| crysty1222 a întrebat:

Salutare tuturor!

Ca sa explic pe scurt, tatal meu a murit anul trecut in iulie din cauza unei boli, iar pe la sfarsitul anului trecut maica-mea se trezeste cu un plic stufos in posta venit de la tribunal. In plic se afla o citatie si un dosar precum ca tatal meu, impreuna cu majoritatea angajatilor de la firma respectiva au fost dati in judecata pentru plata unui prejudiciu adus in 2018 de catre ei print-o greva care a durat 8 zile. Prejudiciul s-a calculat in functie de cate zile nemotivate a avut fiecare angajat, iar tatal meu pentru 3 zile de munca nemotivate a adus un prejudiciu de 2700 de lei firmei. Faza e ca tatal meu fiind decedat plicul a venit pe numele lui dar prin mostenitori, doar ca noi inca nu am facut succesiunea.
Din cate am inteles, daca facem succesiunea datoria respectiva se va imparti intre mostenitori, adica eu, mama mea si fratele meu. Acum vreau sa va intreb pe cei care stiti sau care ati trecut prin asa ceva, cine se va ocupa de recuperarea prejudiciului si prin ce metode se va prelua acel prejudiciu pentru ca eu as vrea sa platesc acel prejudiciu fara sa ni se ia casa, masina sau alte bunuri etc? Va multumesc!

43 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Puteti face mostenirea si apoi sa asteptati hotararea instantei privind suma pe care trebuie s-o platiti si abia apoi sa o platiti toti mostenitorii, in functie de cota-parte a fiecaruia din masa succesorala.
Sa tii seama ca, daca nu faceti mostenirea in termen de 2 ani de la decesul tatalui, va trebui sa platiti un impozit de 1% din valoarea imobilelor (teren si constructii) ce compun masa succesorala.

| doctorandus a răspuns (pentru Ioandelasal):

Acceptarea mostenirii poate fi si tacita, de ex. prin a locui in continuare in casa pe care trebuia s-o mostenesca. Sau prin a prelua obiectele de valoare ale decedatului.

| Ioandelasal a răspuns (pentru doctorandus):

Stiu foarte bine aceasta, nu trebuie sa-mi explici.

| Mosotti a răspuns:

Daca a decedat, adios, nu se mai face nimic, ca nu voi ati facut pejudiciu ci el, iar el nu mai e.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Nu mergeti la nici un avocat, sa dati bani degeaba. Sigur grevistii, prin sindicat sau individual o sa angajeze avocati. Daca instanta stabileste prejudiciul, o sa-l stabileasca pentru fiecare. Prejudiciul o sa fie cel stabilit de instanta, nu cel stabilit de firma.
Iar pentru succesiune nu va trebuie avocat.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Uite, intelegand mai bine situatia ta, iti recomand ceea ce ti-a recomandat Ioandelasat.
Motive:
1. Procesul cu greva poate sa dureze si cativa ani. Nu poti astepta sa se termine procesul si apoi sa faci succesiunea.
2. Daca instanta hotaraste suma pe care trebuie sa o platiti, veti primi hotarare judecatoreasca. Dar atentie, nu de la prima instanta. Ca se poate face apel si modifica suma. Doar daca solutia este definitiva, atunci puteti plati in contul firmei suma respectiva in termen de 30 de zile sau termenul stabilit de instanta.
3. Pana la terminarea definitiva a procesului, firma nu poate interveni in dezbatera succesorala, deoarece legal nu este creditoare.

Deci, pana cand se termina procesul, puteti sta linistiti cu datoria, iar cu succesiune puteti sa o faceti. Sa stiti ca nici un creditor nu va cere executarea silita daca veti plati doar atunci cand instanta a dat o hotarare definitiva si irevocabila.

| crysty1222 explică (pentru CodrutElian1990):

De cand a murit tatal meu si pana acum au mai murit vreo 3-4 angajati si la fiecare le-a venit aceleasi chestii ca la noi tot prin mostenitori. Din astea 3-4 familii, doar una a facut succesiunea si acum sotul si copilul respectivei angajate apar ca parati in dosar.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru crysty1222):

