| IonelFlorianUrzica a întrebat:

Sunt curios, ce faceau romanii pe vremea lui Ceaușescu in timpul liber? Cum se distrau mai ales cei de la sate? Am înțeles ca sâmbăta se făcea școală și lumea se ducea la serviciu, adică era zi lucrătoare? E adevărat? Oare eram singura țară din blocul comunist unde erau șase zile lucrătoare pe săptămână? Dar de ce a hotărât Ceaușescu șase zile lucrătoare pana la urma? Am înțeles ca nu aveați voie sa va întâlniți in grupuri mai mari de zece persoane intr-un loc public dar pana la urma de ce? Pentru femei se găseau machiaje, vopsea pentru par, oja de unghii, dar pentru bărbați apa de colonie sau de bărbierit? Îmi imaginez ca era rație doar la mâncare și băutură? Dar oamenii de la țară aveau lemne, cei care ați stat la țară ca am auzit ca la sate se oprea curentul, căldura și apa! Ce le rămânea oamenilor de distracție dacă televizor nu aveau, calculator nu aveau, radio nu, telefon era doar fix, concerte nu erau, mall nu era, supermarket, hypermarket sau minimarket nu, magazine de haine nu, mall-uri nu, magazinele și restaurantele erau goale și seara după 22:00 se stingeau toate luminile? Ce faceau ei in timpul lor liber pe care îl aveau? Sau nu prea aveau ca atunci când nu erau la serviciu erau obligați sa meargă la munca patriotica? Dar ce spun atâția oameni ca era mai bine pe vremea lui Ceaușescu? Ce era atunci și nu era acum? Îmi poate explica și mie cineva motivul aceastei nostalgii?

9 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Ai pus la intrebari...dar oricum, intr-adevar relevanta e una singura:

"Îmi poate explica și mie cineva motivul aceastei nostalgii?"

Iar raspunsul e relativ simplu: imbecilitatea.
Astia care sunt nostalgici acum, nu o duceau mai bine atunci, ci chiar mai rau, doar ca atunci 99, 99% din populatie o ducea rau, si nu ieseau ei in evidenta ca fiind prostii satului.

| lpavel a răspuns:

Multe lucruri de care ai vorbit sunt doar zvonuri si povesti nemuritoare laughing Cum adica nu aveai voie in grupuri mai mari de 10? laughing cine interzicea asta? laughing era rau ca totul era la ratie dar aveai cat de cat libertate! Si se muncea 6 zile ca tara sa se dezvolte! Nimeni nu avea voie sa stea fara servici dar mai erau exceptii... cat despre produsele de infrumusetare, da se gaseau si atunci numai ca nu era atat de dezvoltata ca acum nu ca ar fi fost interzis! Iar curentul se lua peste tot nu numai la sat, la oras si apa si gazul, caldura etc! Cine ti-a zis ca numai la sat? laughing Ce faceau oamenii in timpul liber? Multe lucruri sanatoase pe care acum nu le fac! Cei pana in 50-55 de ani jucau fotbal, oras impotriva altui oras sat impotriva altui sat. De la cei mai mici pna la cei mai mari de altceva nu auzeai numai de fotbal. Femeile ieseau in strada cte 10 sau mai multi si stateau la povesti, dicotecile, barurile, balciurile erau coplesite! Bine asta in zilele de duminica sau sambata seara...
La tv nu se uita nimeni numai can nu avea altceva de facut ca nu era la ce sa te uiti numai congrese peste congrese si reportaje despre ceausescu pe unde a umblat, deci o porcarie. Totusi de marti si pana marti in fiecare seara dupa 9 se difuza cate un film de 2 bani, iar la 19 un desen animat de 30 de minute pentru copii, atat! Nu era bine deloc dar mereu vor fi idioti care vor aprecia trecutul si nu prezentul!

| eliancodrut a răspuns:

