| Chis_Gheorghe_1954 a întrebat:

Tatal meu s-a recasatorit acum 35 de ani si au cumparat cu mama mea vitrega un apartament de bloc. Amindoi figureaza pe CF. ca si proprietari. Din partea tatalui meu sint singurul mostenitor legal si mama vitrega are 2 nepoti dinspre partea fratelui ei (impreuna nu au avut copii). In termen de un an de la decesul tatalui meu am acceptat expres mostenirea printrun act legalizat la un birou notarial.La ora actuala mama vitrega sta singura in apartament. Dupa moartea mamei mele vitrege cine mosteneste apartamentul? Are rost sa fac acum procedura succesorala (stiu ca in termen de 2 ani de la moartea tatalui meu as plati mai putin pentru taxa de mostenire) sau pot astepta pina va deceda si mama vitrega. Efectiv ce este procedura succesorala si de ce este nevoie sa o fac, sau nu este nevoie sa o fac.Din parte mea mama vitrega poate locui acolo pina la deces. Cu multumiri astep raspuns.

7 răspunsuri:
| express11 a răspuns:

Trebuie sa te interesezi la un avocat.

| CataC a răspuns:

Salut maestre

Daca esti unicul descedent legal al tatului, vei beneficia de 3/4 din bunurile supuse succesiunii, iar sotul supravietuitor de 1/4 din bunuri.
Oricare dintre parti poate accepta succesiunea, sau refuza in favoarea celeilalte. Sunt incluse toate bunurile, mobile si imobile, dar si eventualele datorii.

Un aspect care nu stiu daca ti-a scapat sau nu: bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt proprietate comuna a sotilor, in cota egala. La decesul tatului tau, masa succesorala reprezinta doar jumatatea sa de bunuri, jumatatea sotiei ramanand a ei de drept.

Presupunand ca nimeni nu renunta, la mostenire, practic tu beneficiezi de 3/8, iar mama ta vitrega de 5/8.

La decesul acesteia, intri in concurs si cu mostenitorei dansei, ascedenti sau descedenti.

Nu stiu cat de explicit am fost, dar sper ca m-am facut inteles. Poti consulta orice avocat, avocatel, notar, e o speta banala.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Daca mama vitrega nu te-a infiat atunci nu ai drept de mostenire dupa ea, singurii mostenitori sunt nepotii ei, daca nu va mai avea si alte rude mai apropiate la deces (parinti si frati/surori).
2.Trebuie sa faci procedura succesorala (mostenirea) dupa tatal tau, ti-am mai spus asta. Tu vei mosteni cota de 3/4 parte din masa succesorala (compusa din jumatate din apartament si jumatate din alte bunuri proprietatea comuna a tatalui tau si mamei vitrege) iar mama vitrega 1/4. Procedura succesorala se face la un notar public din circumscriptia judecaoriei ultimului domiciliu al defunctului. Nu trebuie sa astepti pana la decesul mamei vitrege, deoarece nu esti mostenitor legal al acesteia, asa cum ti-am spus mai sus si in raspunsurile la alte intrebari.
Prin procedura succesorala se stabilesc mostenitorii si cota ce le revine fiecaruia din averea defunctului si se emite certificat de mostenitor pentru fiecare, in baza acestuia dreptul de proprietate asupa imobilelor se inscrie in cartea funciara.
Repet: fa acum procedura succesorala dupa tatal tau, dupa decesul mamei vitrege va fi mai complicat si poate va trebui sa platesti taxa pe mostenire, este de 1% din valoarea bunurilor imobile ce compun masa succesorala.

| Chis_Gheorghe_1954 explică (pentru Ioandelasal):

Am inteles sa fac procedura succesorala sa vad ce cota parte imi revine dupa tata dar astazi am avut o alta surpriza din partea mamei vitrege. In anul 1970 ea a contractat un imprumut de la CEC sa plateasca avansul pentru apartamentul de la bloc. In anul 1972 s-a maritat cu tatal meu. Acuma pe baza chitantelor de atunci mama vitrega vrea sa se scada din cota mea parte avansul platit de ea inainta de a se fi maritat cu tata. Ce spune legislatia actuala in legatura cu acest lucru?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Chis_Gheorghe_1954):

In ce an a fost cumparat apartamentul? A fost cumparat inainte de casatorie sau dupa casatorie?

| Chis_Gheorghe_1954 explică (pentru Ioandelasal):

A platit avansul pentru locuinta inainte de a se casatori cu tatal meu cu un un an jumatate inainte, anul 1970
.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Chis_Gheorghe_1954):

Pentru situatia de atunci nu are mare importanta cand a platit avansul ci data incheierii contractului de vanzare-cumparare. De asemenea este importanta si contributia fiecaruia la cumpararea apartamentului si daca a fost inscris in CF pe numele ambilor, fara mentionarea cotei fiecaruia sau cu mentionarea cotei de 1/2 pentru fiecare.