"De ce avem atâtea diacritice în limba română dacă este o limbă latină?"
Francezii de ce au cinci accente diferite dacă vorbesc o limbă latină? Dar spaniolii de ce au două? Dar portughezii? Ceva nu-mi sună bine...
"Si ce este dacic la cultura asta pana la urma? Are cineva idee? Ce este dacic In limba română? Ce înseamnă dacism?"
Influența dacilor asupra limbii române e destul de mică. Ne-au rămas cuvinte de genul "brânză" sau "căciulă", dar cam atât.
"De ce spunem DA ca rușii sau de ce pofim la kebab mai ceva ca turcii?"
Pentru că cu slavii și turcii am intrat în contact și ne-au influențat limba și obiceiurile.
"De ce se simtă atata infleunta slavă în cultura și limba noastră? De ce portul popoular românesc este atât de similar cu cel al ucrainienilor sau al bulgarilor?"
Au trecut multe popoare migratoare pe-aici, dar slavii, spre deosebire de cumani, pecenegi și avari, erau mai interesați de agricultură decât de jaf și aveau un stil de viață sedentar, așa că influența lor asupra noastră a fost trainică.
Prea multa filologie EH Cert e ca ne deosebim de orice popor, pentru ca limba noastra a ramas statorinica doar vorbinduse de la daci pana in 1500, suntem singurii latini din zona ceea ce inseamna mult. Si daca ne uitam la civilizatie suntem cei mai greu controlabili si inca cu avem o partea din noi* ideea de a pastra o corectitudine, credinta si curaj dincolo de vrajeala de social media si de americanizare sau ma rog europenizare. Daca ar fi sa ne uitam in instorie de ce avem influente rusesti si turcesiti, pai asta cand au venit prin tara ne au distrus tot ce aveam pana atunci, e lua femeile pe sus ne au omaorat stramosii, si chiar si asa diferiti cum suntem e bine ca suntem in granita binecuvantata de Dumenzeu.
Da, suntem un popor de corcituri si tradatori, ce te mira? avem cate putin de la fiecare.
Pai si daca suntem popor de corcituri, unde ar fi raul? Ca si americanii sunt popor de corcituri, si aia din america de sud, si nu numai ei. Chestia e ca noi ne revendicam o identitate pura, pe care noi o consideram unica, desi nu sunt dovezi ca sa dovedim asta. Si popoarele care ne inconjoara sunt oameni pana la urma. Da` noi vrem sa ne dam latini puri in cele din urma, vrem sa aratam ca ne tragem din neam de cuceritori si razboinci.
Teoria Daco-Romana a fost publicata in graba prin 1800 si e "admirabila dar lipseste cu desavarsire". Limba romana n-are treaba cu limba dacica iar procentajul de latina este exagerat de mare incat sa fi fost dobandit in urma unei mixari daco-romane ce a durat vreo 150 ani. In plus lipsa influentei lingvistice ale altor natii din perioada aia care au trait pe aici si faptul ca nu exista nici o dovada istorica a continuitatii face ca teoria sa aiba o credibilitate infima.
Româna este o limbă latină. Este cea mai apropiată de limba latină. De aceea țara noastră se cheamă România. Referitor la portul popular nu știu pentru că nu sunt tradiționalist.