Da, si voi o sa apareti. Dar si succesiunea dureaza, asa ca pana nu este terminata, nu sunteti mostenitori. Iti recomand sa introduci actele de succesiune la zece-unsprezece luni de la deces, ca dezbaterea nu o sa dureze inca un an, daca voi va intelegeti intrevoi: mama, fratele si cu tine.

| romeo78 a răspuns:

Un avocat vă va lămuri cel mai bine. Prejudiciul e calculat, imputat decedatului.
Odată ce persoana imputată a decedat, pentru recuperarea creanțelor, prejudiciului firma trebuie să deschidă un nou proces de această dată cu moștenitorii decedatului.
Deci, cu un avocat, mergeți la firmă cu ce ați primit de la tribunal, cu certificatul de deces, pentru a putea să oprească executarea angajatului, decedat între timp.
Iar, o succesiune nu înseamnă o împărțire a sumei între moștenitori.
Acest lucru va decide instanța judecătorească.
Așa cum puteți cere rejudecarea cauzei, recalcularea sa etc.

| TheGentleman a răspuns:

Datoriile nu se mostenesc

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru TheGentleman):

Cine ti-a spus? Mai documenteaza-te!

Răspuns utilizator avertizat
| Dintrebare a răspuns:

Vad ca ati primit foarte multe raspunsuri. Opinia mea este sa acceptati succesiunea si sa platiti datoria. Mostenitorii se succed defunctului din punct de vedere juridic, deci mostenesc si datoriile. Pentru 2700 lei nu are sens sa va mai ganditi la alte scenarii.

Răspuns utilizator avertizat
| Dintrebare a răspuns (pentru Harfagre):

Chestia este ca daca succesibilul renunta la mostenire, creditorul va continua procesul oricum, in contradictoriu cu succesibilii acceptanti (in lipsa lor mostenirea va fi vacanta, ipotetic vorbind, ea poate reveni satului, comunei si procesul va continua). Nu conteaza care este valoarea mostenirii, oricum e mai mare de 2700 lei. In continuare opinia mea este sa rezolve situatia. Se evita restul problemelor, inclusiv plata impozitului de 1% din valoarea masei succesorale

Răspuns utilizator avertizat
| Dintrebare a răspuns (pentru Harfagre):

Inteleg ca s-a primit de la notar citatie pentru dezbaterea succesiunii. Deci notarul a primit o cerere din partea creditorului. De aia presupun ca exista deja o hotarare judecatoreasca, altfel nu incepea notarul procedura

| crysty1222 explică (pentru Dintrebare):

Pentru mine nu e problema acea suma de bani, ii platesc oricand daca e nevoie chiar daca nu mi se pare corect ce face acea firma, pentru ca angajatii nu au facut greva de capul lor sau pentru ca nu au vrut sa munceasca. Firma despre care vorbesc este o firma de transport public din Braila, iar salariile si conditiile sunt sub orice critica, pentru asta au facut ei greva respectiva, bineinteles ca totul s-a intamplat prin sindicat. Prejudiciul total adus firmei pentru acele 8 zile nemuncinte se ridica la aproape 700.000 de lei, suma care a fost impartita la toti angajatii care au participat la acea greva in functie de cate zile nemotivate a avut fiecare, si aici vorbesc de 200-300 de angajati. Unii au cate 8 zile nemotivate si au un prejudiciu de 9000 de lei. Eu sunt dispus sa platesc prejudiciul tatalui meu de 2700 lei la finalul procesului, dar nu vreau sa ma trezesc cu un executor ca vine si ii ia masina, apartamentul sau mai stiu eu ce mamei mele. Banuiesc ca prima data ar fi corect sa ma anunte cat trebuie sa platesc, iar dupa aceea daca nu vreau eu sa platesc sa treaca mai departe la sechestrarea bunurilor sau mai stiu eu ce. Daca la finalul procesului se decide ca trebuie sa platim acel prejudiciu, ma duc il platesc si aia e, de cat sa stau sa ma judec prin tribunale, chiar daca 2700 nu e o suma chiar foarte mica de bani, dar na... prefer sa o platesc daca chiar trebuie.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Dintrebare):

