| rr12 a întrebat:

Se poate obtine de la politie un ordin de restrictie impotriva unei pers? Sau numai de la judecatorie? Daca ati fost pusi vreodata in situatia asta, in ce a constat obtinerea unui astfel de ordin? Ce fel de date ati adus la cunostinta institutiei menite sa va ajute?

7 răspunsuri:
| aryenutzaa a răspuns:

Dupa cate stiu ordinul de restrictie este dat de un judecator in anumite situatii. Politia nu va face nimic iti zic sigur pentru ca si eu am avut nevoie si nu au facut absolut nimic. Ia legatura cu un avocat si te va indruma.

| rr12 explică (pentru aryenutzaa):

Da, m-am interesat astazi si asa mi-au zis si cei de la sectie, dar pe net cautasem inainte si multe pers. spuneau ca se poate lua si de la politie. ma gandeam ca o mai exista o speranta. multumesc

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Se numeste ordin de protectie si se poate obtine numai de la judecatorie si numai impotriva unei persoane din familie, conform L.217/2003, republicata in 2012.
Motivele, procedura, inclusiv cererea tip sunt prevazute in aceasta lege, citez:
"ART.23.(1) Persoana a cãrei viaţã, integritate fizicã sau psihicã ori libertate este pusã în pericol printr-un act de violenţã din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlãturãrii stãrii de pericol, sã emitã un ordin de protecţie, prin care sã se dispunã, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmãtoarele mãsuri - obligaţii sau interdicţii:
a) evacuarea temporarã a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacã acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, dupã caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţã al agresorului numai asupra unei pãrţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajatã încât agresorul sã nu vinã în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pãstrarea unei distanţe minime determinate faţã de victimã, faţã de copiii acesteia sau faţã de alte rude ale acesteia ori faţã de reşedinţa, locul de muncã sau unitatea de învãţãmânt a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localitãţi sau zone determinate pe care persoana protejatã le frecventeazã ori le viziteazã periodic;
f) interzicerea oricãrui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţã sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
(2) Prin aceeaşi hotãrâre, instanţa poate dispune şi suportarea de cãtre agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporarã unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmeazã sã locuiascã din cauza imposibilitãţii de a rãmâne în locuinţa familialã.
(3) Pe lângã oricare dintre mãsurile dispuse potrivit alin. (1), instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologicã, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor mãsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicãrii.
ART.24. (1) Durata mãsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecãtor, fãrã a putea depãşi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Dacã hotãrârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata mãsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadã de 6 luni de la data emiterii ordinului.
ART.25. (1) Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie este de competenţa judecãtoriei de pe raza teritorialã în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusã de victimã personal sau prin reprezentant legal.
(3) Cererea poate fi introdusã în numele victimei şi de:
a) procuror;
b) reprezentantul autoritãţii sau structurii competente, la nivelul unitãţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii în materia protecţiei victimelor violenţei în familie;
c) reprezentantul oricãruia dintre furnizorii de servicii sociale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei.
ART.26.(1) Cererea privind emiterea ordinului de protecţie se întocmeşte potrivit formularului de cerere prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
(2) Cererea este scutitã de taxa judiciarã de timbru.
ART.27.(1) Cererile se judecã de urgenţã, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
(2) Citarea pãrţilor se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.
(3) La cerere, persoanei care solicitã ordinul de protecţie i se poate acorda asistenţã sau reprezentare prin avocat.
(4) Asistenţa juridicã a persoanei împotriva cãreia se solicitã ordinul de protecţie este obligatorie.
(5) În caz de urgenţã deosebitã, instanţa poate emite ordinul de protecţie chiar în aceeaşi zi, pronunţându-se pe baza cererii şi a actelor depuse, fãrã concluziile pãrţilor.
(6) Procurorul are obligaţia de a informa persoana care solicitã ordinul de protecţie asupra prevederilor legale privind protecţia victimelor infracţiunii.
(7) Judecata se face de urgenţã şi cu precãdere, nefiind admisibile probe a cãror administrare necesitã timp îndelungat.
(8) Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare." Numai bine!

| rr12 explică (pentru Ioandelasal):

Pai si daca este vorba de fostul prieten si nu de un membru de familie? nu exista un ordin de protectie si in situatia aceasta? trebuie sa existe!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru rr12):

Fostului prieten, daca te agreseaza sau te ameninta, poti sa-i faci plangere penala.
Politia nu are in atributii sa emita ordine de protectie, aceasta o poate face numai un judecator.
Inca la noi nu exista situatia din SUA, de exemplu, dar si acolo tot un judecator emite ordinul. Ce se poate restrictiona, dar, repet, doar de catre un judecator si numai in cadrul unui proces penal, este ca vinovatul sa nu paraseasca localitatea, tara sau sa nu mearga intr-o anumita localitate.

| aryenutzaa a răspuns (pentru Ioandelasal):

Chiar daca va face plangere mare lucru nu va obtine. Si eu i-am facut plangere si nu s-au luat masuri poate ii da o amenda care nu il va potoli. Daca vrei sa mai vorbim imi poti trimite mesaj in privat cu id tau. Si eu am trecut prin multe din cauza fostului si te inteleg perfect.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru aryenutzaa):

Am puternica impresie ca ai gresit adresantul, pesemne vroiai sa-i scrii lui rr12. Sunt o persoana in varsta si barbat, nu am asemenea probleme. Pentru a scrie lui rr12 da pe Raspunde de la postarea ei, acolo unde ti-a explicat dupa raspunsul tau.

Întrebări similare