Sa-ti spun de ce e nostalgie.
1. Fiecare om avea loc de munca. E adevarat ca spre sfarsit treburile mergeau mai rau, de multe ori se lucrau ore mai putine in anumite domenii.
2. Statul repartiza la intreprinderi apartamente pentru oamenii lor. A fost o perioada de bum in constructii de locuinte.
3. Siguranta era mai mare, puteai sa mergi noaptea pe drum.
4. Multe problemele litigioase se rezolvau in administrativ, nu trebuia sa frecventezi sali de tribunal. Erau mult mai putini judecatori.
5. Invatamantul era invatamant.
Dar trebuie sa-ti spun ca au existat doua etape: pana in 1975-79 in magazine era abundenta de alimente. Haine erau destule, iar pentru copii erau la jumatatea pretului fata de adulti.
In a doua etapa, cand si-a bagat dracu' coada (a se citi țața Ileana) a inceput sa se inrautateasca treburile deoarece au vrut sa restituie urgent toate imprumuturile cu care se construisera mari obiective. A inceput rationalizarea alimentelor, curentului, benzinei.
In plus erau restrictii la plecarea in strainatate. Securitatea urmarea persoanele in care nu aveau incredere. Daca aveai rude in strainatate nu puteai sa ocupi functii de conducere sau sa intri in armata, politie. Daca ziceai ceva de rau impotriva conducatorilor te aresta securitatea. Persoanele cu alta orientare sexuala erau arestate la simplul denunt al cuiva si faceau 2-3 ani de puscarie unde erau supusi la orori sexuale.
Ce faceau oamenii? In timpul liber se odihneau, la tara faceau hore, mergeau la locaruri, ca bauturi ieftine erau destule si atunci. Vara la munca, iarna faceau vizite unul la altul si discutau.
Tinerii faceau sport: jocuri de fotbal, volei etc. La munca patriotica mergeau doar elevii. Uneori se organiza si cu alti oameni tineri. La orase se organizau sambata seara petreceri la cluburi.
Da, sambata se lucra. Sa sti ca si in unele tari care nu erau comuniste se lucra sambata pe acea vreme.
La sate nu se oprea caldura si apa deoarece acestea erau cu lemne si fantana in curte.
Oamenii nu pierdeau noptile, indiferent unde, deoarece atunci toata lumea apta de munca muncea.
Erau si atunci concerte la caminele culturale, la salile sindicatelor etc. Erau cinematografe cu sali mari, unde rulau filme si de 3 ori pe zi.
Concluzionand: ca orice tip de societate si comunismul a avut parti bune, dar spre sfarsit treburile mergeau rau, deoarece se purta razboiul economic, caruia economia socialista nu i-a putut face fata. Un mare economist american a spus ca sistemul capitalist cum se numea atunci, a castigat cel de-al treilea razboi mondial: razboiul economiei capitaliste impotriva economiei socialiste.

| NLS a răspuns:

Televizor era, alb negru, cu mileu si peste de sticla colorata pe el.
Te uitai la el ca la o statuie, fiindca nu exista program TV, decat 2 ore pe zi, din care aproape o ora - telejurnalul- in care se prezentau maretele realizari ale PCR, vizite pe la cate o uzina sau intreprindere, unde grupuri mari de tovarasi dusi fortat, il omagiau cu flori si urale false.

Un pachet de unt la 8 saptamani de persoana, atat primeai dupa anul 1982.
Painea la ratie, totul la ratie.

Mall-ul se numea Complex, si gaseai in el ghete Clujana tari ca piatra, rezistente, dar care iti produceau basici si iti rupeau piciorele. Tin minte ca prin 91 au inceput sa se gaseasca adidasi si plangeam de fericire. Nu intelegeam de ce asa mare diferenta si confort, dintr-o data.

Se mai gaseau pe la oras niste pulovere de lana si cojoace.
La noi in comuna, zero - nimic. DESI teoretic, magazinul exista, si ar fi trebuit sa gasesti.

Jucarii nu existau, decat o data pe an, daca prindeai cate o papusa, un singur model.
Da, baietii se jucau cu papusi pe atunci, ca trenulete sau soldatei, din parti. Cel putin la tara. Prin orasele mari poate mai prindeai cate ceva.

In alimentara simteai un miros de paine proaspata, dar paine nema.
Cand spuneai dupa ce ai venit, vanzatoarea scotea o jumatate de paine mare, pentru 4 persoane, pe 3 zile.
Eu cum eram mic, ii mancam jumatate din coaja pana acasa.
Dar noroc ca aveam niste malai (propriu, de cumpara nici acela nu se prea gasea usor) si mai trageam cate o mamaliga.

Banane si portocale, se geaseau cateva zile inainte de Craciun si uneori si de Mos Nicolae.

La gradinita plangeam si inghiteam in sec dupa ce vedeam la o colega, a carei mama lucra in oras la aprozar.
Si mama mergea la oras la cumparaturi, dar ea venea fara salam si castravete, dupa 5 ore de stat la cozi.

