As solicita aplicarea prevederilor legale privind munca suplimentara, conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"ART. 120. (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 121. (1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 122. (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART. 123. (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază."
Daca angajatorul nu este de acord as reclama la ITM si daca nu se rezolva l-as da in judecata, bineinteles daca as putea renunta la acel loc de munca.
Astazi as accepta, ca e criza. Dar in rest nu, sunt suficiente locuri de munca unde se plateste peste salariul minim.
I love you, goodbye!
Dar ai trecut in contractul de munca asa ceva? Adică ore suplimentare sâmbăta, neplătite?
Nu de alta, dar cred ca știi ca îl poți reclama la ITM...
Am o zicala: "Nu dori moartea Sefului, fa-l sa-si doreasca singur!"
As aduna suficiente dovezi, dupa care impreuna cu mai multi colegi care stau in acelasi "oala" cu tine, am depune o plangere colectiva la ITM, dar si o actiune in instanta impotriva angajatorului.
In instanta, pe langa pretentiile de despagubire materiale, am solicita si publicarea (in 3 cotidiene si 3 posturi TV de audienta nationala) sentintei, pe cheltuiala angajatorului.
Automat ar scadea vertiginos numarul angajatorilor care nu-si platesc (corect) angajatii!
Faci mofturi?
Zbori!
Așa gândește patronul (scuze rahatul ajuns patron) din Românica!
Bună! Codul Muncii spune că orele suplimentare trebuie recompensate cu alte zile libere. Doar dacă nu este posibil acest lucru, atunci angajatorul trebuie să-ți ofere un spor la salariu de bază pe care îl ai. Uite aici mai multe informații despre asta: https://cariera.ejobs.ro/ore-suplimentare/! Sper să te ajute!