Sunt doua dimensiuni diferite:
stanga economica vs. dreapta economica;
progresism vs. conservatorism.
Ele impart partidele in patru mari categorii, plus niste cazuri intermediare.
Nu mai prea am incredere in niciun partid, cum sa spui ca romanii din diaspora sunt niste tradatori pentru ca au plecat in strainate la munca cand aici nu mai erau locuri de munca si alta alternativa nu aveau acei romani?! Si se mai si asteapata ca oamenii din diaspora sa o voteze dupa declaratiile facute
Foarte bine faci, nu trebuie sa ai incredere in partide si nici sa mai mergi sa votezi, nu ai ce, sau pe cine si pentru ce.
Aia din afara tarii voteaza si ei dupa cit ii duce capul, dupa ce aud, ce vad, dar voteaza tot asa degeaba, adica merg la vot sa nu stea acasa
Votarea in RO din pct meu de vedere este ceva ca o plimbare, hai sa iesim la o terasa, cam asa e si cu votarea, asta, hai pana la sectia X mai vedem si noi cei pe acolo, poate ne mai gasim cu ceva cunoscuti, mergem bem o bere, povestim una alta.
Ce sa votezi in RO si de ce? Indiferent ce partid ar veni, gandeste ca tu votezi ce? Tu votezi de fapt o sigla, aia votezi, in loc sa votezi oameni, noi votam o idee, o sigla, de ce?
Dupa cum observi lumea asta este ca o turma de oi, ori asa vor sa mearga.
Cum naiba sa votez un obiect, adica chiar atit de batut in cap am ajuns
Singura tara din lume care voteaza doar oamenii este SUA, in rest oamenii voteaza obiecte, sigle, nume de masini, stiu si eu ce or mai vota, dar nu voteaza oameni.
Tie si va intreb si pe restul de pe aici, vi se pare logic sa votati sigle? USR, PNL, PDSR, ces astea?
Recunosc si eu cand eram in RO cam la fel eram batut in cap, am mers si eu la votare de vreo 2 ori, apoi m-am trezit
Odata in RO si restul lumii, exceptind SUA se voteaza sigle, apoi in RO pe linga asta nu ai pentru ce vota.Acolo conduce un singur organ, sau cum sa-i zic, conduce doar parlamentul, asa ca nu am de ce sa votez, parlamentul conduce doar el singur si face ce vrea.
Asa ceva nu-i corect, mai ales cand parlamentarii is majoritari, taie si spinzura pe cine vor ei.
Exact cum erau feudali pe vremuri, faceau ce voiau, populatia era sluga.
O sa spuna unia, asa au vrut oamenii.Nu este adevarat, cei care au pus acolo acest sistem nu au aratat, nu au explicat la oameni toate sistemele posibile, nu s-a facut referendum sa aproabe populatia ce sistem de conducere sa aiba.
Totul s-a facut fara a cere opinia, votul oamenilor.
Atunci eu de ce sa-i votez? De cand sunt aici in SUA nu am votat niciodata ceva in RO, sunt romani pe aici care se duc sa voteze, eu nu am ce.
Atunci cand am inteles ces cu aceste sisteme de guvernamint, de cate feluri sunt, ce legi sunt, si in general ce se voteaza, am incetat sa mai merg sa votez ceva in RO, sau pentru RO.
Daca as vota ceva in RO as vota un primar, ala este votat el ca persoana, desi nici ala nu are cine stie ce putere, poti spune ca singura persoana votata ca om ar fi primarul.
Presedintele nu se pune la socoteala, ala chiar ca e doar de tablou, ar trebui si scos in afara legii, RO nu are nevoie de presedinte, este o cheltuiala in plus pe bani publici, iar presedintele este doar asa cu numele, doar se plimba.
Lasconi e conservatoare.
Partidul in sine... Nu mai e nimic. S au distrus singuri din păcate
Doctorandus a dat raspunsul perfect: e o diferenta dintre dreapta economica si dreapta ideologica. E putin aiurea ca folosim termenii astia pentru doua lucruri diferite, dar csf n-ai csf.
Dreapta economica inseamna ca se pune accent mai mult pe piata libera si mai putin pe implicare statului in economie, strategie in care USR se incadreaza.
