Extrasul de carte funciară are toate datele referitoare la un imobil. Acest extras îl poate obține orice notar ( de aceea, s-au oferit cei de la agenție să te pună în legătură cu un notar ). Acum există și un site unde poți solicita acel extras - epay.ancpi.ro. Comisionul agenției acoperă astfel de servicii, care sunt cam complicate.
Contractul încheiat cu agenția are o clauză ( o rubrică) în care se prevede ce urmări are încheierea tranzacției fără ei. Proprietarii sunt cei care au apelat la agenție și primii sancționați vor fi ei.
Ante contractul se face doar la un notar, deci daca au deja notar in cadrul agentiei nu cred ca s-ar preta la ceva ilegalitati
Te poti duce tu la alt notar daca doresti, nu esti obligat sa lucrezi cu notarul lor.
Oricum, ante contractul nu se face pe loc, notarul este obligat sa verifice tot si evident sa iti si arate ca nu sunt ipoteci, alte clauze, etc.
De asemenea, daca dai un avans mai maricel te trece automat in cartea funciara si se blocheaza orice vanzare /ipoteca pana la data care este prevazuta in ante contract ca se face tranzactia finala, respectiv contractul de vanzare-cumparare.
"Ante contractul se face doar la un notar,"
Se poate in prealabil un contract "de rezervare" intre cele 3 parti (proprietar, cumparator si agentie)
"Oricum, ante contractul nu se face pe loc, notarul este obligat sa verifice tot si evident sa iti si arate ca nu sunt ipoteci, alte clauze, etc."
Pentru antecontract (de fapt se cheama Promisiune Bilaterala de Vanzare-Cumparare), nu e obligatoriu sa verifice toate astea. Unele aspecte sunt "pe propria raspundere", iar altele la "proprietarul se obliga ca pana la data semnarii CVC sa..." Nu este obligatorie existenta unui rxtras de carte funciara.
"De asemenea, daca dai un avans mai maricel te trece automat in cartea funciara"
Nu se trece automat ci doar la cererea uneia dintre parti si cu acordul celeilalte. Acest aspect se consemneaza explicit in antecontract.
"De asemenea ce risc dacă voi încheia tranzacția direct cu proprietarii imobilului(am reținut adresa, zona, tot), iar eu am încheiat un contract cu agenția imobiliară, prin care mă oblig să plătesc 2% comision agenției în momentul în care închei tranzacția imobiliară."
Gasesti toate datele in contractul semnat cu agentia. In principiu vei fi obligat in cele din urma prin instanta sa platesti comisionul, daune interese in general egale cu valoarea comisionului si penalizari ce curg din ziua semnarii CVC. Mai cunosc smecheri deastia care in loc sa plateasca 1000 sau 1500 euro au ajuns sa plateasca 5-6000.
"... notarul este obligat sa verifice tot si evident sa iti si arate ca nu sunt ipoteci..."
Faptul ca exista o ipoteca nu inseamna ca imobilul nu poate fi vandut. Este insa necesar acordul celui care are ipoteca pe acel imobil, iar o parte din bani vor merge catre el, evident suma reprezinta datoria care mai este de platit de catre proprietar.
"Proprietarii sunt cei care au apelat la agenție și primii sancționați vor fi ei."
Atat proprietarii cat si el au apelat la serviciiile agentiei. Nu vor fi unii sau altii "in primul rand". Fiecare va plati conform contractului, care este individual facut cu fiecare.
Agentii de vanzari sunt fomisti si lucreaza pe comision. De-aia sunt insistenti. Ce ai simtit tu este alergia la marketing.
In afara de ce ti s-a mai recomandat, poti incerca sa iei un arhitect sa vina sa arunce un ochi in cladire, sa vada ce vicii pot aparea
efspactsy întreabă: