Hai sa o luam logic, cine sa se bata pentru razboiul asta mondial? In cele 2 razboaie mondiale au existat interese si adversari echilibrati, aveau pentru ce sa se bata. In cazul de fata avem scenarii cu totul diferite pentru ca este un razboi local care poate escalada dincolo de granitele Israelului spre celalte tari arabe, evreii si arabii s-au batut in toata istoria lor intre ei, se urasc.
Luam beligerantii intr-un eventual razboi: Nato care reprezinta cam tot occidentul + alte puteri vs inamicii Occdentului: rusia, china, iran, coreea de nord si eventual alte state arabe.
Le luam pe fiecare in parte. Rusia abia se chinuie in Ucraina sa nu piarda un razboi pe care nu prea il mai poate castiga, ca sa deschida un alt flanc in care sa atace ar costa-o o gramada bani pe care nu-i prea are si chiar daca ar avea ar face-o degeaba pentru ca sunt vai de babushka lor.
China vrea sa devina cea mai mare putere economica a lumii, daca ar fi implicati intr-un razboi mondial nu doar ca ar pierde razboi dar costurile acestui razboi si eventualele dauna morale cerute i-ar trage inapoi 100 de ani, economic vorbind, deci isi rateaza sansa de a deveni nr. 1 economic.
Coreea de nord nu comenteaza fara rusia si china, deci ei sunt ascunsi la cutie.
Iranul si tarile arabe daca ar ataca vreodata SUA, vorba lui Banciu, in 48 de ore pica atat Teheranu' cat si celelalte tari arabe.
Daca era sa fie razboi mondial ar fi inceput din cauza razboiului din Ucraina, cel din Israel va escalada dar nu la nivelul unui razboi mondial.
Ala din Israel nu prea poate duce la WW3, cam ai dreptate, ca m-am mai gandit, insa SUA ar dori un WW3 ca sa ne batem intre noi, si apoi sa vina ei sa profite de pietele de desfacere resetate, etc.
Rusii clar ca nu au cum sa castige razboiul, nu stiu de ce nu renunta demn.
Nici nu e nevoie sa inceapa din Ukraina, ar incepe conflicte colo, colo (logic ca aranjate) si de acolo se extinde.
Pai cu WW2 cum a fost? In 37 tot asa conflict japonia-rusia, 36 problema in Spania unde a participat si Germania, si dupa 2 ani BUM.
Deci ar exista interes si acum sa fie un razboi pe aici, exact din partea alora care si in WW2 au avut de profitat.
Prin razboiul din Ukraina, SUA slabeste si Rusia (concurent strategic, ideologic) si UE (concurent economic). Altfel nu s-ar fi bagat acolo ca nu era treaba lor.
Am auzit ca SUA a bombardat nu stiu ce al Iranului, deci alta chestie.
Sper sa fie cum zici tu si sa nu fie nimic.
Urmatoarea faza e SUA si UE, China si Taiwanul cred.
Asemănări dintotdeauna au exista și intodeauna vor exista.
Insă lucrurile stau diferit acum și nu pot fi comparate cu cele dinaintea zilei de 6 August 1945.
Majoritatea tărilor deținătoare de Arme Nucleare evită conflictele armate cu ceilalți posesori de AR.
Si cine a zis ca va fi razboi nuclear?! Nu compari exact evenimentele cu ce a fost, compari principiile, felul cum se actioneaza, ca principiile is aceleasi.
Adica daca stii ca eu am planuit sa fie scandal in blocul X, te poti astepta ca oricand voi putea face acelasi lucru pentru interesul meu chiar daca contextul se schimba si este altfel.
Adica reteta e cam aceiasi.
Si daca evita sa dea AR, atunci ar fi razboi clasic. Si uite asa, s-ar vedea ca AR alea is de pomana. Ca vad ca liniste nu mai e chiar si asa.
Dar sa vedem ce va mai fi. Nu am zis ca sigur va fi cum zic.
NoNames66 întreabă:
▄ █ ▄ █▄ █ ▄ █... întreabă: