| cozmindaniel a întrebat:

Salutare.
Din diverse motive, eu și colegii mei vrem să organizăm o grevă la locul de muncă. Cum m-au ales pe mine ca organizator, aveți idee dacă trebuie atinsă/depășită o medie (procentual) pentru demararea procedurii?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este nevoie, conform L.62/2011, rep. in 2012, cu md si compl. ulterioare, citez:
"ART. 183
  (1) Hotărârea de a declara greva se ia de către organizaţiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de muncă, cu acordul scris a cel puţin jumătate din numărul membrilor sindicatelor respective.
  (2) Pentru angajaţii unităţilor în care nu sunt organizate sindicate reprezentative, hotărârea de declarare a grevei se ia de către reprezentanţii angajaţilor, cu acordul scris a cel puţin unei pătrimi din numărul angajaţilor unităţii sau, după caz, ai subunităţii ori compartimentului.
  (3) Hotărârea de a declara greva, cu dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1), se comunică în scris angajatorului, în termenul prevăzut la art. 182. "
Inainte de a declansa greva te sfatuiesc sa citesti legea indicata, mai ales art.154 si urmatoarele referitoare la conflictele colective de munca.

8 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

Tu abia ai terminat liceul și acum organizezi greve?
Ia vezi să nu te trezești că ți se sparg ție toate oalele în cap ca "organizator al grevei" în timp ce ceilalți se spală pe mâini...

| cozmindaniel explică (pentru johnnny123):

Sunt în câmpul muncii de 5 ani deci nu-s prpaspăt scos din cutie. Legal vorbind, ca angajat, ai dreptul la grevă cât timp respecți toți parametri juridici și contractuali. Dacă lucrezila patron romăn te cred că există riscuri, dar lucrând în corporație pentru o altă țară, discuția se pune altfel.

| johnnny123 a răspuns (pentru cozmindaniel):

Nu știu cum ești în câmpul muncii de 5 ani dacă abia ai dat bacalaureatul, deci presupun ca ai 18 ani... Muncești de la 13 ani?

În fine, nu contează. Și da, angajații au dreptul la greva, nu neg asta.

Eu îți spuneam doar că dacă nu stăpânești foarte bine legea (și în mod evident nu o stăpânești pentru că altfel nu ai fi pus întrebarea aici) și nu ai o poziție de forță în raport cu angajatorul, există riscul să ți se spargă în cap niște oale pentru că ceilalți te-au băgat la înaintare.

Dar mă rog, tu poți să faci ce vrei, nu spun că nu e bine să fii un lider. Spun doar să știi în ce te bagi și dacă merită.

| cozmindaniel explică (pentru johnnny123):

Am 23 de ani. Mulțumesc pentru sfat. Voi ține cont!

| Brizbriz a răspuns (pentru cozmindaniel):

Https://www.tpu.ro/......trare-imi/

ai dat bac-ul la 23 de ani?

| darrio2007 a răspuns:

Te-au ales ca organizator dar tot tu vei fi țapul ispasitor daca iese prost. Si va iesi prost.

| 1234568807 a răspuns:

Da, te-au ales pe tine organizator ca in caz de se intampla ceva sa iesi tu ala vinovat, nu ei laughing

| 1234568807 a răspuns (pentru darrio2007):

Pai l-au ales organizator ca in caz de ceva sa iasa el ala vinovat, au gasit carne de tun, dar el nu isi da seama de asta