Dreapta ideologica se refera la conservatorism, categorie in care USR nu se incadreaza dupa nici o definitie. Lasconi e apropiata de zona asta doar daca o compari cu Kamala Harris, dar e categoric cea mai progresiva dintre toti candidatii la prezidentiale.
Uite, am gasit pe siteul lor:,, România Modernă. Reforma cinstită
Doctrina de Centru-Dreapta Modern
I. De ce centru-dreapta modern? Context doctrinar
USR este partidul nou, antisistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viața publică." - deci e si ideologic, cred
E foarte gresit sa incurajezi omul sa nu mai voteze. 45% voteaza in Romania, in general, dintre care mereu 25-30% se duc la pnl-psd si majoritatea o fac tot aceiasi criminali. pentru ca nu ies la vot 80% de exemplu, ca sa contrabalanseze voturile date de prostii cumparati cu bani. Daca ar vota toti nemultumitii altceva, nu pnl-psd, s-ar schimba situatia. E un cerc vicios. Ne plangem ca nu ne convine nimic aici, dar tot nu iesim la protest sau la vot, ca asa e democratia dar romanilor le place sa se planga, nu sa actioneze.
Eu nu stiu politica. De aia am pus intrebarea. Poti fi mai explicit te rog? Cum a ajuns Lasconi acolo, ca asta am intrebat. Mersi
La cate prostii scrie acest Relian pe aici, indemnul lui nu inseamna nimic. Atat il duce capul, atat scrie.
Pe de alta parte insa nici eu nu as mai da drept de vot cetatenilor care au rezidenta in alte state. Nu vad de ce ar hotara ei cine ma conduce pe mine in tara in care eu locuiesc si platesc taxe.
Ia explica-ne tu, lumineaza-ne ce anume s-ar schimba daca ar iesi toata lumea la votare?
Uite eu habar nu am, spune exact ce se intampla, daca nu mai iese cine spui tu.
Eu nu incurajez lumea sa nu iasa la vot, eu le spun clar, nu mergi la vot ca nu aveti pentru ce vota.Eu le spun la toti, la toata populatia Romaniei sa nu iasa nimeni la vot, pur si simplu sa nu voteze nimeni, apoi o sa se poata face ceva.
Iesind la vot tu stii ce faci? Le dai apa la moara astora, asa va merge tara sute, si mii de ani.
Noi trebuie sa ne oprim aici, sistemul asta nu este bun, nu merge pentru RO, trebuie schimbata constitutia, si atunci om vedea.
Daca voteaza toti nemultumitii, se intampla ce? Ia sa aud ce se intampla?
Tu nu stii ce este ala un sistem de guvernamint, stii ce sistem foloseste RO, stii cine conduce tara in RO? Daca ai stii nu ai fi spus ca gresesc, sa incurajez oamenii sa nu voteze.
Tu stii ca de fapt tu votezi o sigla? Nu stii, tu votezi un partid, tu stii cei ala partid? Partidele sunt niste nume, pur si simplu nume, dar nu de oameni, nume asa o sigla.
Lumea asta sa prostit de tot, sau asa era prostita de mult, dar se pare nu-i nimeni curios sa se trezeasca.
Ne plingem ca nu ne convine, dar ce sa iti convina? Arata ceva care este bun in RO.
Tu pricepi ca tara este condusa doar de parlament, tu intelegi ca paralamentu ia orice decizie doreste fara sa te consulte pe tine? Nu stii, tu crezi ca daca votezi schimbi tu ceva, nu schimbi nimic, schimbi un partid cu altul, adica o sigla cu alta sigla.
Este daca vrei cum ai avea o Dacia, dai sigla jos, la anul pui Mercedes
Tu crezi ca acea masina va functiona ca un Mercedes? Va functiona exact la fel, peste 2 ani pui BMW zici ia sa vedem cu sigla asta poate fac din Dacie racheta dar te pacalesti singur.
Asa or sa treaca sute de ani si romanii la fel vor fi.De ce? Pentru ca asta este sistemul de guvernamint, pentru ca parlamentul conduce tara, iar la romani nu-i bun deloc sistemul asta, Romnu este hot din nastere, tilhar, nu merge asa, trebuie sa fie urmarit, sa fie verificat, sa fie bagat la puscarie, doar asa romanu se face om de treaba, nu cu vorba buna.
Asculta ce zic, Isus de vine sau dzeu daca vine in RO la sistemul care este, nu se schimba absolut nimic, pricepi lucrul asta?