Daca voiai sa cumperi o carte, puteai sa o cumperi doar la pachet cu inca 7-8 carti proaste, unele despre partidul comu(n)ist.

| J0B0MAT a răspuns (pentru NLS):

Și ce cărți puteai să cumperi, numai ce îți dădea voie partidul, nu pe cele ce se studiază acum la școală de Eminescu, Blaga, Creangă și alți autori de genul care aveau curajul să spună realitatea. Ac/dc, Pink Floyd și alte trupe rock care erau considerate excentrice pentru că vorbeau pro-Europa și democrație erau și ele interzise. Dacă te prindea securitatea că citeai sau ascultai asemenea interziși erai dus la închisoare drept un dușman al regimului și torturat, sau chiar ucis.
Lumea nu prea știe lucrurile astea și ascultă de extremiști ca Șoșoacă și Georgescu ce îl promovează pe Ceaușescu fără să îi scoată în evidență acea față.
Lumea care este dornică de un nou regim comunist e reprezentată de tineri analfabeți care nu cunosc altceva decât libertatea și vechi securiști, turnători sau oameni ai sistemului care erau privilegiați în comunism și nu au îndurat adevaratele suferințele ale acestui regim criminal.

| J0B0MAT a răspuns:

Și pentru că întrebi de timp liber, recomand niște filme extrem de bune de văzut în timpul liber despre ce făceau oameni în comunism, atât în timpul liber și nu numai.Sunt românești, foarte, foarte bine făcute și educative.

Sunt pe YouTube free: Anul nou care n-a fost, Arest, iar pe Max: Experimentul Pitești, Spy/Master, dar le găsiți și pe net.
Nu îmi imaginez că este cineva sănătos la minte care să vadă aceste filme și să spună că ar vrea comunismul.

Bula
| Bula a răspuns:

Da, inainte de anii "1990, aproape in toate tarile din Europa, saptamana de lucru a fost de 6 zile.
Tehnologia a fost mult mai incepatoare, in toata lumea.
Nu a existat inca internet, iar clculatoarele personale abia au inceput sa apara. La fel si comunicatiile TV prin satlit, dar si prin cablu.
Masinile de spalat automate functionau cu comanda electromagnetica, telefoane mobile inca nu existau pentru uz public, etc.
Si asta a fost in toata lumea.
In lipsa "tehnologiei avansate", copii jucau impreuna in timpul liber jocuri traditionale, precum si cu jucarii facute chiar de ei.
Copii au invatat inca de mici bunele maniere, care erau mai importante decat notele luate la scoala. Cine a fost obraznic, risca si cate o palma sau alt fel de bataie, dupa care invata minte!
Tineretul din oras umbla in discoteci, iar la tara in baluri. Se tineau chefuri si la oameni acasa. Muzica a fost de la magnetofon, casetofon sau pickup sau chiar de la formatii locale.
Pentru adultii din oras, distractia a fost in grupuri, jucand jocuri traditionale ca: remi, carti, sah, etc., dar nu lipseau nici drumetiile in grup.
La sate, distractia a fost asemanatoare cu cele de la oras, dar femeile se intalneau la sezatoare, iar barbatii la carciuma.
Oamenii si-au facut lucrurile singuri (in jurul casei) sau impreuna cu prietenii (de exemplu: construira si amenajarea gospodariilor.
Rareori s-a vazut om care n-avea nimic de facut (eventual doar betivii).
Toata lumea avea loc de munca, iar familistilor se acorda si locuinta, in chirie, la pret mic.

| darrio2007 a răspuns:

„Am înțeles ca nu aveați voie sa va întâlniți in grupuri mai mari de zece persoane intr-un loc public dar pana la urma de ce?"

Unde ai auzit tu de asta? Când se stătea la cozi la paine, carne, portocale etc, erau cozi de sute de persoane si nu venea Militia sa te imprastie. Tin minte ca eram in jur de 80 de persoane la rand la o alimentara, pentru pufuleti.
Dadea doar cate 2 pungi de persoana.

| Solane a răspuns:

Mamaaaaa, ce creier intoxicat ai!
In toate tarile se lucrau 6 zile pe saptamana. Moda asta a venit tarziu.
Grup de maxim 10 persoane? Sii ca se faceau nunti cu 300 de persoane? Si la Pasti la biserica nu mai era loc inauntru. Mai statea lumea si pe afara. Crezi ca erau dor 10? Discotecile erau arhipline. Si exemplele pot continua.
Se gaseau tot felul de produse de igiena si de cosmetice. Poate chiar mai calitative.
Telefonul mobil a aparut dupa 2000. Nu exista nicaieri in lume. Asa ca toti, si americanii, aveau doar telefon fix.
De unde scoateti voi prostiile astea?
Pentru tine distractie inseamna doar telefon, mall? Cat de incult poti sa fii!
Nici nu stii ce fain se distrau oamenii pe atunci. Era socializare adevarata, nu pe tiktok. Eu mi-am sters contul de Facebook pentru ca nimeni nu stia sa scrie un comentariu. Toti dadeau like si atat. Pai asta e socializare, e distractie?
Lumina mintii vi s-a stins voua acum. Vad ca ai primit raspunsuri la fel de idioate daca nu cumva sunt unele si manipulatoare. Sa arate ce bine traim acum cu somaj, asteptand in chirie sa moara bunicii ca sa avem locuinta, etc.