Va doresc sarbatori fericite, alaturi de persoanele dragi.
Multumesc frumos pentru timpul si atentia dvs.
Va doresc sarbatori fericite, alaturi de persoanele pe care le indragiti.
Multumesc frumos pentru timpul si atentia dvs.
Va doresc sarbatori fericite, alaturi de persoanele indragite.
Multumesc frumos pentru timpul si atentia dvs. si mai ales, pentru TOATE raspunsurile primite.
Va doresc sarbatori fericite, alaturi de persoanele pe care le indragiti.