Gresit! La art.117>1 alin.1 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, se precizeaza: Secretarul unităţii administrativ-teritoriale va comunica, în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, Camerei Notarilor Publici în a cărei circumscripţie teritorială defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale (…)", sesizare ce se repartizează notarului public deja sesizat sau aleatoriu altui notar public competent.
Deci, asa cum a si precizat cel care este in cauza, in citatie scrie clar cine a cerut deschiderea succesiunii.
Notarul nu putea primi o cerere de la creditor, deoarece procesul de stabilire a pagubei este in curs, deci societatea nu este legal creditoare. Cand se termina procesul prin hotarare definitiva si executorie, doar atunci societatea devine creditoare legal.

| Dintrebare a răspuns (pentru crysty1222):

Am inteles, deci nu aveti nicio hotarare de la instanta pana acum. Nu am inteles care e faza cu succesiunea si cine a deschis-o, dar oricum. Executorul nu poate veni sa va ia lucruri din casa. Rolul executorului este doar de a pune in aplicare ce decide instanta. S-au scris foarte multe comentarii, nu le-am citit pe toate, dar am vazut si infomatii eronate. Ideea e sa incercati sa fiti atent ce se intampla pe parcursul procesului si sa asteptati sentinta. De asemenea sa fiti atenti si la povestea cu succesiunea ca sa nu pierdeti bani aiurea.

| crysty1222 explică (pentru Dintrebare):

Scuze pentru informatiile eronate. Nu prea sunt in tema cu aceste lucruri si poate din aceasta cauza nici nu explic foarte bine.
Da, inca nu avem nicio hotarare pana acum. Prima sedinta a fost pe 21 aprilie dar s-a amanat, iar urmatoarea este pe 23 iunie.

La faza cu succesiunea am scris ce era scris in citatia pe care am primit-o fiecare de la notar "Deschiderea procedurii succesorale a fost facuta la sesizarea secretarului unitatii administrativ-teritoriale." iar in dosarul de la tribunal apare si cererea facuta de firma de transport catre biroul notarial ca sa afle daca a fost sau nu dezbatuta mostenirea, iar biroul notarial le-a raspuns si le-a spus ca exista dosar succesoral inregistrat si procedura succesorala in curs, doar ca noi nu ne-am prezenta la termenul stabilit de acel birou notarial pentru dezbaterea mostenirii.

Răspuns utilizator avertizat
| crysty1222 explică (pentru Harfagre):

Dar nu ma simt rusinat deloc din cauza acestui dosar. Daca se decide ca ei sunt vinovati atunci vom plati si asta este. Pe mine ma intereseaza ca la sfarsit sa nu ma trezesc ca vine sa-i ia casa, masina sau alte lucruri lui maica-mea. Dar daca inainte de aceste lucruri o sa fim nevoiti sa platim cu bani, atunci o sa fiu multumit ca platesc acea suma de bani fara sa fie nevoie de alte modalitati mai grave ca sa zic asa.

Răspuns utilizator avertizat
| doctorandus a răspuns (pentru crysty1222):

Nu stiu, mai. Stiu ca un proces in drept penal se opreste automat contra celor care au murit (mortii nu mai pot fi condamnati penal). Nu stiu daca e valabil pentru un proces in drept civil.

| RalucaRalu2 a răspuns:

Instanța va stabili acest aspect. Mergeți la un termen la care sunteti citati și instanța va va lămuri. Succesiunea costa destul de mult, dar nu e obligatorie pentru a putea achita paguba. Cel mai probabil greva nu a fost legală. Dar in ce stadiu de afla cauza? Dacă hotărârea judecătorească nu este definitivă, poate fi atacată cu apel. ( calea de atac si termenul de exercitare sunt stipulate în hotărâre). Iar în apel se pot schimba lucrurile, astfel încât e posibil sa nu datorati nicio sumă de bani.

| crysty1222 explică (pentru RalucaRalu2):

Pai prima sedinta a fost pe 21 aprilie 2021 si s-a amanat pentru 23 iunie.
Asta scrie pe portalul justitiei la dosarul respectiv:
21.04.2021
Ora estimata: 10:00
Complet: 2 LM+3FC
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Lipsă procedură
Document: Încheiere de şedinţă 21.04. 2021

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru crysty1222):

Lipsa procedura - adica nu toti paratii au semnat de primirea citatiei din diferite motive.