| and3utzu a întrebat:

Am si eu o întrebare!
Acum câteva zile, am avut o întâmplare, mai pe scurt, un accident. O doamna in vârsta era pe acostament, in așteptarea autobuzului, eu m am parcat cu masina chiar in Stație, am lasat pe cineva acolo, si imediat dupa ce a coborât, un taximetrist sa bagat in fata mea. Desigur nu mai aveam loc sa ies. Doamna in vârsta a sărit de pe acostament pe partea carosabila, ea si-a scăpat biletul de autobuz, si sa aplecat dupa el. Eu cand am dat cu spatele nu am mai văzut-o in oglinda. Si am dat putin peste ea. Nu sa întâmplat absolut nimic. M am speriat si m am dat imediat jos din masina. Am vazut ca doamna nu are nimic am plecat. Intre timp, doamna a sunat la poliție, si ei au venit dupa mine. Mi au luat permisul de conducere si mi au dat o dovada fara drept de circulație. Mi au facut dosar penal din cauza babei... Acum ce vreau sa stiu de la voi. ESTE POSIBIL CA DUPA CE MA JUDECA, SA IMI ANULEZE PERMISUL DE CONDUCERE? In dovada scrie clar " fuga de la locul faptei"... Rog seriozitate!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului penal, citez:
"ART. 338. Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie."
In caz ca se va retine si vei fi condamnat pentru infractiunea prevazuta la alin.1 atunci permisul va fi anulat, conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.114.(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:  
  b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;"

| and3utzu explică:

Sunt foarte bulversat si stresat. Atât vreau sa știu mi-l anulează? Sau nu? Dau funda.

| alessia5158 a răspuns (pentru and3utzu):

Asa cum ti-a raspuns Ioandelasal, permisul de conducere se anuleaza---citeste-i raspunsul acestia pana la capat!