| PMishu a întrebat:

Se zice ca salariul minim pe economie in Romania este de 800 lei. Sunt bugetar iar salariul meu de incadrare este de 675 lei, la care se adauga sporul de vechime. Cum pot sa spun ca am salarul minim pe economie? Imi poate spune cineva daca pot ajunge in instanta cu aceasta problema si sa imi cer dreptul de salariat care mi se cuvine? Va multumesc!

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Situaţia dvs. NU este prea "legală" :(

Ar fi IMPORTANT de ştiut dacă în CM ( CIM/CCM = Contractul individual/colectiv de muncă ) este prevăzută/menţionată acordarea sporului de vechime de 25 %!


"Sporurile pot fi legale sau conventionale. Sporurile legale sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde in baza legii (sporul pentru munca suplimentara, sporul pentru munca in zilele de reapus saptamanal, sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala, sporul pentru munca de noapte, etc). Sporurile conventionale sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde daca au fost negociate si inserate in CIM sau CCM (sporul pentru vechimea in munca, sporul pentru stabilitate, etc).

Dreptul la sporul de vechime nu este un drept consacrat de lege. De aceea, angajatorul are obligatia de a-l acorda numai daca a fost stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca.
...
Totodata, conform art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, una dintre obligatiile angajatorului este sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Sporul de vechime nu este reglementat legal. Astfel, angajatorul are obligatia sa acorde sporul de vechime daca este stabilit in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca.
...
Potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri iar potrivit dispozitiilor art. 166 alin. (1) din acelasi cod, salariul se plateste in bani cel putin odata pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz. Astfel cum putem observa sporurile fac parte din salariu iar angajatorul are obligatia sa plateasca salariu cel putin odata pe luna.

Data la care se plateste salariu se inscrie in contractul individual de munca in conformitate cu mentiunile cuprinse in Cap. J pct. 4: Salariul din Modelul – cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:

4. Data/datele la care se plateste salariul este/sunt...
In consecinta, daca angajatorului, potrivit potrivit contractului colectiv de munca aplicabil sau contractului individual de munca ii revine obligatia sa acorde salariatilor sporul de vechime, obligatia trebuie indeplinita la termenul scadent inscris in CIM.

Daca obligatia nu a fost indeplinita la termenul scadent, se naste dreptul salariatului la actiune impotriva angajatorului cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor, drept care se prescrie in termen de 3 ani de la data la care era datorat in conformitate cu prevederile art. 171 alin. (1) din Codul muncii, republicat." - SURSA :
http://legislatiamuncii.manager.ro/......activ.html

Dacă sporul de vechime de 25 % NU este menţionat în CM, atunci valoarea de 840 lei ( "Salar minim realizat - 840 lei" ) menţionată de dvs. reprezintă salariul brut FĂRĂ sporul de vechime!

Deci, în aceste condiţii, salariul dvs. se ÎNCADREAZĂ în valoarea de 800 lei MINIM pe economie :)


Dacă, în schimb, sporul de vechime de 25 % este menţionat în CM, atunci acel spor trebuie ADĂUGAT la salariul minim de 800 lei şi rezultă o valoare de aproximativ 1200 lei BRUT!

În această situaţie, "explicaţia" găsită de contabil NU este legală şi aveţi DREPTUL să acţionaţi în Instanţă angajatorul ( eventual, prin MFP ), pentru RECUPERAREA sumelor ce reprezintă DIFERENŢA dintre acei 675 lei şi valoarea salariului MINIM pe economie!

ATENŢIE : acest drept se PRESCRIE ( expiră ) la 3 ani de la data la care eraţi în drept să primiţi sumele respective!

Deci, dacă pentru perioada 14 decembrie 2010 ( spre exemplu, ca zi de salar ) NU solicitaţi ( prin proces deschis/înregistrat la Instanţă ) până la data de 13 decembrie 2013, vă PIERDEŢI dreptul de a solicita sumele aferente lunii decembrie 2010!

Eventual, consultaţi şi un avocat...

De asemenea, dacă ajungeţi să vă judecaţi cu Statul prin MFP ( depinde unde sunteţi angajat ), aveţi SLABE şanse de câştig :(

Deci, NU vă recomand să vă judecaţi cu Statul!


Toate cele bune.

4 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Esti sigur ca ai 675 de lei salariul brut pentru norma intreaga? la un moment dat statul avea niste scutiri si nu era obligat sa dea salariul minim (le folosea pentru medici, profesori), dar acum, din cate stiu eu, statul a ajuns la zi cu salariul minim. Verifica in fluturas cate ore de munca ai.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Salariul respectiv este pentru o norma intreaga?

| PMishu explică (pentru Brigaela):

Salariul de 675 lei de incadrare este pentru norma intreaga. Scrie si in fluturas si m.am interesat si la contabilul institutiei, care a avut o explicatie absurda spunand ca este o manevra a guvernului Boc din 2010 cand au adaugat la cei 675 lei sporul de vechime de 25% dupa care se face 800 si ceva lei. Din fluturas disparand sporul de vechime, si la prima rubrica scrie clar "Salar minim realizat - 840 lei" din care mi se scad toate impozitele si raman cu 620 lei si asta in fiecare luna din anul 2010.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru PMishu):

Explicatia nu este absurda, guvernul Boc chiar a facut asta si a mers asa vreo doi ani. Cred insa ca s-a reglat dupa schimbarea guvernului, mai discuta cu Ioandelasal acre este jurist si se pricepe foarte bine.