Si cu luptatorii anti comunsiti cum ramane!? Si cu intelectualii anti nazisti sau anti comunisti, cum ramane!? Dar stai! Cu iobagii românii care au sclavit sute de ani, cum rămane?!
Sa le dea despaguburi alora de au suferit cum ar veni, astora de ce sa le dea? Care nici pe la istorie n-au fost sa afle ce a fost cu strabunicii lor.
Astia nu au suferit cu nimic in perioada lor de viata, si nici parintii lor, poate nici bunicii, deci nu are sens sa le dea statul ceva.
Dai doar daca acesta de acum a suferit din cauza ta ca stat.
Altfel e tampenie.
Pentru persecuțiile din timpul regimului Antonescu au primit.
Pentru perioada de robie - nici SUA nu a plătit nimic urmașilor foștilor sclavi negri. Eliberarea din sclavie s-a efectuat, în SUA, după războiul de secesiune, iar egalitatea cu albii le-a fost acordată abia după al doilea Război mondial - în timp ce în Principatele Române robii țigani au fost eliberați în 1856.
In 1856 a fost anul in care toti romii au devenit liberi in tara noastra. De atunci au trecut mai bine de 5-6 generatii de romi. Noi avem in momentul actual romi de maxim 3-4 generatii. Sa zicem ca cel mai batran rom la noi are acum in jur de 100 de ani. cand s-a nascut el, in 1924, deja trecusera mai bine de 60 de ani de la eliberarea romilor. Adica strabunicul de acum, l-a avut abia pe bunicul lui care a prins eliberarea din 1856.
Intrebarea pentru boboci este: In momentul de fata cand tara noastra are datorii exorbitante in UE, crezi ca ar fi util sa dam bani unu-i rom care deja traieste pe ajutor social si care nici macar stra-stra bunicul lui nu a prins eliberarea de sub sclavie?
Inainte sa sariti cu gura pe mine, pe mine ma doare fix la basca ca esti rom/tigan, turc, evreu, roman, grec, ungur, etc. Atata timp cat tu esti un paduche si o lipitoare a societatii, tu nu ar trebui sa primesti nafura de leu de la stat, decat daca faci eforturi considerabile pentru a ajuta societatea cumva.
Nu ar trebui, de altfel Statul plateste la multi diverse ajutoare sociale.
Nu te-ai gandit prea mult cand ai pus intrebarea, altfel spuneai si de iobagi, asa ca mai toti ar trebui sa primim despagubiri, date tot de la noi care am muncit, unii mai muncesc si platesc diverse impozite si taxe.
Si am fi mai cu mot decat multe state, care au avut sclavi pana spre sfarsitul secolului XIX.
Dar care ar fi opinia ta? Am aprecia dacă ai aduce și argumentele de rigoare.
Cheers
Am sa intru pe comentul tau mai tarziu ca sa vad cum iti sar anumiti useri in cap pe motiv de " rasism". Cum m-au facut si pe mine homofob ca nu sunt de acord ca un copil sa fie tratat cu hormoni, sau regine drag in gradinite sau barbati in wc' uri de femei. Sau putinist si rusofil pentru ca am spus ca razboiul putea fii evitat la masa verde si ca nato putea ajunge la o intelegere cu rusia si ucraina cu mult timp inatinte de tragerea primului glont.
Pe romani cine ii despagubeste ca sunt numiti ti gani prin toata Europa?
Apropos, asta e denumirea din multe limbi europene. Acolo nu au schimbat cuvantul cu greci, polonezi, spanioli etc.
Nu ai ce sa le ceri... atat ii duce capul.
Cu ce sunt eu rasist cand vorbesc strict din punct de vedere logic si statistic? Ce vina am eu ca majoritatea tiganilor se ocupa cu ilegalitati si stau pe ajutor social? Vorbesc strict legat de realitate. In plus, lumea nu constientizeaza ca atunci daca vrei sa fi integrat intr-o societate, tu ca individ neintegrat, trebuie sa faci schimbarea, nu societatea sa se schimbe dupa tine. Asa functioneaza lucrurile. Daca ma duc in America, nu sunt ei obligati sa vorbeasca limba romana doar pentru ca m-am dus eu acolo. Eu sunt obligat sa le vorbesc limba, din moment ce eu sunt o minoritate. Asa sta treaba si cu tiganii. Daca vor egalitate si 0 marginalizare, sa puna mana la munca si sa lase boschetareala.
Din nou, pentru a nu-mi sari in cap "acei" useri, ma refer la tiganii excroci si delasatori, nu la cei care chiar se straduiesc si se integreaza.
Dacă nu sustii agenda esti considerat extremist de dreapta! Indiferent de câte date si statistici si straight facts prezinti tu. Traim in ferma animalelor, nu este corect ce este corect, este corect doar ce spunem noi. Cum era aia, parca?! Toate animalele sunt egale dar unele sunt mai egale decat altele. Cam asa arata societatea vestica si implicit si noi deoarece halim absolut orice ni-se baga pe gât de catre elite.
Nu cred ca ar trebui sa plateasca statul despagubiri pentru sclavia romilor. Pe vremea aia, sclavia era atat legala, cat si etica. Iar sclavii nu erau ai statului. Dar ar trebui ca noi toti romanii, vazand suferintele pe care le-am provocat din meschinarie, chiar si mult mai recent, si dau exemplu doar oamenii impuscati pe frontiera de soldati in termen, pentru 7 (sapte) zile permisie, sa nu mai fim jigodiile care suntem, sa nu mai uram tiganii, care nu e de asteptat sa isi depaseasca asa repede startul prost, eliberarea fara pamant si furtul repetat al economiilor lor in aur, sa nu mai fim antisemiti cum sunt atatia pe TPU, sa nu mai fim votanti AUR, sa nu mai laudam coruptia. Recunosc si eu, progresam incet-incet de 33 de ani. Foarte incet.
Ce e mai trist, e ca tot acesti oameni care ne baga asta pe gat, simt si ei acelasi lurcu ca si noi. Crezi ca ei se gandesc cu tandrete cand trec pe strada si vad bochetari si tigani sustinuti de stat degeaba? Tot sentimentul ala de repulsie il au. Doar ca ei sunt atat de ipoccriti, incat imi vine sincer, sa vomit. Mai multa ura am pentru acesti ipocriti decat pentru leprele care fac umbra pamantului degeaba.
Mi se pare absurda faza asta cu despagubiri la 3-4 generatii dupa. Realistic vorbind, cate victime rrome ale Holocaustului mai crezi ca sunt in viata?
E o chestiune etică. Unele state și-au cerut iertare anumitor grupuri etnice sau lingvistice pentru răul sau cruzimea pe care au trebuit să le suporte de-a lungul timpului. Să plătești e mai complicat, cum stabilești criteriile celor care să primească astfel de compensații?