Cred că depinde și în ce mod "ai folosit pumnalul", nu crezi?
Una este dacă l-ai folosit să tai o ceapă, alta dacă l-ai folosit să înjunghii pe cineva...
Amenda sau nu, folosirea lui te poate costa libertatea, fiind arma alba poti pune usor viata cuiva in pericol.
Nu am mai auzit fata care sa umble cu asa ceva la ea.
Vrei siguranta invata arte martiale.
Vrei sa nu ai batai de cap inlocuieste acest pumnal cu un spray cu piper.
Cu aceasta arma alba poti avea probleme de natura juridica, nu doar o amenda.
Greselile facute in tinerete le resimti la maturitate.
Am facut si eu multe greseli din naivitate in trecut, nu merita, dupa cum spune si filmul omonim "totul se plateste".
Fapta poate constitui infractiune, conform Codului penal, citez:
"ART.372. Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."
Ai facut arte martiale, interesant.
Pai de ce nu te reapuci? de ceva ce te-ar ajuta in situatii de genul hit and run, pentru ca cei mai intelepti si aici ma refer chiar la practicanti cu vechime in sporturi de contact, nu ar sta sa se bata ci ar incercasa neutralizeze cumva (fara sa ucida) atacatorul si apoi sa plece cat mai repede pentru ca pot apare mai multi atacatori.
Fuga este si aici o optiune foarte buna, rusinosa sau nu. Cand viata este pusa in pericol, rusinea ar trebui sa nu conteze!
Evident exista o mare diferenta intre un street fighter cum sunt batausii de pe strada in general si un luptator; insa si un luptator cu pregatire ar trebui sa stie ca pe strada se aplica regula "Fight club" -filmul, "nu exista nicio regula", si atunci totul devine periculos, in momentul cand pot exista mai multi atacatori cu obiecte de genul celui pe care-l posezi tu.
De aceea artele martiale stradal ar trebui aplicate doar in ultimul moment si doar strict pentru auto-aparare, nu pentru intimidare si nu pentru a cauta masurarea fortei cu cineva asa cum fac multi adolescenti sau oameni fara minte.
Mai aud sintagme de genul nu stiu ce sportivi,care fac parte din clanuri si se bat cu altii pe strada, fiind reglari de conturi, aceia nu sunt nicidecum sportivi, faptul ca porti o legitimatie la un club nu te face neaparat si sportiv!
Practicanti de arte martiale adevarate ar trebui sa stie ce inseamna caracter, onoare si disciplina. Eu sunt fost practicant de box si kickbox si chiar si eu am inteles asta.
De aceea eu nu suport sporturi relativ noi precum MMA, pe care oricine fara nicio pregatire prealabila il poate practica ca sa provoace apoi pe altii pe strada sau in dueluri televizate,deci multi nu detin niciun fel de tehnica, de ce? pentru ca este un sport manelistic care s-a indepartat grav de esenta sporturilor din care se trage, ramand doar o lupta barbara, desi exista elemente din kickbox,kempo,Muay Thai, Jujutsu, lupte libere, box si multe alte sporturi de contact...ei bine nu s-a pastrat mai nimic din esenta acestor sporturi si arte martiale care in trecut erau predate discipolilor de catre mari maestri, cine sunt acum 'maestri' alde astia care dau bine cu pumnul, dar nu au nicio filosofie in spate, nu traiesc si nici nu inteleg filosofia artelor martiale asa cum a fost ea gandita si predata elevilor de catre adevaratii sensei care au imbunatatit, transmis mai departe sau chiar inventat fiecare stil de lupta in parte.
Artele martiale sunt o disciplina, datul cu pumnul a devenit un sport, e o mica mare diferenta. Osu