| MrEggHead7 a întrebat:

Salut, urmez să fac o carte de identitate proviziorie și am două nelămuriri:
1. Taxa pentru eliberarea cărții de identitate. Pot să merg la ghișeu cu toate actele inafară de chitanța taxei și s-o plătesc la ghișeu?
2. Am nevoie să fiu însoțit de altcineva, aceea persoană fiind nevoită să declare faptul ca identitatea mea corespunde cu cea din acte, sau pot merge singur (am peste 18 ani)?

Răspuns Câştigător
| mi25 a răspuns:

Taxa la primarie.
Cartea de identitate provizorie se elibereaza atunci cand nu ai locuinta ta. In cartea de identitate provizorie se trece ultimul domiciliu avut in vechea carte de identitate.
Nu trebuie sa mearga nimeni cu tine.
Atentie! In cazul cartii de identitate provizorii toate actele oficiale iti merg la adresa de domiciliu trecuta in aceasta.

4 răspunsuri:
| helpforyou a răspuns:

1. Taxa se plateste la primarie, unde se platesc taxele locale.
2. Da, acea persoana trebuie sa declare ca te primeste in spatiu, si trebuie sa fie prezenta. Nu conteaza varsta. Functionarul trebuie sa se asigure ca ce ste trecut in declaratie este si real. Asa poti sa completezi singur zona respectiva.

| mi25 a răspuns (pentru helpforyou):

Pct.2 gresit.
Primirea in spatiu se face sub doua modalitati:
1. Stabilirea domiciliului si atunci nu se mai elibereaza CI provizorie, ci CI normala.
2. Chirias si atunci se stabileste doar resedinta. In acest caz chiriasul trebuie sa aiba deja CI.

Răspuns utilizator avertizat
| mi25 a răspuns:

Vezi ca Violleta spune prostii, ca de obicei. Taxa pentru cartea de identitate este taxa locala, deoarece Evidenta populatiei este la primarie. De aceea se plateste la primarie, nu la ANAF, unde se platesc taxele ce intra la bugetul statului.
Ca sa vada si cei care dau sfat ca trebuie sa mearga propietarul locuintei unde locuiesti, ca gresesc, dau un exemplu real.
Cineva a avut o garsoniera si a vandut-o, apoi a stat in chirie, deoarece s-a mutata cu serviciul din localitate. Domiciliul din cartea de identitate era cel de la vechea locuinta, deoarece unde locuia in chirie a putut sa-si stabileasca doar resedinta (vechiul flotant). A trebuit sa schimbe CI, deoarece a expirat valabilitatea. S-a dus in localitatea unde avea domiciliul si acolo i-a eliberat o Carte de identitate provizorie. In cartea de identitate a fost trecut vechiul domiciliu, doarece asa prevede legea.
Dar unii vorbesc si iau aminte la radiosant.