| ThePurificator48 a întrebat:

Salutare. Doar ce mi-am dat demisia de la locul de munca cu contract pe Elvetia fara dorinta de a ma prezenta la preaviz. Motivul principal a fost stresul si presiunile la locul de munca. Azi am primit mail sa restitui 5000 de euro, echivalentul a doua salarii. Multi din meseria asta au procedat asa si au primit aceste cereri, dar n au dat importanta. Totusi la ce se poate ajunge?
Discutia despre demisie a fost una foarte calma, discutata normal.

6 răspunsuri:
| siriusblack98 a răspuns:

Chestia cu preavizul este ca in momentul in care ai semnat un contract cu anumite clauze, au dreptul legal sa te dea in judecata daca nu respecti acele clauze. Nerespectarea perioadei agreate de preaviz practic aduce un prejudiciu companiei respective deoarece nu au avut timpul necesar sa gaseasca un inlocuitor pentru tine.

| ThePurificator48 explică (pentru siriusblack98):

Inteleg pierderea firmei, totusi intrebarea mea era unde se poate ajunge daca nu platesc suma asta? Am inteles ca firma poate renunta la aceasta perioada de preaviz daca te intelegi cu ei si explici situatia (asta am facut si astept raspuns)

| siriusblack98 a răspuns (pentru ThePurificator48):

Ti-am zis deja unde se poate ajunge, in sala de judecata. Adica, ei te pot da pe tine frumos in judecata pentru ca le-ai cauzat un prejudiciu si sa ceara despagubiri + cheltuieli de judecata.

| Aditu94 a răspuns:

Daca pleci mai devreme de acel preaviz de 15-25 zile, angajatorul te poate da in judecata si cere daune morale in sume destul de serioase pentru ca ai adus imagine negativa firmei... Daca ai inaintat o cerere scrisa si nu s-a inregistrat cumva la firma, pe motiv ca s-a pierdut, cel mai indicat este sa o trimiti in format electronic ca sa o poti constata. In situatia de fata, trebuie sa iti iei un avocat sa iti reprezinte legile.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Citeste contractul de munca si o sa afli motivul, daca nu este scris in mesaj.
Se poate intampla sa te dea in judecata, caz in care vei fi obligat sa platesti mai mult, la suma respectiva se pot adauga dobanzi si cheltuieli de judecata (taxa judiciara de timbru si onorariu avocatial) in suma destul de mare.

| pufulescu a răspuns:

Intreaba un avocat de acolo, din Elvetia. Nu avem cum sa stim ce spune legea elvetiana si nici ce scrie in contractul tau de munca referitor la preaviz.