| Andreiu68 a întrebat:

Seful a spun ca nu imi va mai da bonurile de masa si imi va lua din salariu pentru ca am stricat ceva la munca, ceva ce producem. Faza este ca eu iau salariul minim pe economie si 7 bonuri de masa. Intrebarea este daca are voie sa imi mai ia din salariu mai ales ca e minim.Sunt angajat de cateva saptamani si am 19 ani.

6 răspunsuri:
| seularts a răspuns:

Depinde ce e scris in contractul tau de munca. Daca e specificat ca tu acoperi pierderile firmei in cazul in care e din culpa ta atunci trebuie sa iti asumi ce ai semnat! Sunt situatii unde oamenii au ajuns sa lucreze gratis pentru ca i-au prins in contract cu o clauza pentru orice stricaciune adusa. Nu degeaba e asociata munca cu sclavia moderna!

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Cauta un alt loc de munca; peste 90% dintre angajatori sunt excroci

| Andreiu68 explică (pentru seularts):

Nu scrie nimic in contractul de munca.tocamai acum l-am citit.

| kopli a răspuns:

Daca paguba este din vina ta, nu mai cauta prtite. Esti bun de plata. Da, are voie sa-ti ia din salar. Zi mersi ca iti ia bonurile si mai putin din salar.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului muncii, rep. in 2011, salariatii sunt obligati sa acopere pagubele cauzate din vina lor la locul de munca. Acoperirea pagubelor se poate face, in primul rand, prin retinerea din salariu, citez:
"ART. 254.(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
  (2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
  (3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
  (4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
ART. 257.(1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
  (2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv."

| seularts a răspuns (pentru Andreiu68):

Nu trebuie sa scrie specific in contract acest aspect ci sa faca referire catre articolul muncii a legilor in viguare care stipuleaza acest lucru.