| xyz12309 a întrebat:

Salutare, un cadrul unui proces de succesiune având ca obiect niște pământuri, unele părți nu vor deloc pământuri, în schimb vor bani, as vrea păstrarea părții mele dintr-un anumit lot fără sa ii despagubesc pe ceilalți, poate fi împărțit un lot în natura și fiecare sa își ia partea din acel lot?

14 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Orice teren poate fi partajat in natura, partajul se poate face chiar de catre notarul public la care s-a deschis procedura succesorala si care a emis certificatul de mostenitor (partajul succesoral).
Ar trebui sa-i despagubesti pe ceilalti, in natura sau cu bani, doar daca ai vrea sa pastrezi intreg lotul.
Daca succesiunea a ajuns in instanta de judecata la fel se poate proceda, ca la notarul public, daca se solicita in proces si partajul in natura.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu se poate, daca tu vrei sa ti partea ta dar ei nu sunt de acord va trebuii ca tu sa îi despagubesti sa le dai banii care li se cuvin asa este corect nu poti avea pretentii mai mari decat te tin curelele buzunarele in cazul tau, vrei tu sa ti pamintul da le banii si gata ca oamenii au dreptate ce sa faci cu niste terenuri la mama naibii nu se ocupă nimeni de ele le pierzi ca abandonindu le vin altii si se fac proprietari peste noapte, nici tu nu ai ce face cu pamintul ăla trebuie lucrat cultivat arat ca altfel devine pîrloaga bun de locui nta pentru cîi nii maidanezi se vor pi.(sa) pe el, asa ca vinde l cuiva pasionat de agricultura si cu banii luati faci ceva decat sa angajezi oameni sa ti lucreze terenul.

| Brizbriz a răspuns:

Daca va intelegeti amiabil, da
daca detii 51% din proprietate, atunci poti sa te judeci pentru restul (destul de usor, si daca pierzi faci recurs, si daca pierzi, dai Romania in judecata pentru desproprietarie abuziva (tu ai peste 50% dar altul primeste proprietatea, ca ce chestie?!?), si au fost cazuri, asa ca la primul recurs cineva v-a citi dosarul cu foarte multa atentie si v-a anula decizia anterioara, am vazut asta eu insumi)
daca nu, atunci o sa va judecati ca, chiorii

si, hai sa iti spun prima problema: daca vrei, macar vag, o chestie corecta, primul lucru care trebuie facut este o analiza topografica si imobiliara, ca sa existe documentat, foarte exact cat valoreaza fiecare pamant, iar daca ajungeti sa va judecati, instanta v-a decide analiza, iar problema e ca, e foarte posibil ca valoarea sa fie data subiectiv de respectiva firma care e numita de judecatorie, deci ii doare in cot daca o fac bine sau nu

deci, daca nu reusesti amiabil, o sa cam fie durere, cunosc cazuri

| xyz12309 explică (pentru anonim_4396):

Eu am curățat terenul care îl vreau din cele 8, în condițiile în care acum 10 luni au zis ca nu au nevoie de el și mi-au zis ca am mâna libera sa fac cr vreau cu el, a fost curățat, lucrat 2 oameni timp de 2 luni jumate zi lumina acolo, plantat 210 pomi, mure, zmeura, iar acum vor sa îi despagubesc pentru a pastra tot terenul 9n condițiile în care mi-au zis acum 10 luni ca nu îi interesează acel teren...

| xyz12309 explică (pentru Brizbriz):

Succesiunea se face în instanță, saptmana trecuta a venit topograful sa îl măsoare și evalueze conform deciziei instantei pentru a continua procesul...

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru xyz12309):

Vezi cum e omul sucit, acum 10 luni au spus ca nu vor terenul trebuia atunci sa mergi la notar cu ei sa declare in scris ca ei nu au pretentii de nici un fel la teren nu vor terenul nu vor bani, acum este greu sa te lupti cu niste oameni care anul trecut au spus ceva acum spun altceva sau razgîndit asa peste noapte, dar ei ce suma de bani vor ti au spus? Sau acum spun ceva si peste un an vor alta sumă?

| xyz12309 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Încă nu avem evaluarea tuturor loturilor, din 8, 4 sunt dorite de cineva, 1 îl vreau eu pentru ca am investit timp și bani, iar ei nu vor nimic nici din ce rămâne nici din al meu, ei vor doar bani... dacă n-am încotro o să îmi iau doar partea, dar e foarte neplăcut să renunț la o parte din ceea ce am lucrat, am investit foarte mult timp, bani, dar mai ales suflet...

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru xyz12309):

In situatia descrisa poti solicita o parte din suma de bani cheltuita, daca o dovedesti cu acte sau cu evaluarea facuta.

| Brizbriz a răspuns (pentru xyz12309):

Clar, deci, deja va judecati, in momentul asta, am o alta veste proasta, in rrrrominica judecata e ca si cum ai da cu banul, din mai multe surse stiu SIGUR, ca daca acelasi proces s-ar judeca in mai multe instante, atunci fiecare instanta ar da alta hotarare
asa ca, numai instanta poate decide cum o sa fie la safarsit
si te sfatuiesc sincer ca iti cauti un avocat bun, chiar daca te costa, iar daca, castigi, oricum iti scoti banii

deci, D-zeu cu mila si multa bafta

| xyz12309 explică (pentru Ioandelasal):

Am citit, din păcate munca ma doare cel mai tare, am muncit de dimineață și pana seară timp de 2 luni jumătate împreună cu tatăl meu la îngrijirea acelui teren...tot din păcate nu poate fi cuantificata, o sa vad ce pot face, și când te gândești ca toate astea din partea unor rude.

| xyz12309 explică (pentru Brizbriz):

Mulțumesc, am deja un avocat, sper sa se termine favorabil procesul.

| mi25 a răspuns (pentru anonim_4396):

Gresesti. Daca isi ia doar partea lui, nu trebuie sa despagubeasca pe nimeni. La iesirea din indiviziune la teren nu e ca la o casa. Acesta se poate imparti in parcele. Fiecare isi ia cat se cuvine. Da, daca vrea mai mult, iar ceilalti coproprietari sunt de acord, trebuie sa plateasca.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru mi25):

Multumesc mult pentru lamuriri aduse acestui caz.

| mi25 a răspuns:

Ioandelasal, notarul nu poate partaja terenul. Partajarea terenului se face de catre un specialist in cadastru, daca partile sunt de acord, angajat de ei. Cu aceasta masuratoare merg la notar.
Daca partile nu se inteleg, atunci partajarea se face in conformitate cu hotararea judecatoreasca, de un specialist in cadastru numit de instanta de judecata.
Mai exista o posibilitate: daca terenul este inscris in registrul cadastral electronic (deci masurat de curand) si partile convin, notarul poate sa intocmeasca acte de proprietate (certificat de mostenitor) pentru terenul (parcela intreaga) ce ii revine - conform intelegerii - fiecarui mostenitor, fara a fi necesara o noua masuratoare.
In prezent, nici un notar nu mai intocmeste acte de proprietate pana ce terenul nu este masurat din nou si inscris la cadastru, in registrul electronic.