| Seba2013 a întrebat:

Se vorbeste despre justiţie distributivă, justiţie comutativă şi justiţie legală.

Ce este justitia legala?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Drept sa spun n-am auzit pana acum de cele 3 feluri de justitie, desi am o activitate juridica de cca 40 de ani. Probabil ca este o clasificare noua, din ultimii ani, de care n-am auzit fiind pensionar de peste 10 ani si nu ma mai intereseaza problemele teoretice.
In orice caz cred ca justitia legala se refera la dreptatea facuta conform legilor in vigoare.

| Classiffied a răspuns:

Bănuiesc că justiția legală e cea care are si o componentă morală.

| imiplacsoriceii4423 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Dar ce daca ai impuls sa injuri un mafiot, medicul nu trebuia sa ia masuri? sau gen la suicid? sau cum se iau masuri dupa ce mori laughing? in ambele cazuri, scuze ca e off topic, dar voiam sa stiu.

| Seba2013 explică (pentru Ioandelasal):

Depinzand de autor sunt mai multe sau mai putine forme/tipuri de justitie.

Treaba este ca noua ni se vorbeste de anarhie si libertarism pe cand ei investesc milioane de euro in S.RI., spionaj, Iluminati, organizatii, institutii, etc. Si in Matei 6:33 ni se spune sa cautam o justitie sau o dreptate. Ce se intelege prin asta, ca totul este plin de reguli si pedepse? Sau altceva?

Daca cumva calci pe bec sau te faci ca dai un pas in fals parca toata lumea se rastoarna in fata ta. Parca si porumbelul nu mai este asa ca ieri si azi fuge de tine. Parca si fetele nu iti mai da privirea aia si zambetul ala. Parca prin probleme nu mai treci ca prin branza si totul se transforma in lungime si obstacol.

De exemplu puternicii mi-au aratat cum angajatii noi sunt capabili sa renuente la valori pentru a se adapta la forma, regimul sau vointa lor fara sa le-o explice cu cap-coada. Cum primim informátia de sus si cum ne adaptam ei? Cum munca sau economía devin mediuri pentru a ne adapta la vointa/interesul unui patrón? Ce e aia adaptaré?

De exemplu eu intr-o zi m-am facut ca sunt dezordonat si limitat si parca mi-a sarit in cap toata lumea. Lume care nu vedea toate erorile insa mi-au aplicat un tratament ca si cum le-ar vedea. Ce le animeaza comportamentul la astia? Justitia sociala? Exista o sinergie mai incolo de patroni? Sa inteleg ca in spatele organizatiilor sta scoli secrete si tot sistemul pana la aer? Nu inteleg nimic. Ce e ala sistem?

Parca cand sunt curat si ordonat toata lumea ma asteapta cu caldura si dragoste insa cand ma fac ca dau un pas in fals isi fac ziduri, se indeparteaza si parca imi fac chei.

Ce este sanzatia asta? Un efect, o realitate sau sunt eu nebun? Trebuie sa ma adaptez la o justitie sociala gen securismul pentru a fii protejat si binecuvantat tot timpul?