Foarte multi romani nu stiu cei ala parlament, nu stiu ces alea partide, nici nu stiti ce alegeti, asa cum s-a intamplat si inainte sa intram in UE, tiharii de romani au modificat lelgi din constitutie fara ca noi, ca populatia sa stie, fara ca sa ne dam acordul daca vrem sa schimbam sau nu.
Asa spunea constitutia RO, pana in 2003 la orice situatie mai de asta mare, obligat se consulta populatia, trebuia sa se faca referendum si noi sa spunem, vrem acel lucru sau nu vrem.
Tiharii ce au facut? Au pandit momentul cand toata tara era atenta la altceva, toti eram bucurosi ca intram in UE iar tilhari, adica parlamentarii stii ce au facut? Au schimbat legea din Constiutie cu de la ei putere, au facut o ilegalitate si anume, au scos legea care spunea ca populatia trebuie sa fie conasultata si sa isi dea acordu, si au spus, ca parlamentul decide orice problema de orice natura, fara sa se mai consulte populatia.
Cata lume stie chestia asta? Mai nimeni, pe atunci toti eram bucurosi ca intram in UE, tilhari pe asta sau bazat si au facut aceasta ilegalitate.
Tu intelegi ce inseamna chestia asta? Ca noi nu avem absolut nimic de spus, indiferent ce situatia ar veni, razboi, stiu si eu ce Iesire din NATO, iesire din UE, intrare la Dzeu populatia nu are absolut nici un cuvint de spus, absolut, zero.parlamentu va decide care merge in rai care in iad, nu Dzeu, nu Sf Petru
Uite sa pricepi iti dau un exemplu. RO avea ca si Norvegia in constitutie chestia asta, la un eveniment major, care tine de tara, trebuie consultata populatia si sa isi dea votu daca vrea sau nu vrea.
Cum a fost intrarea in UE, intrearea in NATO si orice, portul de arme si alte chestii care is mai importante.
Norvegia are aceasta lege si acum, li sau propus de 2 ori deja sa intre in UE, s-a facut referendum de 2 ori si populatia a spus ca NU, de aia Norvegia nu este in UE.
Nu spun ca nu a fost bine sa intram in UE sau NATO, dar este ilegal ce sa intinplat si se se intampla.
De ce au dat acum parlamentul lege referitoare la portul de arme? Au modificat si legea asta, pentru ca pot, pentru ca asa spune acum constitutia, ca noi mucles intelegi iar ei au modificat si legea asta, care spune ca tu nici cu unghiere in poseta nu ai voie nu ai voie nici cu spray lacrimogen nici cu briceag, nici cu cuter, absolut nici un obiect ascultit la tine, si nici un fel de spary, nu piper nu alte minuni, zero.
De ce? Tu poate esti femeie, iesi seara de la munca, sare unu pe tine, sau incearca, tu scoti sparyul si ii dat in nas, scapi, fugi.
A nu, nu ai voie, absolut nimic.Ai rabdare ca de acum vin chestiile si mai naspa. sa vezi ce chestii or sa faca tilharii, mai tii minte ca voiau sa dea lege ca ei sa poata fura fara sa pateasca nimic, daca ar fura pana in nu stiu ce suma?
Pot acum sa faca asta, fara sa ii deranjeze nimeni, pentru ca noi nu avem absolut nimic de spus, asa spune legea din constitutie.
Voi asta nu pricepeti, ca ei ar trebui sa munceasca pentru, noi, nu noi pentru ei.
Ai vazut in Suedia, presedintele, minstri merg cu autobuzu, nu au masini la scara, populatia a zis vrei sa fii ministru este alegerea ta, nu trebuie eu sa te pazesc, sa iti pun avion la scare si mai stiu eu ce.
Nuti convine lasa pe altul care vrea.Romanii de ce nu fac asa? A, nu ei si-au facut pensii speciale ba voi chiar sunteti batuti cu sula in cap tot mergeti sai votati pe acesti banditi la drumul mare?
Sa iti fie rusine ca votezi si ca mai spui si altora sa mearga sa voteze, rusine, asta ar trebui sa-ti fie, eu intram in pamint de rusine in locul tau, dar tu ai curajul sa vii sa imi zici mie ca gresesc.
TU gresesti nu eu, inca dormi si no sa te mai trezesti nici pe lumea ailanta