| SynapseNinja a întrebat:

Știu că am mai pus o întrebare anterioară cel puțin la fel de asemănătoare, dar vreau mai multe lămuriri. Vreau să public o carte și, din câte am înțeles, trebuie să înregistrez undeva drepturile de autor. Unde anume trebuie să le înregistrez, sau nu trebuie sa le înregistrez și drepturile rămân la editura? Trebuie să fiu major pentru a le înregistra? Mulțumesc anticipat și rog seriozitate.

Răspuns Câştigător
| Kinda a răspuns:

Exceptind unele situatii cu totul speciale [lucrul in echipa, lucrul pe contract], persoana care a generat opera (a scris cartea) este automat detinatoarea drepturilor de autor. problema se pune cum se probeaza asta dpdv legal, in cazul in care si altcineva ar pretinde acest lucru. desigur ca in situatia in care ajungi la tribunal, pe baza unei expertize vei putea probabil demonstra ca ai scris-o - documentatie, variante, interpretari pe text, martori, etc. ideea e sa nu ajungi acolo.
excluzind din plecare posibilitatea ca documentul sa fie scris de mina [caz in care s-ar putea proba prin expertiza ca scrisul iti apartine], putem discuta mai departe.
exista 2 solutii - una ieftina, dar totusi atacabila in tribunal - implica pus o copie a manuscrisului la posta, scrisoare recomandata, solicitind celor de la posta sa puna mai multe stampile pe clapa plicului, in asa fel incit sa se vada clar data si sa se poata proba ca plicul nu s-a deschis. scrisoarea se pastreaza nedeschisa pentru un caz de doamnefereste.
cea de a doua, inatacabila dar scumpa, implica inregistrarea manuscrisului la un notar public, care va atestat [pagina cu pagina] ca ai prezentat personal lucrearea in data de si ai declarat pe propria raspundere ca e opera ta.
exceptind o situatie de scandal public, nici o editura nu iti va cere un document care sa ateste dreptul de autor. cel mult va fi un paragraf in contract care va specifica asta.
acum se pune problema - legat de masurile mentionate mai sus - daca lucrarea are valoarea [artistica sau stiintifica] - care sa justifice efortul si cheltuiala si in ce masura altcineva ar avea acces la ea, ca sa o poata face publica in numele lui/ei.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu trebuie sa inregistrezi nicaieri nici un drept de autor. Drepturile morale le obtii prin simpla publicare iar drepturile patrimoniale le transmiti, total sau partial, editurii prin contractul de editare.
Te sfatuiesc sa citesti L.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu md. si compl. ulterioare, cred ca o gasesti actualizata la zi pe site-ul ORDA.

| SynapseNinja explică (pentru Ioandelasal):

Mersi

| udrescuf a răspuns:

Da sa fii major si drepturile iti vin tie